Cajon

cajonLeder du efter en ny cajon? Så er du havnet det rette sted! Her på siden vil jeg give dig en dybdegående forklaring af instrumentet og samtidig vise dig vores 3 vindere fra vores test af over 100 forskellige produkter.

Se udvalget af cajons

Nedenunder kan du klikke og hoppe direkte hen til vores testresultater. Du kan også læse mere om instrumentet først, hvis du hellere vil det.

Bedst i test: De 3 testvindere

Jeg har testet mere end 100 forskellige cajons. Jeg er en professionel musiker og har i mange år undervist i instrumentet. Lad os se på resultaterne – her kommer de 3 bedste.

Den bedste cajon til begyndere
Den bedste cajon til begyndere
Denne cajon fra George Hennesey slog alle konkurrenter inden for samme prisklasse. Instrumentet har en fantastisk lyd og er udført i lækre materialer. Den er perfekt til begynderen
599 DKK
Den bedste cajon i mellemklassen
Den bedste cajon i mellemklassen
Denne cajon fra Drum Limousine var den bedste allround cajon i prisklassen. Den udviste ekstrem holdbarhed, fantastisk lyd, og så var den virkelig lækker at spille på. Instrumentet har en 2 in 1 teknik, hvilket betyder, at der på indersiden sidder en seiding med 40 spiraler. Dette er med til at give en fed snarelyd.
1.250 DKK
Den bedste high-end cajon
Den bedste high-end cajon
Denne cajon er til dig, der vil have det bedste. Instrumentet er håndlavet og lavet af en 2,5 mm frontplade i birketræ. Det er den bedste lyd jeg nogensinde har hørt, og den er virkelig lækker at spille på.
7999 DKK

Hvad er en cajon?

En cajon (eller helt korrekt stavet ’cajón’) er et musikalsk instrument som er formet som en boks. Cajon betyder direkte på spansk en boks. Det er et perkussivt instrument som originalt stammer fra Peru. Det spilles på, ved at musikeren sidder ovenpå boksen, og bruger sine hænder og fingre til at så på pladen foran sig. Nogle gange ses det også, at det bliver det på, ved hjælp af tromme stikker, whiskers (en form for tromme stikker af metal) eller andet. Cajonen bliver primært brugt inden for afro-peruviansk musik. Her kan særligt nævnes musica criolla, men er også blevet et fast element af flamenco musikken. Ordet cajon bliver også brugt omkring andre boks-lignende instrumenter rundt omkring i Latinamerika. Blandt andet den cubanske cajon de rumba, og den mexicanske cajon de tapeo. Cajonen er også blevet meget populær inden for den vestlige musik på det seneste. Her giver den et fantastisk perkussivt element, til små orkester setups. Det kunne for eksempel være til akustiske koncerter og/eller til singer songwriter arrangementer.

Cajonens opbygning

Typisk består en cajon af 5 sider. Disse er alle lavet af træ, og er typisk konstrueret i krydsfiner. Siderne har hver en tykkelse på mellem 13 og 19 millimeter tyk krydsfiner. Et endnu tyndere stykke krydsfiner bruges til at konstruere den sidst side (den sjette). Dette bruges til cajonens ’hoved’, som er der hvor musikeren slår på instrumentet. Denne del, hvorpå man slår, bliver ofte kaldt for cajonens tapa. Hertil er der på bagsiden af instrumentet udskåret et lydhul, som sikrer at lyden kan komme ud af instrumentet og forstærkes. Såfremt man vælger at sætte en mikrofon for en cajon – enten live eller i en studie relateret situation, så er det her, man sætter mikrofonen hen. En moderne cajon kan yderligere have gummifødder, for at sikre at instrumentet ikke skrider rundt, når det spilles på. Ligeledes kan der være adskillige skruer i toppen af instrumentet, for at give en særlig lyd, når instrumentet giver sin velkendte ’rasle lyd’. Originalt bestod instrumentet udelukkende af træ. Dette ser man stadig i Latinamerika, når musikere spiller de traditionelle musik typer inden for cajonspillet. Nu til dags, er der dog også mange metalsnore inde i cajonen. Disse snore er presset hårdt i mod troppen af instrumentet, således at det giver en raslelyd, når man spiller på instrumentet. På denne måde får cajonen en speciel lyd, som meget minder om en lilletromme inden for trommesættet. Nogle vælger også at bruge guitar strenge til dette formål. Man kan også putte klokker ind tæt på disse snore, for yderligere effekt.

