Elklaver

elklaver

Et elklaver lader dig spille musik i hjemmet uden at det skal fylde eller larme lige så meget som et traditionelt klaver. Det er vigtigt, at elklaveret har en autentisk lyd, så man får lyst til at spille på det. I denne test undersøger vi elklaverer, der henvender sig til både nybegyndere og rutinerede pianister. I samarbejde med Markus Lundqvist har vi udvalgt og vurderet de bedste på markedet. Se vores anbefalinger herunder.

Elklaver Test - Top 5 Bedste Elklaver

Vores anbefalede produkter, baseret på grundig analyse og primært eksterne tests, er fra partnere og dermed kan indholdet betragtes som reklame. Forstå partnerskabernes indflydelse her.

Annonce

Vores team består af musikeksperter, herunder uddannede musiklærere, lydteknikere, musikere, producere, og specialister i musikudstyr. Vi har nøje gennemgået, udvalgt og vurderet en lang række populære produkter fra både velkendte og relativt ukendte brands for at skabe en troværdig og komplet undersøgelse. Disse produkter er tilgængelige via vores samarbejdspartnere, som vi henviser til gennem knapper, pristabeller og lignende. Vores produktanbefalinger er baseret på en omfattende evaluering af produktet, men vores partnerskaber kan påvirke udvælgelsen af produkter her på siden.

Vi vurderer og sammenligner produkter baseret på følgende kriterier:

  • Objektive og officielle tests af produkter
  • Kundeanmeldelser og erfaringer med produktet
  • Data om brugeradfærd og præferencer
  • Producentens og forhandlerens omdømme, garantier og service
  • Produktets specifikationer, funktioner, fordele og ulemper
  • Partnerskabernes indflydelse

Disse kriterier vejes op mod produktets pris og kvalitet, og vi fremlægger vores subjektive vurderinger og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at bemærke, at vores undersøgelser ikke udgør en rangliste over markedets bedste produkter, men snarere en dybdegående gennemgang.

Vores priser som “Bedste i test”, “Bedste billige”, “Bedste premium”, “Bedste til et specifikt formål” osv. er individuelle vurderinger baseret på vores research og analyse på det givne tidspunkt. Vi anvender de førnævnte kriterier til at hjælpe dig med at træffe det bedste valg ud fra dine behov.

Indholdsfortegnelse

Analyse af elklaverer: Ekspertråd og gennemgang af vigtige faktorer

Som erfaren pianist er jeg godt rustet til at fortælle dig, hvordan man genkender et godt elklaver. Lydkvaliteten er afgørende, og et godt elklaver tilbyder en rig og autentisk lyd, som kan efterligne et akustisk klaver helt ned til mindste detalje. Ud over lyden er det vigtigt, at tangenterne har en realistisk vægt og respons, så spilfornemmelsen bliver så naturtro som mulig. Komforten er også altafgørende, så et ergonomisk design og justerbare funktioner er vigtige egenskaber.

På denne side vil vi udforske elklaverets mange facetter. Vi vil tage fat på tekniske specifikationer såsom tangent følsomhed, vægtning af tangenter og polyfoni samt forståelsen af lydsamplinger og deres kvalitet. Vi vil også se på materialernes betydning, klaverets opbygning og det overordnede design. Vigtigheden af indbyggede højtalere, muligheden for at tilslutte hovedtelefoner og integrationen af digitale læreprogrammer er ligeledes elementer, vi vil berøre. Vi vil sammenligne fordele og ulemper ved professionelle klaverer i forhold til hjemmemodeller og diskutere, hvordan opdateret software kan udvide et elklavers muligheder. Denne side er baseret på min personlige erfaring samt indsigt fra andre musikeksperter, tekniske rapporter og brugeranmeldelser.

Forskellige typer elklaverer

Overordnet set skelner man mellem 3 typer af elklaverer. Forskellen på disse typer er hovedsageligt udseendet og har altså ikke så meget med antallet af funktioner at gøre.:

keyboard elklaverKeyboard: keyboardet minder på mange måder om det traditionelle keyboard. Men der er alligevel stor forskel. Den største forskel på et elklaver keyboard og et traditionelt keyboard er tangenterne.

