Guitalele
Guitalelen er et ret nyt instrument, og Yamaha lavede verdens første guitarlele i 1997.
Jeg synes denne lille guitar er undervurderet. For den fungerer perfekt som børneguitar og rejseguitar. Hvis dit barn vil lære at spille guitar, er det et godt instrument at starte på. Med tiden kan barnet skifter over til en guitar. Instrumentet fylder ikke meget, så derfor er det også en super rejseguitar.
Læs mere om instrumentet og se hvilken guitalele jeg anbefaler – eller klik for at se udvalget af produkter.
Klik her for at se udvalget af guitaleler
Testvinder: Yamaha GL1
Uanset om du er nybegynder på området eller ekspert, så kan det være rart med hjælp til køb af instrument. Jeg har spillet musik (herunder guitar, ukulele og guitalele) i over 10 år og kender derfor til markedet.
Her er mit bud på markedets bedste guitalele:

Hvad er en guitalele?
En guitarlele er en blanding mellem en tenorukulele og en guitar. Den har ukulelens størrelse og guitarens 6 strenge.
Instrumentet stemmes ADGCEA, hvorimod en traditionel guitar stemmes EADGBE. I og med en ukulele stemmes GCEA, vil du på guitalelens 4 mest lyse strenge kunne spille, som var det en ukulele.
Gribebrættet er oftest 49 milimeter bredt ved første bånd. Og det er faktisk bredere end en Fender Stratocaster. Dog er det stadig smallere end en traditionel spansk guitar. Normalt har guitalelen mellem 16 og 18 bånd, og instrumentet bruger helt almindelige guitar nylonstrenge (bare klip noget af længden af).
Den første guitalele blev bygget i 1997 af Yamaha. Siden hen er flere musikproducenter begyndt at bygge instrumentet. I begyndelsen var instrumentet ikke ret populært. Men i og med ukulelen de seneste år er blevet meget populært, er flere også begyndt at spille på guitalele.
Personligt har jeg en guitalele, fordi jeg synes, det er et sjovt instrument. Jeg bruger den også som rejseguitar.
Guitalele tuning
Instrumentet stemmes ADGCEA. De 3 mest lyse strenge stemmes som på en ukulele. Fjerde streng (G) stemmes en oktav lavere.
Det nemmeste er at bruge en tuner eller en online tuner. Hvis du har en guitar, kan du sætte en capo på 5. bånd og stemme guitalelen efter guitaren.
Hvis du bruger en guitar tuner med videnskabelig notation (det betyder, at din tuner ikke kun viser tonen, du spiller. Den viser også et tal sammen med tonen. Fx A3), gør det stemningen lettere. Her er guitalelens videnskabelige notationer. Brug dem til at stemme dit instrument:
A4, E4,C4, G3, D3, A2.
En anden måde at tune din guitar efter, er ved hjælp af frekvens. Guitalelens frekvenser er (starter med 1. streng først):
440 Hz, 329,62 Hz, 261,62 Hz, 196 Hz, 146,84 Hz, 110 Hz.
Forresten anbefales det ikke at tune instrumentet efter en traditionel guitar tuning (EADGBE). Dine strenge vil enten blive alt for slappe eller alt for spændte.
Guitalele akkorder
Akkorderne ser anderledes ud på en guitalele. I hvert fald hvis du vil spille dem, så de lyder akkurat som på guitaren.
Herunder ses et simpelt guitalele akkord skema:
Herunder ses et komplet akkord skema:
Herunder ses en skala sammenligning:
Kan jeg spille det samme på guitalele som på guitar?
Det mest simple svar er: ja, det kan du godt. En guitalele stemmes i de samme intervaller som guitaren, men har bare en meget lysere klang. Alt vil lyde en kvart højere.
Det du spiller på instrumentet er en kvart højere i forhold til guitaren. I praksis betyder det, at hvis du sætter en capo på 5. bånd på en guitar. Så vil det svare til, hvad du spiller på en guitalele uden capo.
Guitalele eller guitarlele?
På engelsk staves instrumentet guitarlele. På dansk kalder vi instrumentet for en guitalele. Vi glemmer altså blot et -r.
Sidder du og tænker over, om man overhovedet kan spille noget ordentligt på en guitalele? For det kan man! Se den kendte guitarist, Sungha Jung, spille på instrumentet:
Held og lykke med købet af instrumentet.