Cajon historie

Cajonen er det mest udbredte og spille afro-peruvianske instrument lige siden slutningen af det 16. århundrede. Slaver som originalt kom fra Vest- og Centralafrika, ses som værende de personer, som tog instrumentet med sig, og udbredte det i Latinamerika. De er ligesom mange andre instrumenter, kilden til det. Nutidigt er instrumentet utroligt udbredt, og en fast del af inventaret i musikalske opførelser over hele Amerika, på Filippinerne og i Spanien. Den moderne cajon blev udviklet under slaveperioden omkring kysten i Peru. Instrumentet nåede sit peak i popularitet omkring 1850, og siden slutningen af det 19. århundrede, har cajon spillere eksperimenteret med instrumentet. Særligt når det kommer til instrumentets design. En måde hvorpå de gjorde dette, var ved at bøje træpladerne på instrumentet, således at man ændrede på vinklerne og dermed instrumentets form og lyd vibrationer. Efter slaveriets ophør, spredte instrumentet sig ydereligere rundt omkring i verden. Særligt nævneværdigt er den status den fik som instrument på Criollos.

Da cajonen stammer fra slave musikere fra de spanske kolonier i Amerika, er der to teorier omkring instrumentets begyndelse. Det er mest muligt, at cajon trommen er en direkte efterkommer af boks-lignende instrumenter fra Vest- og Centralafrika som før nævnt. Særligt fra Angola og Antillerne. Disse instrumenter blev taget til sig af slaver, som havde mulighed for at benytte sig af godstransportskasser fra de spanske skibe. Ved havnebyer såsom Matanzas og Cuba blev særligt bokse og mindre skuffer brugt til at lave lignende instrumenter med. Den peruvianske musiker og etnomusikologist Susana Baca huskede sin mors historie. Hun sagde at cajonen originalt kom som ”folket, som bar frugt og arbejdede ved havnenes kasse”. De lagde den fra sig hver gang de havde muligheden, og begyndte at spille på instrumentet. En anden teori er, at slaverne brugte kasserne som musikalske instrumenter for at overkomme det spanske kolonial forbud mod musik særligt i de afrikanske områder. På den måde kunne de altså skjule deres instrumenter, da instrumentet i sig selv, netop var en kasse som skulle bruges til mange andre ting.

Selvom den tidligere version af musiktypen festejo fra starten af det 20. århundrede synes at være blevet spillet uden brug af cajonen, så blev cajonen derefter meget populær. Dette skyldes særligt indflydelsen fra Perú Negro, som var et musikalsk orkester som blev dannet i 1969. Med dette orkester blev cajonen mere og mere vigtig for musikken. Faktisk så meget at den blev endnu mere vigtig end guitareren, og faktisk blev ”det nye symbol på de sorte peruvianere”.

Efter et kort besøg og TV præsentation i Perus hovedstad Lima, sammen med den peruvianske musiker Caitro Soto, tog den meget anerkendte og virtuøse spanske guitarist Paco De Lucia cajonen med sig hjem til Spanien, for at bruge det i hans eget musik. Paco De Lucia var særligt blevet imponeret over cajonens næsten endeløse rytmiske og perkussive muligheder. I 2001 blev cajonen døbt til national skat af det Peruvianske Nationale Kulturinstitut. I 2014 blev den ligeledes døbt til ”Perus instrument i Amerikaerne” af The Organization of American Statees. Cajonen er altså blevet et helt centralt instrument der er forbundet med peruviansk kultur.

Spilleteknik

Siden 2000’erne, er cajonen blevet spillet på, og har været en fast del, af mange kystlige peruvianske musikgenrer såsom Tondero, Zamacueca og den peruvianske vals. Også inden for den moderne spanske flamenco og inden for visse typer af cubansk rumba. Den moderne cajon er ofte brugt til at akkompagnere a solo akustisk guitar eller et klaver. Ligeledes er cajonen også blevet et nyt populært instrument inden for blues, pop, rock, funk, verdensmusik, jazz, og så videre. Cajonen bliver oftest brugt som en storetrommer spilleet på med hænderne, i stedet for et helt trommesæt, hvor man spiller med et minimalt setup, da cajonen både kan fungere som en stortromme samt trommestol for trommeslageren. Selvom cajonen nogle gange bliver spillet på af bands i stedet for en bodhrán, så har cajonen ikke ry for at være et traditionelt og meget benyttet instrument inden for den irske folkemusik. Her benyttere man sig oftest i stedet af bodhránen, som er et traditionelt irsk folkemusik instrument, som klinger højere end cajonen, og som har en meget unik måde at blive spillet på. Cajonen kan dog også høres i visse genrer inden for folkemusikken i Bretagne i Frankrig.

