Børneguitar

BørneguitarJo før man begynder på et instrument jo bedre. At spille musik er en fantastisk måde at udvikle sig kreativt på. Forskning viser også, at det hjælper til børns kompetencer i skolen, hvis de spiller et instrument. Så hvorfor ikke købe en børneguitar?

Se udvalget af børneguitarer

Det er oplagt (såfremt dit barn skulle have lyst – det skal jo være sjovt!) at investere i en børneguitar, så dit barn hurtigst muligt kan komme i gang med at udforske musikken og have det sjovt.

Her på siden kan du se vores test af børneguitarer og læse vores købsguide om valg af guitar til børn.

Børneguitar test

Vi har testet over 100 forskellige børneguitarer. Nu viser vi dig vores testvindere. Vi har en testvinder inden for hver aldersgruppe. Så du kan med sikkerhed finde en super børneguitar.

Guitar til børn mellem 2-4 år

Hvis dit barn er mellem 2 og 4 år, skal du have fat i en meget lille guitar. Her er det bedst at købe en guitalele, som er en blanding mellem en ukulele og en guitar. Den er på størrelse med en ukulele, men har 6 strenge. Her er vores testvinder i kategorien: guitar til børn mellem 2-4 år

Guitalele til børn mellem 2 og 4 år
Guitalele til børn mellem 2 og 4 år
Denne guitalele er uden tvivl den bedste på markedet. Den er produceret af Yamaha, som faktisk har opfundet instrumentet. Klangen er fantastisk god, og materialevalget er velovervejet. Prisen er lav, og instrumentet kan holde til at få nogle slag. Alt i alt en perfekt begynder guitar til børn mellem 2 og 4 år.
611 DKK

Du kan se en lille video med vores testvinder her:

Guitar til børn mellem 5-8 år

Så snart dit barn bliver 5 år, vil guitalelen blive for lille at spille på. Den bedste guitar til børn mellem 5-8 år er en ½ størrelse guitar. Altså en guitar der er halvt så lille som en voksen guitar. Vores testvinder til børn mellem 5-8 år kan du se herunder:

Lækker ½-størrelses børneguitar
Lækker ½-størrelses børneguitar
Denne CJ-30 model fra Sant Guitars er en perfekt begynder guitar. Det er en ½ størrelse guitar, som passer perfekt til børn mellem 5 og 8 år. Guitaren har en ren og klar lyd. Derudover er den lavet af ahorn og palisander. Sidst men ikke mindst har den 18 bånd, og så medfølger der en guitartaske ved køb.
499 DKK

Guitar til børn mellem 8-11 år

Hvis dit barn er mellem 8 og 11 år gammel, så skal du have fat i en ¾ størrelse guitar. Altså en guitar der er 25% mindre end en voksen guitar. Vores testvinder kan du se her:

Santana B7 ¾-størrelses-guitar
Santana B7 ¾-størrelses-guitar
Santana er kendt for at lave de bedste børneguitarer. Deres B7 model er kendt for at være en af verdens bedste ¾-størrelses-guitarer. Efter at have prøvet den, var vi ikke et sekund i tvivl om, at denne guitar skulle være testvinderen i denne kategori. Guitaren har en fantastisk lyd, og den er lavet af rigtig gode materialer (gran, nato, palisander og satin). Sidst men ikke mindst er den anbefalet af de danske musikskoler. Den fås i 3 forskellige farver.
999 DKK

Se guitaren i aktion her:

Guitar til børn over 11 år

Selvom det kan virke stort, så skal børn over 11 år faktisk have en voksen guitar i fuld størrelse. Normalt siger man, at voksen guitaren passer til personer, som måler over 150 centimeter i højden. Her er vores voksen guitar testvinder:

Santana voksen guitar
Santana voksen guitar
Denne Santana B8 guitar overraskede os. Selvom det er en af de mest populære begynder guitarer, havde vi ikke forventet så høj kvalitet. Guitarens klang er meget god, og så er den lavet af kvalitets materialer. Den er blandt andet fremstillet i palisander og nato-mahogni. Det er træsorter, som normalt kun anvendes til meget dyre guitarer. Guitaren fås i 3 farver: sort, natur og brun. Denne guitar kan varmt anbefales til børn over 11 år.
999 DKK

Valg af børneguitar

Det første skridt til at finde en god børneguitar til dit barn er at finde ud af hvilken type I skal bruge. Der findes både western guitarer (alle stålstrenge), spanske guitarer som også kaldes for klassiske guitarer (hvor halvdelen af strengene er af nylon), samt el guitarer (også her er alle strengene af metal, typisk nikkel).

Mange starter ud på en spansk guitar, da dens nylonstrenge er blødere end metalstrenge, og barnet således nemmere kan trykke dem ned. Ydermere har den, ligesom westernguitaren, et lydhul. Den er altså et akustisk instrument, som kan skabe en stor lyd uden forstærkning. Det er også derfor at det er en spansk guitar vi vil anbefale hvis man ikke har nogle musikpræferencer.

Elguitarer er også rigtigt gode da de er lettere at trykke ned en de akustiske guitarer, men problemet er at det ikke er et akustisk instrument. Det betyder altså at man skal have en forstærker, ledninger (jack kabler) og mere.

