En god guitarforstærker er vigtig for at få din guitars lyd til at fremstå klart, uanset om du øver hjemme eller spiller live. Der skal være balance mellem kraft, tonekvalitet og brugervenlighed. Her på Musik247 har vi i samarbejde med guitarist Jan Riishøj testet en række forstærkere. Læs med herunder for at se de bedste forstærkere lige nu.
Vores anbefalede produkter, baseret på grundig analyse og primært eksterne tests, er fra partnere og dermed kan indholdet betragtes som reklame. Forstå partnerskabernes indflydelse her.
Annonce
Vores team består af musikeksperter, herunder uddannede musiklærere, lydteknikere, musikere, producere, og specialister i musikudstyr. Vi har nøje gennemgået, udvalgt og vurderet en lang række populære produkter fra både velkendte og relativt ukendte brands for at skabe en troværdig og komplet undersøgelse. Disse produkter er tilgængelige via vores samarbejdspartnere, som vi henviser til gennem knapper, pristabeller og lignende. Vores produktanbefalinger er baseret på en omfattende evaluering af produktet, men vores partnerskaber kan påvirke udvælgelsen af produkter her på siden.
Vi vurderer og sammenligner produkter baseret på følgende kriterier:
Disse kriterier vejes op mod produktets pris og kvalitet, og vi fremlægger vores subjektive vurderinger og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at bemærke, at vores undersøgelser ikke udgør en rangliste over markedets bedste produkter, men snarere en dybdegående gennemgang.
Vores priser som “Bedste i test”, “Bedste billige”, “Bedste premium”, “Bedste til et specifikt formål” osv. er individuelle vurderinger baseret på vores research og analyse på det givne tidspunkt. Vi anvender de førnævnte kriterier til at hjælpe dig med at træffe det bedste valg ud fra dine behov.
Min passion for musik og erfaring med forskellige instrumenter har givet mig muligheden for at afprøve en lang række guitarforstærkere, og jeg ved, hvad der kendetegner en god forstærker. Først og fremmest er lydkvaliteten afgørende for din optræden, og en kvalitetsforstærker leverer en klar og veldefineret lyd, der kan gengive alle nuancer af dit guitarspil. Derudover er det vigtigt, at forstærkeren har de rette indstillingsmuligheder, så du kan tilpasse din lyd efter din egen smag. Men det er også vigtigt, at den er brugervenlig og pålidelig, da du vil tilbringe mange timer med at eksperimentere og spille med den.
På denne side vil vi kigge nærmere på guitarforstærkere. Vi vil røre ved vigtige tekniske detaljer som for eksempel forstærkertype (rør, transistor, modellerende), effekt (watt), højttalerelementer og impedans. Vi vil også diskutere materialer, byggekvalitet og design, som alle har en stor betydning for forstærkerens holdbarhed og lydens karakter. Vi kommer ind på betydningen af indbyggede effekter, såsom rumklang og forvrængning, og vi vil sammenligne fordele og ulemper ved kombinationsforstærkere (combo amps) i forhold til forstærkersæt (forstærkerhoved og kabinet). Alt dette er baseret på både min personlige erfaring og indsigt fra andre musikere, tekniske eksperter samt anmeldelser fra brugere.
Du ved med stor sandsynlighed hvad en guitarforstærker er. I hvert fald hvad den grundlæggende gør. Den gør det nemlig muligt at spille højt på din guitar. Højere end du vil være i stand til uden. Men lad os se lidt nærmere på guitarforstærkeren.
En guitarforstærkers funktion er at forstærke det svage signal, som kommer fra guitarens pickup. Dette signal bliver sendt fra guitaren ind i forstærkeren, som derefter modulerer og behandler dette signal. Ydermere kan den også direkte ændre på lyden. Dette gøres for eksempel ved, at forstærkeren går ind og ændrer og/eller fremhæver visse frekvenser ved hjælp af det, der kaldes equalization. Dette fungerer på samme måde, som når man hjemme på sit stereoanlæg og skruer op og ned for bassen og/eller diskanten. Her går man altså direkte ind og ændrer på frekvenserne, således at man fremhæver nogle frekvenser mere end andre. Derudover er der ofte også indbyggede effekter i forstærkeren, som giver de samme muligheder, som guitarpedaler også tilbyder. Typiske effekter man kan finde på en guitarforstærker er: rumklang (reverb), forvrængning (distortion eller overdrive), tremolo og til tider også delay (gentagelser af den/de spillede tone/toner som er forsinket).
En guitarforstærker har typisk to forstærkende kredsløb. Det første kredsløb er det, som kaldes forforstærkeren (pre-ampen). Dette kredsløb forstærker guitarens signal, så det er kraftigt nok til at gå videre til det næste kredsløb, som er effektforstærkeren eller udgangsforstærkeren (power-amp). Her kommer signalet ud til højttalerenhederne, som gengiver og forstærker signalerne som vibrationer (lyd). Og derved kan publikum høre, hvad der spilles.