El klaver keyboardet er fleksibelt, og det er derfor ideelt at købe, hvis du gerne vil have mulighed for at flytte klaveret ofte. Det kunne også være ideelt at købe, hvis du ofte optræder på scenen med et klaver. Keyboardet er som udgangspunkt ikke ringere end nogle af de andre typer. Men faktum er dog, at hvis du vil have et virkelig godt el klaver, så bør du gå efter en af de andre typer.

traditionelt elklaverTraditionelt klaver: det traditionelle el klaver kendetegnes ved at have ben og pedaler – akkurat som man kender det fra et normalt klaver. Kvaliteten af denne type elklaver er ofte højere end keyboardets. Til gengæld er det ikke ret nemt at flytte rundt med, og du skal derfor være indstillet på at have det stående et bestemt sted i boligen.

En anden fordel ved denne type er, at det elektriske klaver er udstyret med 3 pedaler. Dermed har du altså de samme muligheder som på et traditionelt klaver.


elflygelElflygel/digital flygel:
tro det eller ej – der findes faktisk også elflygler. Personligt må jeg konstatere, at hvis jeg skulle have
et flygel – så skulle det være et traditionelt flygel. Det giver altså bare en anden følelse, når man spiller på sådan et.

Men nogle personer kan godt lide det digitale flygel, da det giver nogle andre muligheder. Blandt andet i form af funktioner. Og der findes da også nogle gode elflygel. Kvaliteten varierer meget, og du skal derfor have undersøgt hele markedet inden du vælger dit endelige flygel. Det digitale flygel har de samme funktioner som et almindeligt elklaver (lyde og polyfoni).

Funktioner

Så hvilke funktioner har et elklaver så egentlig? Lad os da se lidt nærmere på dem:

Lyde

Et elklaver har altid nogle indbyggede lyde, som man kan vælge imellem. De mest gængse er for eksempel en grand piano lyd og en almindelig klaverlyd. Men der findes også andre, mere anderledes lyde som eksempelvis Fender Rhodes. I nogle tilfælde kan klaveret faktisk også fungere som en synthesizer.

Overordnet set kan vi konkludere at lydene, som elklaveret indeholder, er baseret på nogle stikprøver, som producenten har optaget. I og med at disse lyde opbevares i klaverets “harddisk”, vil klaveret altid være stemt. Lydene som producenten har optaget er meget præcise og af virkelig høj kvalitet. Producenterne bruger rigtig mange penge i forbindelse med optagelser af lyde til elklaverer.

Nogle elklaverer indeholder matematiske formler, som så producerer lydene. Det giver ofte en mere autentisk følelse, da tonerne bliver mere frie og uafhængige.

Henover de seneste år har man opnået store teknologiske fremskridt i forhold til elklaverer. For eksempel vil et typisk elklaver idag være i stand til at genskabe efterklang og akustiske effekter.

Andre funktioner

For komponisten er der ofte en optage-funktion, som gør det muligt at optage ens klaverspil. Derudover er de fleste klaverer også udstyret med en metronome, som gør det lettere at holde takten og rytmen.

For nybegyndere er der også funktioner at bemærke. Nogle elklaverer har nemlig lysende tangenter og indbyggede sange. Det betyder at man ved, enten at indsætte MIDI-data eller ved brug af allerede-eksisterende sange, kan lære at spille klaver, hvor det kun er de tangenter der lyser, man skal spille efter.

MIDI-funktionen er også en meget vigtig funktion, som man finder på elklaveret. Denne funktion gør det muligt at styre eller at blive styret af en MIDI-enhed.

Elklaveret har ofte et diskdrev, hvori man kan indsætte MIDI-data, som klaveret herefter kan afspille.

Valg af el klaver

Når du skal vælge dit el klaver, er der en række faktorer og aspekter, som du bør overveje. Lad os se lidt nærmere på dem:

Tangenter

Noget af det vigtigste ved valg af el klaver, er tangenterne. Sørg for at dit klaver har 88 tangenter. Derudover skal du også være sikker på, at dit klaver har vægtede tangenter. Det betyder, at der er modstand i tangenterne – ligesom på et almindeligt klaver.

En anden meget vigtig ting er, at tangenterne er anslagsfølsomme. Heldigvis er langt de fleste elklaverer udstyret med anslagsfølsomme tangenter.

Graded hammer action er det sidste, som dine tangenter skal indeholde. Det betyder, at de dybe toner har lidt mere tunge tangenter og er lidt tungere at spille på i forhold til de høje toner. Hvis du køber et Yamaha klaver, skal du desuden gå efter GH3 eller NWX, da disse tangenter minder mest om et almindeligt klaver.

Lyd

Først og fremmest bør vi lige tage fat i højtalerne. Jeg plejer at sige, at dine højtalere bør være 2x12W eller derover. Hvis du har højtalere, der er mindre end dem, har du ikke mulighed for at spille ret højt.