Det er forholdsvis simpelt at spille på en cajon. Teknikken for at spille er ikke særligt krævende, og det er derfor et godt instrument at tilgå for mange begyndere. Det svære ved at spille på en cajon, er det rytmiske. Dette gør sig gældende ikke kun for cajonen, men særligt for alle perkussive instrumenter. Modsat et trommesæt eksempelvis, så har man ikke en masse forskellige dele man også skal kordinere. Ved cajonen har du selve kassen og det er det. Cajonen spilles på ved at musikeren sætter sig på instrumentet. Benene skal sættes en smule til side, således at man har et mellemrum mellem benene, hvor instrumentet skal slås an. Derefter tilter man cajonen en smule, for på den måde at skabe en vinkel som er komfortabel. Hertil slår man hovedet på cajonen an med enten hænderne eller fingrene, alt efter hvor kraftigt et anslag man ønsker at opnå. Ligeledes kan musikeren slå siderne og toppen af cajonen an, for at opnå andre musikalske effekter og udtryk. Nogle perkussionister tilføjer en stortromme pedal til instrumentet. Det er den samme type pedal, som man spiller på en stortromme på et trommesæt. Dette er for at give en ekstra mulighed for at skabe musik. På den måde kan musikeren både spille med hænderne og fingrene, og ligeledes have en ekstra mulighed ved hjælp af fødderne.

Nogle cajon spillere spiller dog heller ikke blot med deres hænder. De bruger også tromme stikker af forskellige materialer til at spille på cajonen. Det er de præcis samme typer stikker, som bruges til at spille på et rigtigt trommesæt. En anden måde, som også er ganske typisk, er udelukkende at bruge cajonen som en storetromme. Dette vil sige, at perkussionisten faktisk bruger et rigtigt trommesæt, men har sparet storetrommen væk, og så bruger cajonen på samme måde (med en storetromme pedal). Dette sparer også musikeren for en masse plads. Ligeledes kan den også bruges som en storetromme, som gør at musikeren kan bruge hænderne til alt muligt andet. For eksempel at spille guitar imens, men bruge cajonen således, at der stadig bliver etableret en fast rytmisk til musikken som bliver spillet af guitaren. Dette er meget typisk. Særligt cajonen skal placeres på en sådan måde for at opnå storetromme effekten, at cajonen kan være svær at slå an med hænderne.

Valg af cajon

En cajon er et utroligt smart og brugbart instrument at købe, hvis man gerne vil på opdagelse i den perkussive verden. En cajon er nemlig meget alsidig og utroligt dynamisk. Dette vil sige at det er et godt valg, hvis man ikke nødvendigvis er helt hundred procent sikker på, hvilken genre af musik man gerne vil spille. Derudover fylder en cajon heller ikke særligt meget, og så er den utrolig hårdfør. På den måde kan både børn og voksne slå løs på den, uden fare for at ødelægge den. En cajon købes normalvis fra ny af. Der er ikke et så stort brugt marked for dem, og det hænger måske sammen med, at de er billige at producere. Dette vil sige, at de allerede fra ny ikke koster særligt meget, medmindre man skal helt op i verdensklasse niveau. Her kan man godt finde dem meget dyre. Det gode er også, at stort set alle musikforretninger har dem stående, og derved kan man nemt tage ned i sin lokale forretning og prøve nogle forskellige. Der er som regel også altid et venligt personale, som vil guide dig, hvis du måtte have nogle specifikke eller generelle spørgsmål omkring dette instrument.

Hvad skal man så kigge efter når man køber en cajon? Det første og vigtigste er nok hvilken type træ instrumentet skal være lavet af. Nogle træsorter giver en dybere og rundere lyd, mens andre giver en højere og skarpere lyd. Der er ingen regel om hvad der er rigtigt eller forkert – det handler meget om hvilken musik man spiller, og hvad ens personlige præference er. Nogle mennesker er mest til den ene type, alt imens nogle er til de andre. Af netop denne grund, er det også ufatteligt vigtigt at komme ned og prøve instrumentet, da alle mærker lyder forskelligt. Ja, nogle gange selv samme model fra det samme mærke lyder forskelligt, da der er tale om træ som er levende. Selv små fejl i bygningen af instrumentet kan have meget stor betydning for lyden som kommer ud af den i sidste ende. Tjek også derfor altid for fejl ved køb. Nogle fejl er ikke betydelige, og hvis disse er tilstede er det måske endda også muligt at få noget rabat i butikken. Selv hvis du efterfølgende skulle være så uheldig og finde en fejl, så er det ikke verdens undergang. Da du har købt instrumentet fra ny af, har du selvfølgelig stadigvæk din garanti, men sørg derfor alligevel altid for tjekke igennem om det hele spiller, og om det er det helt rigtige instrument for dig. Når du så har fundet din drømme cajon er der kun tilbage at komme i gang med at dygtiggøre dig på instrumentet, ligesom så mange andre før dig. Den har et hav af muligheder, er nem at tage med sig. Det er faktisk kun fantasien som sætter grænser for dette instrument. Velkommen i klubben!

Logo