Oprindeligt blev hele konceptet og ideen bag forstærkere ikke opfundet til guitaren. Faktisk blev ideen til det, som senere hen blev til den moderne guitarforstærker, opfundet som økonomiske strømforsyninger, der kunne sættes til stikkontakten. Dette skyldtes, at datidens batterier var meget tunge og svære at genoplade, og herigennem fik man så en mere jævn og smart tilgang til problemet. De elektrolytiske kondensatorer var hermed opfundet, men det var ikke før i 1930’erne og 1940’erne at selve guitarforstærkeren slog igennem.
Gennembruddet skyldtes, at der i disse årtier var en stor popularitet omkring musik fra Hawaii. Og denne musik indebar en forstærket lap steel guitar. Herfra tog det fart, og inden der var gået særligt langt tid, havde forstærkeren indtaget sin rolle i alle genrer. Måske mest interessant er dens indtog i rockmusikken, hvor man i 1950’erne begyndte at lege med muligheden om at overstyre sin forstærker. Dette gjorde, at man pressede forstærkeren til absolut yderste og derved ”opdagede”, at man kunne få en mere rå og kantet lyd end den typiske rene (clean) lyd. Dette blev kaldt for distortion, og siden 1960’erne har det været en vigtig del af lydbilledet for mange musikgenrer såsom rock, pop, punk og heavy metal.
Overordnet skelner man mellem 5 forskellige slags guitarforstærkere. Hver især har deres helt egen lyd, opbygning og funktioner. Lad os se lidt nærmere på dem.
Denne er den mest kendte forstærker blandt guitarister. Modsat transistoren foretrækker mange guitarister lyden af en rørforstærker, da den har en tendens til at være mere rå i lyden. Mange kalder dem også for old school forstærkere, selvom de stadig bliver produceret. Årsagen til det er fordi, det primært var indtil midt 70’erne, de blev produceret. Herefter tog transistor forstærkerne over på grund af pris og stabilitet. Mange guitarister mener også, at nye rørforstærkere ikke er ligeså gode i lyden, som de var i gamle dage (blandt andet på grund af at komponenterne inde i forstærkerne dengang, er ulovlige at bruge ved produktion i dag), og derfor er der en tendens til, at guitarister (særligt i rock og metal) spiller på gamle rørforstærkere. Eksempler på disse “gode gamle” rørforstærkere er Marshall JCM800 og Mesa Boogie Mark III.
Transistor forstærkerne er dem, som i midten af 70’erne begyndte at dominere markedet. De var billigere at producere, og de var mere stabile end rørforstærkerne. Ofte med rørforstærkere var problemet, at hvis bare en enkelt komponent gik i stykker, var forstærkeren umulig at bruge, indtil alt var blevet fikset. Her var transistoren lidt mere hårdfør. Desværre, for mange guitarister, var problemet ved denne forstærker dog, at den ofte blev for blød i lyden. Alt efter hvilken genre man spiller/spillede, var dette enten positivt eller negativt. Jazz guitaristerne elskede den, men de fleste rock og metal guitarister var ikke særligt begejstret for lyden. Der er dog altid undtagelser, og en af disse var guitaristen Dimebag Darell fra metal bandet Pantera, som faktisk spillede på en transistor forstærker. Et eksempel på en transistor forstærker er en Roland Jazz Chorus.
En hybrid forstærker bruger dele fra både rørforstærkeren og transistor forstærkeren. Disse forskelle ligger i henholdsvis pre-ampen og power-ampen. Her, alt efter model og mærker, er en af dem altså en transistor del og den anden en rør del. Det er ikke så normalt igen, men nogen foretrækker denne form for lyd. Som det gør sig gældende for alle forstærkere, så handler det i sidste ende om smag og behag.
En type forstærker som igennem mange år ikke eksisterede er modelling forstærkeren. I takt med at teknologien udvikler sig, er man begyndt at lave det nogle kalder for ”falske” forstærkere. Det er i virkeligheden ”ægte” forstærkere, som er simulerede. Førhen var kvaliteten alt for ringe, og meget få benyttede sig af dem, Men som tiden er gået, har teknologien udviklet sig så meget, at de har fået stor succes og lyder nu som den ægte vare. Faktisk har man foretaget blindtests med mange af verdens bedste og mest prominente guitarister. De kunne ikke høre forskel på den rigtige og den “falske” vare. En modelling forstærker giver guitarister utrolig mange muligheder. Først og fremmest har man et arsenal af forskelle forstærkere samlet i én boks. Det betyder, at man ikke behøver eje 20 forskellige forstærkere for at få tyve forskellige forstærkers lyde. Ydermere er vægten også en fordel i forbindelse med modelling forstærkere. Mange guitarister får ryg problemer af at slæbe forstærkere i løbet af deres karriere, men denne type forstærker vejer næsten ingenting. Slutteligt har man også utroligt meget kontrol af lyd og effekter. Feedback kan reduceres og direkte fjernes, så man kun står tilbage med en knivskarp lyd. Der er musikgenrer i dag, som har så stor fokus på denne rene lyd, at de udelukkende spiller med modelling amps. En genre som for eksempel progressiv metal (særligt Djent) benytter sig af dem. Eksempler på bands er Tesseract og Periphery. Et eksempel på en modelling amp er Axe-FX af Fractal Audio Systems.