Alt i alt vil vi anbefale en spansk guitar, men man skal huske at barnets ønsker kommer i første række. Særligt mellem elguitar og spansk guitar er der ikke så stor forskel på sværhedsgraden for en begynder. Derfor hvis barnet eksempelvis gerne vil spille hård rock, så er det måske i virkeligheden meget godt givet ud, at begynde på en elguitar. Men husk at man skal bare have de ekstra ting som skal købes i mente. Det kan derfor anbefales at spørge ind til hvad sit barn godt kunne tænke sig. Også selvom de måske ikke kan nævne et band, så er de tit påvirket af forældres musiksmag, og måske kan de pege på et nummer som I ofte hører sammen eller lignende, som kan give et praj om hvilken musikretning I skal gå efter sammen.

Guitar størrelser

Børn er selvsagt ikke ligeså store som voksne. Det ved guitarbyggerne også, og det skal ikke betyde at det at spille på guitar kun er for voksne. Derfor findes der også forskellige typer og størrelser af guitarer, som skal sikre at et barn kan sidde med en perfekt størrelse guitar. En ”skræddersyet”guitar i forhold til alderen og den gennemsnitlige størrelse på et barn i en given alder.

Det er vigtigt at du finder den helt rigtige størrelse til dit barn. Det er faktisk måske det vigtigste overhovedet når I skal findes barnets første guitar. En for stor guitar betyder nemlig at barnet ikke kan nå grebene. Sådan en guitar vil for barnet være umulig at spille på. Ligeledes er en guitar som er for lille også et kæmpe problem. Hvis guitar er for lille i forhold til proportioner, vil det give barnet nogle forkerte øve mønstre og vaner, som kan ødelægge teknik og spil for måske resten af livet. Særligt også ved skifte til en almindelig størrelse guitar når barnet bliver ældre, vil de have svært ved at vænne sig til det. Derfor er det vigtigt at den guitar man spiller på proportionelt passer til ens størrelse og hvor man er i livet rent alder- og størrelsesmæssigt. Indenfor guitarer findes der i alt fire forskellige størrelser:

  • Den første størrelse kaldes for en guitalele. Denne guitar passer til børn på mellem 80 cm og 114 cm, og passer typisk til børn i alderen 2 til 5 år. Dette er den mindste guitar, og kan for mange ligne en legetøjsguitar. Det er det ikke! Legetøjsguitarer er oftest noget skrammel, som man aldrig vil kunne stemme, og som er lavet er plastik. Her taler vi i stedet om rigtige instrumenter, som er bygget af de samme dygtige fabrikanter, som laver de rigtige fuldstørrelse guitarer.
  • Den næste type er en halvstørrelse guitar, kaldet en ½ størrelses guitar. Disse guitarer er til børn på mellem 117 cm til 135 cm stor, og er beregnet til børn mellem 5 til 8 år. Særligt ved børn mellem 5 og 8 år, er det utroligt vigtigt at de får en guitar i den rigtige størrelse. Det er specielt i denne alder, at mange informationer sætter sig stærkt fast (som regel ubevidst ved børnene), og en for stor guitar, som nævnt tidligere, vil særligt her skabe problemer i fremtiden. Dette kan nemt undgås ved at skaffe en guitar i den rigtige størrelse, så derfor er det vigtigt at have i hovedet.
  • Den tredje type er en ¾ størrelses guitar. Denne til børn på mellem 137 cm og 150 cm og passer til børn i alderen 8 til 11 år. Særligt her udvikler børnene sig hurtigt. Både rent fysisk i forhold til højde, men også deres guitarspil. Dette betyder ofte at børn faktisk ikke har en ¾ størrelses guitar i alle tre år, men at de derimod forholdsvis hurtigt kommer til at skifte til guitaren i fuld størrelse.
  • Den sidste type er den almindelige fuldstørrelses guitar (selvom den normalt ikke kaldes andet end guitar). Denne type skal børn gå til når de er blevet for store til de andre tre typer. Dette er cirka ved 11-års alderen, men det kan også ske det er før. Dette er for børn som er 152 cm eller højere.

Det skal siges at disse størrelsesbetegnelser gælder for alle typer af guitarer. Det er derfor ligemeget om du køber en ¼ spansk guitar eller en ¼ elguitar til dit 5-årige barn. Rent proportionelt vil de begge passe, som de skal. Det er derfor ganske nemt at finde den rigtige størrelse på tværs af de forskellige guitartyper.

Design

Da børneguitaren er lavet til børn, har de ofte også mange flere motiver og farver end almindelige guitarer. For voksne kan dette ofte virke som om at det er fordi guitarerne er billige. Det er ikke nødvendigvis tilfældet. Man skal huske på at udseendet også er utroligt vigtigt for børn. Skal en 6-årig pige lære at spille guitar, vælger hun med 99 % sikkerhed hellere end guitar med Hello Kitty end en i naturlig træfarve. Det samme kunne siges om en dreng på samme alder og en guitar med flammer, actionman og kapow! Vær ikke ked af dette. Tværtimod. Husk på at det skal være sjovt for børnene at spille, ellers så stopper de ligeså hurtigt som de startede, og så er sådanne små design og gadgets en fantastisk faktor som virkelig kan give små børn blod på tanden. Det er i sidste ende dem, og ikke forældrene som skal spille på disse guitarer.

