El-bas

el-bas

El-bassen er rygraden i mange musikgenrer og det er vigtigt at vælge en, der passer til din stil og teknik. En god elektrisk bas skal have en solid konstruktion, være komfortabel at spille på og en tone, der kan skære igennem. I denne test har vi i samarbejde med musiker Jan Riishøj nøje analyseret og vurderet en række basguitarer. Læs vores anbefalinger herunder for at finde den bedste el-bas.

El-bas Test - De 5 Bedste Basguitarer

Vores anbefalede produkter, baseret på grundig analyse og primært eksterne tests, er fra partnere og dermed kan indholdet betragtes som reklame. Forstå partnerskabernes indflydelse her.

Annonce

Vores team består af musikeksperter, herunder uddannede musiklærere, lydteknikere, musikere, producere, og specialister i musikudstyr. Vi har nøje gennemgået, udvalgt og vurderet en lang række populære produkter fra både velkendte og relativt ukendte brands for at skabe en troværdig og komplet undersøgelse. Disse produkter er tilgængelige via vores samarbejdspartnere, som vi henviser til gennem knapper, pristabeller og lignende. Vores produktanbefalinger er baseret på en omfattende evaluering af produktet, men vores partnerskaber kan påvirke udvælgelsen af produkter her på siden.

Vi vurderer og sammenligner produkter baseret på følgende kriterier:

  • Objektive og officielle tests af produkter
  • Kundeanmeldelser og erfaringer med produktet
  • Data om brugeradfærd og præferencer
  • Producentens og forhandlerens omdømme, garantier og service
  • Produktets specifikationer, funktioner, fordele og ulemper
  • Partnerskabernes indflydelse

Disse kriterier vejes op mod produktets pris og kvalitet, og vi fremlægger vores subjektive vurderinger og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at bemærke, at vores undersøgelser ikke udgør en rangliste over markedets bedste produkter, men snarere en dybdegående gennemgang.

Vores priser som “Bedste i test”, “Bedste billige”, “Bedste premium”, “Bedste til et specifikt formål” osv. er individuelle vurderinger baseret på vores research og analyse på det givne tidspunkt. Vi anvender de førnævnte kriterier til at hjælpe dig med at træffe det bedste valg ud fra dine behov.

Indholdsfortegnelse

Analyse af el-basser: Ekspertråd og gennemgang af vigtige faktorer

I forbindelse med min interesse for strengeinstrumenter og mit arbejde, har jeg prøvet en hulens masse el-basser, og jeg har derfor en solid forståelse for, hvad der kendetegner en god elektrisk bas. En vigtig faktor er lydkvaliteten – en el-bas skal kunne levere en fyldig og klar tone, der giver mulighed for at høre spillets nuancer. Derudover er det vigtigt med god elektronik, der sikrer, at hver eneste tone overføres rent og uden forstyrrende støj. Men måske endnu vigtigere er instrumentets grad af komfort, da du skal kunne spille i timevis. Derfor er det afgørende at vælge en el-bas, der føles komfortabel og er ergonomisk designet.

På denne side vil vi gå i dybden med el-basser. Vi vil diskutere centrale tekniske detaljer som pickupper, tonekontrol, heriblandt bas, mellemtoner og diskant, og materialevalg for både kroppen og halsen. Vi skal også kigge på vigtigheden af en god justerbar bro og stabile stemmeskruer, som sikrer at instrumentet holder stemningen. Vi vil sammenligne passive og aktive el-basser og udforske, hvordan forskellige typer af strenge kan påvirke lyden. Indholdet her på siden er baseret på min egen erfaring samt indsigt fra andre musikere, tekniske eksperter og brugeranmeldelser.

Instrumentets historie

I 1930’erne opstod den første elektriske bas – også kaldet elektrisk bas guitar. Navnet skyldes, at el bassen er bygget ud fra mange af de samme principper som el guitaren. Men den har dog sine særlige elementer, som er forskellige fra el guitarens. Den blev bygget af Paul Tutmarc, som allerede var en kendt lap steel guitarbygger. Årsagen til den nye form for bas blev opfundet, var simpelthen af praktiske årsager. Igennem lang tid havde folk svært ved at transportere de store kontrabasser rundt omkring i verden, og yderligere var kontrabassen et svært instrument at lære, da den ikke havde nogle bånd. Faktummet at den ikke havde nogle bånd gjorde, at det for nybegyndere var svært at spille rent.