Polyfoni er også ret vigtigt, hvis du er en erfaren pianist. Antallet af toner polyfoni bestemmer, hvor mange toner du kan spille samtidig. Hvis du er nybegynder, bør du ikke lægge vægt på det. Jeg anbefaler mellem 64 og 128-toners polyfoni eller derover.

Du bør også vælge et klaver, der tilbyder et rimeligt antal lyde. Her tænker jeg på orgel, fløjte, harpe osv. Jo flere, des bedre.

Funktioner

Som udgangspunkt mener jeg, at du skal have følgende funktioner på det elklaver, du køber:

  • Metronome
  • Optage-funktion
  • Transponering

Design

Designet kan for nogle betyde mere end klaverets kvalitet. – Og det er selvfølgelig helt i orden. Jeg vil selvfølgelig råde dig til at vælge et klaver ud fra dets funktionalitet og kvalitet frem for design. Producenterne laver dog nogle flotte klaverer – så du bør kunne finde et lækkert klaver i en ordentlig kvalitet.

Pris

Pris og kvalitet hænger sammen i denne branche. Der er dog alligevel mulighed for at finde et godt elklaver til en lav pris (se mine anbefalinger længere nede).

Hvis du vil have et elklaver af ordentlig kvalitet, siger min erfaring mig, at du mindst skal bruge 3000 kroner. Alt derunder vil jeg have svært ved at tale for.

Mærker

De to største mærker inden for elklaverer er Yamaha og Roland. Blandt de to mærker kan jeg bedst lide Yamaha. Jeg har selv et Yamaha klaver og har aldrig haft problemer med det.

I den billigere ende har vi mærker som Korg, Casio og Ringway. Blandt disse mærker synes jeg bedst om Korg og Casio. De laver nogle fine klaverer til lave priser.

Et mærke som mange overser, er Kawai. – Og det er en skam. For de laver også nogle rigtig fine elklaverer. Jeg har selv spillet på 2 klaverer fra mærket. Kawais force er, at de kun laver klaverer (siden deres opstart i 1927) – og af den grund bruger de al deres tid på at videreudvikle på klaverer – modsat mange andre mærker, som producerer mange forskellige musikinstrumenter.

Top 10 fejl folk begår, når de køber elklaver

Står du overfor at skulle købe et elklaver, men er usikker på faldgruberne? Denne video afslører de top 10 fejltagelser, som mange begår, når de første gang investerer i et elektronisk klaver. Med vejledning fra eksperter får du indsigt i alt fra betydningen af tangenternes vægt til lydkvaliteten. Se med for at lære, hvordan du undgår de mest almindelige misforståelser og sikrer dig det elklaver, der bedst matcher dine behov og forventninger. Se videoen her:

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket elklaver er bedst i test?

Efter grundig gennemgang af markedets elklavere har vi fundet frem til topmodellerne. Du kan finde testvinderne og læse yderligere om hvorfor de skiller sig ud, her på siden.

Hvordan vurderer vi elklavere?

Elklavere testes baseret på kriterier såsom tangents kvalitet (vægtning og respons), lydgengivelse (realismen af klaverlyden), tilslutningsmuligheder (MIDI, USB, Bluetooth), ekstra funktioner (indbyggede rytmer og læringsprogrammer), design og ikke mindst pris i forhold til kvalitet.

Hvad koster et godt elklaver?

Priserne på kvalitets elklavere varierer fra omkring 2000 DKK til over 20.000 DKK. For det meste afspejler prisen kvaliteten og funktionaliteten, men vi hjælper dig med at finde de bedste elklavere inden for hvert prissegment.

Hvilke fordele giver et elklaver sammenlignet med et akustisk klaver?

Et elklaver tilbyder fordele som volumenkontrol, hovedtelefon tilslutning for stille øvelser, behøver aldrig stemning, og de er ofte mere pladsbesparende og mobile end akustiske klavere.

Kan jeg forbinde mit elklaver til en computer eller eksterne højttalere?

Ja, de fleste elklavere har MIDI-udgang og/eller en USB-port, som tillader dig at forbinde klaveret til en computer, og de har output til eksterne højttalere for forstærket lyd ved præsentationer eller koncerter.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger elklaver for en begynder?

For en begynder er de vigtigste overvejelser et klaviatur med vægtede tangenter for at efterligne følelsen af et akustisk klaver, god lydkvalitet samt en række præ-indlærte sange og læringsværktøjer for at få støtte i øvelserne.