De mindre størrelser guitarer er typisk også mere hårdføre end normale guitarer. Dette betyder at man ikke skal være bange for at barnet giver guitaren lidt ekstra tæsk. Igen skal det være legen med guitaren som skal være i højsædet, og så kommer resten oftest helt af sig selv. De små guitarer har dog en noget mere diskant og mindre fyldig lyd end normale guitarer. Dette er naturligvis på grund af størrelsen og det må man leve med. Det betyder dog heller ikke noget foret barn på en børneguitar. Det handler bare om at spille og have det sjovt!

Pris

Priser på børneguitarer er faktisk ikke meget forskellig fra almindelig størrelses guitarer. Man kunne nok tro at de ville være billigere, da der er gået mindre materialer til, men da der ikke bliver produceret ligeså mange børneguitarer som almindelige, så går det nok nogenlunde lige op.

Ligesom ved almindelige varierer de fra alt mellem 500 kroner til mange tusinde kroner, og de mærker man normalvis kender som guitarfabrikanter er de samme.

En god tommelfingerregel er dog ikke at gå under 1000 kroner for en (ny) guitar. Denne pris plejer at være god, for at sortere det billigste lavkvalitets byg fra. Herfra bliver guitarerne bedre og bedre jo dyrere de bliver optil cirka 15.000 kroner (herfra er det smag og behag). Men det er klart at der ikke er nogen grund til at bruge ustyrlige summer penge på en guitar, som man ikke engang er klar over barnet overhovedet har lyst til at spille på.

Derfor vil vi anbefale at man finder sig et budget, og mærker efter hvor villige børnene er for at komme i gang. Det er klart at hvis der derimod er snakke om at et barn eksempelvis skifter fra en ¼ størrelses guitar til en ½ størrelses, så har man en lidt større sikkerhed for at barnet vil fortsætte, og det er derfor i denne situation måske meget godt givet ud med en dyrere guitar. Jo større kvalitet et instrument har, jo bedre udvikler en musik sig. Det er trods alt også nemmere og mere givende i det lange løb at male et maleri med en pensel end med en pind, selvom begge dele jo kan lade sig gøre.

Andre overvejelser ved køb af børneguitar

Når man vælger en børneguitar, bør man gøre det til en oplevelse. Dette betyder at det er yderst vigtigt, at man sætter sig ned med sit barn og kigger på instrumenter sammen. På forhånd er det en god ide at sortere de guitarer fra der er for dyre, da vi ved med børn at de kun vil have én bestemt guitar hvis de ser den rigtige – uanset forældres budget. Derfor sæt jer sammen og først find ud af hvilken type guitar det skal være. Derefter skal I naturligvis gøre op med jer selv om det virkeligt er noget barnet vil (endda måske på forhånd), og hvad barnet vil bruge det til. Skal det være som hjemmehobby? Skal det være noget barnet skal gå til undervisning i? Når dette er på plads så er det om at kigge løs, og finde noget der taler til barnet.

Når den rigtige guitar er fundet er der også nogle få ekstra ting som er vigtige at få med. Det er vigtigt også at købe en tuner. Der findes forskellige modeller og slags, og hvilken man vælger er ikke så vigtig. Det vigtige er at man skaffer sig en, således at man altid kan stemme sin guitar korrekt. Den nemmeste er det som kaldes en clip on tuner. Den sætter bare fast på hovedet af guitaren, og så fortæller dem hvordan guitaren stemmer ud fra vibrationerne fra guitaren.
Derudover er det også vigtigt at købe nogle ekstra strenge med. Guitarstrenge sprænger og der skal sættes nye på – dette er helt normalt, så det er godt at have nogle ekstra som back up. Dernæst kan det også være en god ide at overveje en guitarrem sådan at man kan stå op og spille. Det er vigtigt at remmen er bred og i et godt materiale (eventuelt læder), således at den støtter ryggen godt, og sådan at man forebygger rygproblemer i fremtiden. Det er desværre et problem for mange guitarister, men en god rem kan gøre en stor forskel, og sikre at det ikke sker.

Skiftet fra børneguitar til voksen guitar

Rigtig mange er bange for skiftet fra børneguitar til voksen guitar. Særligt forældre. Men der er ingen grund til bekymring. Hvis et barn lærer at spille godt guitar på en børneguitar, som hele vejen igennem har passet barnet rent størrelsesmæssigt, så kan vedkommende uden problemer skifte til en ”voksen” guitar. Akkorderne er de samme, teknikkerne er de samme, og generelt så bliver det en meget naturlig og smertefri overgang fra det ene instrument til det andet. At man så bliver ældre og har nye præferencer er så hvad det er. Det kan være man nu gerne vil skifte fra sin spanske børneguitar til en almindelig størrelses elguitar, men det er altså absolut intet problem.

Logo