Dette fik den nye el-bas dog lavet godt og grundigt om på. For det første var den nye bas ikke lige så stor (og til tider klodset) som kontrabassen. Dette medførte, at man nu havde nemmere ved at transportere instrumentet samtidig med, at man nu også havde mulighed for at bevæge sig nemmere og mere flydende på en scene. Netop dette medførte også den næste revolution af el bassen: den horisontale hals. Den horisontale hals forbedrede armens bevægelighed, og derved kunne musikeren nemmere få adgang til sine toner rundt omkring på gribebrættet.

Lyd og spil på en el-bas

Den elektriske bas er placeret som en guitar på musikerens krop. Herfra sidder den fast i en rem (gerne med straplocks så remmen ikke falder af instrumentet). Dette gør, at musikeren er i stand til at bevæge sig alt efter lyst, og dette gør det naturligvis meget sjovere at være til koncert – både for musiker, såvel som for publikum. En bas plukkes som regel (spilles med fingrene, i en plukkende bevægelse), spilles med plekter eller slappes (strengene slås hårdere an).

Alle disse teknikker er en normal del af en bassists tekniske repertoire, men samtidig bruges teknikkerne til forskellig musik/lyd og spil. Valg af teknik afhænger nemlig af den lyd, man vil opnå. Plukkes strengene, er lyden typisk varmere og mere rund frem for, hvis den spilles med plekter. Det er ofte i lidt hårdere genrer, såsom rock og heavy metal, at bassisterne bruger plekter. Derfor ser man også ofte, at heavy metal bassister udelukkende spiller med plekter for at få den ønskede effekt og lyd.

En bassists venstrehånd spilles meget lignende en guitarists. Dog er halsen på en bas længere og strengene tykkere end på en guitar. Derfor kan det nemt føles sværere at spille hurtigt på en bas frem for på en guitar. Men som med alt andet er det noget, en bassist lærer hen af vejen i takt med at man udvikler sig på sit instrument. Ligesom med el guitaren er el bassen tilsluttet en forstærker, hvor det elektriske signal fra el bassens pickup forstærkes og bliver sendt ud igennem højttalere, således at publikum kan høre lyden. Også ligesom med el guitaren er det muligt at tilføje effektpedaler, som ændrer signalet mellem bas og forstærker. Det er dog ikke så almindeligt som på guitar, og derfor ser man ofte en bassist blot have én pedal – en tuner (til at stemme bassen).

Basguitarens opbygning

Som tidligere nævnt har el-bassen en konstruktion meget lignende guitaren. Dette er ikke tilfældigt, da det er herfra, den har sin oprindelse. De vigtigste forskelle på en el-bas og en el-guitar er, at el-bassen blot har fire strenge. Disse fire strenge er stemt præcis ligesom guitarens fire dybeste strenge (E,A,D,G), men el bassens strenge er meget tykkere og derved dybere og mere fyldige i lyden. Dernæst er el bassens hals længere end guitarens. Dette skyldes, at lange strenge vibrerer langsommere end normale strenge, og denne effekt giver en dybere tone. Det er netop den dybe, solide og tykke tone, man er ude efter i en bas, da den skal danne fundamentet for bandets musik – og i særdeleshed for at holde rytmen sammen med trommeslageren.

En el-bas består som udgangspunkt af tre overordnede dele (main parts). Disse dele er kroppen, halsen og hovedet.

Kroppen på en elektrisk bas

Kroppen er det sted på bassen, hvor lyden resonerer. Det består oftest af et eller to stykker træ, som enten er limet eller boltet sammen. Herpå findes også sadlen. Sadlen er den del, hvorpå strengene i bunden sidder fast. Der findes forskellige former for sadler alt efter model og fabrikant, men modsat en guitar, så ses det yderst sjældent (hvis nogensinde), at der bliver tilføjet en vibrato arm el-bassens saddel. Yderligere er pickupperne monteret på kroppen, lige under strengene. En bas har typisk en eller to pickupper, og det er dem, der sørger for at opfange de vibrationer, som strengene sender af sted.