Kilder

Mit formål har været at skabe et solidt beslutningsgrundlag for dig, der overvejer at investere i et elklaver. I min søgen efter pålidelige data har jeg dykket ned i et væld af forskellige ressourcer. Jeg har analyseret faglige anmeldelser, sammenlignet specifikationer fra producenter, studeret testresultater fra musikmagasiner og lyttet nøje til brugernes erfaringer og vurderinger. Derved kan jeg præsentere dig for de mest kvalificerede anbefalinger. Herunder finder du de kilder, som har været med til at forme indholdet af min analyse:

Equipboard er en online platform, som giver amatør musikere indsigt i det musikudstyr og de instrumenter, som deres yndlingskunstnere bruger. Hjemmesiden fungerer som en database, hvor brugere kan udforske, hvilket gear professionelle musikere anvender (alt lige fra guitarer og keyboards til mikrofoner og effektpedaler). De laver dog også omfattende analyser og undersøgelser af instrumenter & udstyr.

Vi bruger Equipboard for at kunne give meget detaljeret og specifik viden om musikudstyr, som samtidig er verificeret af fagpersoner. Det giver vores læsere unik indsigt, som ellers kan være svær at få, medmindre man ved, hvor man skal lede efter sådanne informationer. Det sikrer også, at du som læser får informationer du kan stole på.

Besøg deres hjemmeside her.

Sound On Sound er et førende internationalt magasin dedikeret til musikproduktion, lydteknik og teknologi, som startede i 1985. Magasinet er kendt for dets dybdegående anmeldelser, tekniske vejledninger og interviews med branchens eksperter, hvilket gør det til en kanon god kilde for både amatører og professionelle inden for musikverdenen.

Sound On Sound’s omfattende artikler om musikudstyr og -software er en vigtig ressource for os, da vi bruger dem til at supplere vores eget indhold med. Dette er med til at give vores læsere en bredere og mere detaljeret analyse og undersøgelse af de seneste tendenser og produkter. Magasinets fokus på kvalitet sikrer, at informationerne er både troværdige og nyttige.

Besøg dem her.

Higher Hz er et relativt nyt magasin, der specialiserer sig i alt inden for musikudstyr og -instrumenter. Siden deres etablering har Higher Hz formået at skabe et solidt ry inden for musikbranchen, takket være deres dybdegående anmeldelser, guides og artikler, som er skrevet af passionerede og kompetente musikere.

Hos musik247 skæver vi ofte over til Higher Hz for at få inspiration og blive klogere, når det kommer til det nyeste inden for udstyr og teknologi. Deres anmeldelser og guides kan hjælpe os med at forstå detaljerne i de produkter, vi vurdere og undersøger, og det giver os mulighed for at lave endnu mere velinformeret og troværdigt indhold. Samspillet mellem Higher Hz’s analyser og vores egne tests sikrer, at du som læser får adgang til informationer, som både er detaljerige og objektive.

Prime Sound er en førende platform inden for musikudstyr og instrumenter, som tilbyder dybdegående anmeldelser, vejledninger og information om det seneste inden for musikbranchen. Den blev etableret med målet om at hjælpe musikere, producere og lydfolk med at træffe informerede valg ved køb af musikudstyr.

Vi anvender først og fremmest Prime Sounds grundige og detaljerede anmeldelser som en kilde til viden og inspiration til vores eget indhold. Deres ekspertise og bedømmelser giver en ekstra dimension til vores tests og gør det muligt for os at levere endnu mere værdifuld information til dig som læser.

Det sikrer, at de anbefalinger og råd, du finder hos os, er baseret på solid og troværdig information.

MusicRadar er et førende globalt online medie dedikeret til musikere, producenter og musikentusiaster. Det blev etableret i 2007 og er idag et samlingspunkt for alt, der vedrører musikinstrumenter, udstyr, nyheder, anmeldelser og dybdegående vejledninger.

MusicRadar skiller sig ud med sin analytiske og faglige tilgang til tests og anmeldelser af det seneste musikudstyr (lige fra guitarer til studieudstyr). De er gode til at nørde i specs uden, at det bliver svært at forstå for nybegyndere, og så er de bare hamrende dygtige til at evaluere produkter.

Vi har brugt deres bedømmelser og indhold som en væsentlig inspirationskilde og som et supplement til vores egne tests og vurderinger. Derved får du som læser adgang til kvalificeret og pålidelig information om musikudstyr.

Besøg deres hjemmeside her.

Forfatter