El-basser er typisk det som hedder solid-body. Det vil sige, at kroppen er lavet ud af et stykke træ, som ikke er udhulet. Det betyder, at resonansen er meget svag, og at bassen nærmest er umuligt at høre, hvis den ikke er sat til en forstærker. Netop dét er en stor forskel fra en el-bas til en kontrabas (selvom en kontrabas også kan være monteret med et pickup system). Derudover kan man på bassens krop også finde tone- og volumekontrol knapperne. Her kan man dreje for at skrue op og ned for lydniveauet (helt præcist justerer man hvor meget gain, der skal lukkes ud til forstærkeren). Disse knapper “leger” bassisterne ofte med, for at skabe en lyd, som er deres helt egen, eller som matcher den musik, de spiller. Stille stykker ønskes måske med lidt mindre tone (= lidt varmere) end et hårdt rock stykke. Intet er rigtigt eller forkert dog, og det er op til musikeren at tage valget. Som det sidste kan man også på kroppen finde jack udgangen (der hvor jack stikket trykkes ind), samt stropperne, hvorpå remmen sættes fast.

Halsen

Den næste del på el-bassen er halsen, som oftest er limet eller skruet fast på kroppen. Halsen er dér, hvor bassistens venstrehånd er placeret. Herpå ses gribebrættet. Det er her bassisten skifter placeringen af sine fingre, for at ændre på de toner, som han spiller. Dette princip er ens for stort set alle strengeinstrumenter (guitar, bas, violin, mandolin osv.). Grunden til at det er muligt at skifte mellem toner, er på grund af de såkaldte bånd. Et bånd er et metal indlæg, hvorpå strengen trykkes ned. Når bassisten trykker sin streng ned på et givent båd, så forkorter eller forlænger han strengens tidligere længde, og derved ændres lyden. Lyden ændres, fordi trykket bliver højere på strengen. Så jo kortere strengen er, des højere tone får du, og jo mere vibrerer den. Jo længere strengen er, des dybere tone får du, og jo mindre vibrerer strengen.

På gribebrættet ses der også ofte det, som kaldes inlays. Det er små prikker, blokker eller lignende, som hjælper bassisten med at navigere på hans gribebræt. Der eksisterer også båndløse basser. Båndløse basser har ingen metal bånd til at forkorte eller forlænge strengen, og derfor gør bassisten det manuelt. Det betyder, at bassisten skal være helt sikker på, at han trykker det det helt rigtige sted for at få en ren lyd ud. Det er det samme system, som violiner spiller efter. Jeg vil til enhver tid anbefale at købe/bruge en el-bas med inlays.

Hovedet

Til sidst har vi hovedet, som er dér, hvor strengenes vej på bassen ender. Det er heroppe slutningen af strengen strammes. Når man drejer på de såkaldte stemme skruer, så kan man stemme el bassen på præcis den måde, man ønsker. Princippet her er det samme som båndene. Jo mere man strammer stemme skruerne, des kortere bliver strengen og derfor højere og vice versa. Stemmer ens streng for højt, skal man altså løsne stemme skruerne en smule, og omvendt hvis ens streng stemmer for dybt. Det er også på hovedet, bassens model og fabrikant ofte står skrevet. Modellen står oftest skrevet på et lille stykke plastik, som har en kosmetisk bagtanke. Under den finder man nemlig det, man kalder for en truss rod. En truss rod er en lang metal pind, som går hele vejen ned igennem halsen på bassen. Denne er med til at stabilisere træet, så det ikke giver efter for strengenes konstante tryk, som derved ellers ville bøje eller knække.

Valg af el-bas

Det kan ofte være svært for en nybegynder at finde den rigtige bas, men man skal ikke give op. Der findes en masse ideer og gode råd til, hvordan man finder den helt rigtige el-bas. Lad os se lidt nærmere på dem.

Først og fremmest plejer der at være mindre forskel (særligt i den billigere ende af basserne) på bassernes kvalitet, i forhold til guitarer. Dette betyder, at det er knap så svært at gå helt galt i byen, når man skal ud og investere i sin første bas. Som altid med instrumenter er det altid en god ide, at man kommer ud og prøver instrumentet. Man skal særligt koncentrere sig om at føle bassen. Ikke nok med at et instrument naturligvis skal lyde godt. Det skal også føles godt at have i hænderne og være let at spille på. Tag dig derfor god tid til at sætte dig ned med instrumentet. Basser findes i forskellige former, modeller, mærker, kvaliteter og lyde. Derfor kommer man ofte ud for, at man lige skal vænne sig til den bas, du sidder med. Basser og alle bassens dele kan komme i forskellige typer træ. Hver type træ har en anderledes lyd, og derfor er det også en god ide at finde ud af hvilken type træ, man selv er til. Der findes et hav af disse, men der er trods alt nogle, som er mere typiske end andre, og som begynder er det de mest almindelige materialer man skal gå efter. De normale typer er oftest også billigere, da de bliver masseproduceret.

Rul lidt længere ned på siden og se de el-basser jeg anbefaler. Der er noget for enhver smag!

Nu hvor vi har at gøre med en el-bas, er det næsten unødvendigt at sige det. Men hvis du vælger at tage ud i en butik for at prøve en bas. – Så husk at tilslutte den en forstærker. Her får du nemlig dens fulde lyd at høre, og det er hér, du skal bestemme dig for, om lyden passer til dig. Man kan faktisk godt komme ud for, at et elektrisk instrument lyder helt fantastisk uden strøm sat til, og knap så fantastisk efter instrumentet er blevet tilsluttet en forstærker. Lyder den ikke godt med strøm til, kan man eventuelt overveje om en pickup udskiftning kunne være løsningen. Men hvis man køber sin første bas, og denne bas ikke er den dyreste i verden, så kan det oftest bedst betale sig at kigge videre efter en anden bas. Hvis man har mulighed for det, så er det også altid at anbefale at tage en kammerat eller professionel med ud og afprøve instrumentet. Det er folk som sandsynligvis har spillet på mange el-basser, og derfor har de nemmere ved at spotte kvalitet. De kan hurtigt fortælle dig hvad de synes godt om, og ligeledes hvad de synes knap så godt om ved bassen.

5 gode råd inden du køber din el-bas

Står du over for at købe din første elbas, men er usikker på, hvad du skal være opmærksom på? Denne video belyser de overvejelser, du bør gøre dig, før du investerer i en bas. Videoen er udformet af bassister og giver dig fem vigtige råd til køb af elbas, der kan spare dig både tid og penge. Du vil få indsigt i alt fra valg af model og træsort til betydningen af hardware og lydens karakter. Klik herunder for at se videoen.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad er det særlige ved en el-bas?

En el-bas er et essentielt instrument i mange musikgenrer og er kendt for sin dybe og kraftfulde lyd. Den er vigtig for rytmen i et band og tilføjer harmonisk støtte.

Hvilken el-bas er bedst i test?

Vi har analyseret og fundet de bedste el-basser på markedet. Se vores anbefalinger og læs om, hvordan de forskellige modeller performer i vores test.

Hvordan tester vi el-basser?

El-basser vurderes baseret på kvaliteten af tone, kvalitet, materialer, elektronik og features som antal af strenge og mulighed for aktiv/passiv-kredsløb.

Hvor meget skal jeg forvente at betale for en god el-bas?

En solid begynder-el-bas kan koste fra 1000-3000 kr., mens professionelle instrumenter kan begynde ved 4000 kr. og stige til 20.000 kr. eller mere afhængigt af kvalitet og mærke.

Hvilke bas typer skal jeg overveje?

Valget mellem en 4-, 5- eller 6-strenget bas afhænger af din personlige spillestil og de musikgenrer, du ønsker at spille. Vi hjælper dig med at forstå forskellene og finde det rigtige match.

Hvordan vedligeholder jeg min el-bas?

Regelmæssig rengøring af din bas og strenge, korrekt justering af hals og bro samt lejlighedsvis elektroniktjek øger din bas levetid. Følg vores vedligeholdelsesguides for at forlænge dit instruments levetid.

Kilder

Det har været en grundig proces at undersøge og vurdere de forskellige el-basser på markedet. Hos Musik247 sigter vi efter at levere pålidelige anbefalinger baseret på omfattende research og fakta. I min søgen efter den mest præcise information har jeg dykket ned i en række respekterede kilder, herunder professionelle musikmagasiner, tekniske specifikationer fra producenter, fora hvor musikere deler erfaringer, samt anmeldelser fra brugere verden over. Mine kilder omfatter også input fra anerkendte bassister og lydteknikere, der dagligt arbejder med instrumentet. Disse kilder har været fundamentale for at sikre en objektiv og komplet vurdering af el-basser. Her kan du se en liste over de kilder, jeg har anvendt:

Guitar.com er en platform der skriver om alt, hvad der har med guitarer at gøre, lige fra nyheder og anmeldelser til dybdegående artikler og undervisning. Siden blev i sin tid etableret med formålet om at inspirere og oplyse guitarister på alle niveauer.

Vi anvender ofte deres anmeldelser og artikler fra Guitar.com som fundament for vores egne tests og vejledninger. Derved kan vi tilbyde vores læsere en rig og alsidig forståelse for de nyeste tendenser, udstyr og teknikker inden for guitarverdenen. Mediet skriver faktisk også om andre instrumenter, så vi bruger dem også i andre henseender.

Ved at trække på deres omfattende viden og ekspertise, sikrer vi, at vores indhold ikke kun er aktuelt, men også af højeste kvalitet. Besøg deres hjemmeside her.

Higher Hz er et relativt nyt magasin, der specialiserer sig i alt inden for musikudstyr og -instrumenter. Siden deres etablering har Higher Hz formået at skabe et solidt ry inden for musikbranchen, takket være deres dybdegående anmeldelser, guides og artikler, som er skrevet af passionerede og kompetente musikere.

Hos musik247 skæver vi ofte over til Higher Hz for at få inspiration og blive klogere, når det kommer til det nyeste inden for udstyr og teknologi. Deres anmeldelser og guides kan hjælpe os med at forstå detaljerne i de produkter, vi vurdere og undersøger, og det giver os mulighed for at lave endnu mere velinformeret og troværdigt indhold. Samspillet mellem Higher Hz’s analyser og vores egne tests sikrer, at du som læser får adgang til informationer, som både er detaljerige og objektive.

GuitarFella er et anerkendt medie, der har specialiseret sig i alt, hvad der har med guitarer at gøre, siden dets etablering. De tilbyder dybdegående anmeldelser, vejledninger og tips til guitarister på alle niveauer.

Vi anvender primært GuitarFellas detaljerede produktanmeldelser og vejledninger som en kilde til inspiration for vores eget indhold.

Dette giver os mulighed for at øge vores artiklers kvalitet ved at inkludere ekspertvurderinger og anbefalinger, hvilket sikrer, at du som læser får adgang til den bedste information

Besøg deres hjemmeside her.

Equipboard er en online platform, som giver amatør musikere indsigt i det musikudstyr og de instrumenter, som deres yndlingskunstnere bruger. Hjemmesiden fungerer som en database, hvor brugere kan udforske, hvilket gear professionelle musikere anvender (alt lige fra guitarer og keyboards til mikrofoner og effektpedaler). De laver dog også omfattende analyser og undersøgelser af instrumenter & udstyr.

Vi bruger Equipboard for at kunne give meget detaljeret og specifik viden om musikudstyr, som samtidig er verificeret af fagpersoner. Det giver vores læsere unik indsigt, som ellers kan være svær at få, medmindre man ved, hvor man skal lede efter sådanne informationer. Det sikrer også, at du som læser får informationer du kan stole på.

Besøg deres hjemmeside her.

Prime Sound er en førende platform inden for musikudstyr og instrumenter, som tilbyder dybdegående anmeldelser, vejledninger og information om det seneste inden for musikbranchen. Den blev etableret med målet om at hjælpe musikere, producere og lydfolk med at træffe informerede valg ved køb af musikudstyr.

Vi anvender først og fremmest Prime Sounds grundige og detaljerede anmeldelser som en kilde til viden og inspiration til vores eget indhold. Deres ekspertise og bedømmelser giver en ekstra dimension til vores tests og gør det muligt for os at levere endnu mere værdifuld information til dig som læser.

Det sikrer, at de anbefalinger og råd, du finder hos os, er baseret på solid og troværdig information.

Forfatter