Akustiske forstærkere adskiller sig lidt fra de ovennævnte typer. På trods af at de akustiske guitarforstærkere oftest er transistorer, så skiller den sig særligt ud ved, at de ikke skal farve. Det vil altså sige, at den skal gengive den akustiske guitars lyd så præcis som muligt, uden at tilføje dens eget præg på lyden i sidste ende. Disse forstærkere er derfor yderst ofte meget kraftfulde, da de derfor har mere ”headroom” at give af, og derfor begynder forstærkeren ikke at forvrænge. Forvrængning skaber nemlig distortion, og det er det sidste, man ønsker til en akustisk guitar. Af selv samme grund er det derfor også mest normalt, at mixeren i den akustiske guitar forstærker er yderst sparsom. Det skal være guitaren (og guitarens pickup), som er i centrum, og forstærkeren skal blot hjælpe med at trække lydniveauet op og ikke andet end det. I moderne forstærkere er der dog ofte rumklang og kompression, som musikeren kan vælge at benytte sig af. Et eksempel på sådan en akustisk guitarforstærker er Roland AC-60.
Det er vigtigt at kende forskellen på en guitar combo og et guitar half-/fullstack. Det er sådan, at når lydsignalet kommer fra pickuppen i guitaren, så ryger det ind i forstærkerens hoved (head), hvor det bliver behandlet. Dette er dog ikke nok for at få skabt lyd, og derfor skal ethvert hoved også have et kabinet tilsluttet med en højttalerenhed inde i. Det er det samme koncept, som gælder for musikanlæg.
Forskellen på en combo og et half-/fullstack er, at i en combo (som navnet også antyder) er begge dele kombineret. Inde i disse er der både et hoved og et kabinet. Et eksempel på dette er en Marshall DSL 401. Half-/fullstacket består af 2 dele. Først har man hovedet og derefter et (half) eller to (full) kabinetter. Et hoved + et kabinet = halfstack. Et hoved + to kabinetter = full stack. Har man to kabinetter, har den ene mere bund end den anden, men disse spiller ofte meget højt, og derfor er det sjældent at se guitarister spille med fullstack – medmindre de spiller stadion koncerter. De fleste kan sagtens klare sig med et halfstack. Et eksempel på et hoved er Marshall JCM800 head. Et eksempel på et kabinet er Marshall 1960A/Marshall 1960B.
Når man skal ud og købe sin første guitarforstærker, så er det utroligt vigtigt, at man får overvejet de forskellige typer. Særligt rørforstærkeren og transistor forstærkeren. Medmindre man spiller akustisk guitar, kan den akustiske guitarforstærker godt udelades (en akustisk guitar kan også sagtens køre over de andre. Man skal dog være opmærksom på, at de kan ændre mere på lyden end den akustiske guitarforstærker). Modelling og hybrid forstærkere er typisk meget dyre, og derfor kan det anbefales ikke at kigge på disse typer som de første. Ofte er det disse typer forstærkere, guitarister kaster sig over, når de har fået et større behov og flere penge på lommen (det nyeste Axe-FX II system koster eksempelvis omkring de 15.000 DKK). Ligesom så meget andet er det bedste råd, at prøve tingene af inden man køber. Det er gode og dårlige modeller og ligeledes gode og dårlige eksemplarer indenfor hver eneste model. Tag en guitar i hånden og plug den til forstærkeren.
Herefter er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser. Skal forstærkeren være med mange effekter, eller skal den være meget basic? Måske har en forstærker uden effekter en bedre lyd, men du skal bruge effekterne – vil du så have mulighed for at supplere forstærkeren med guitarpedaler, eller skal det hele absolut være at finde i selve forstærkeren?
Dernæst er det naturligvis vigtigt at prøve og se, om man bedst kan lide transistor- eller rørforstærkeren. Er man på jagt efter den runde, bløde og varme transistor lyd, eller er man mere på jagt efter den rå, mere kantede og lidt tungere tone, som man kan få ud af en gammel forvrænget Marshall forstærker? For slet ikke at tale om hvor højt den kan spille! Er det realistisk at købe en forstærker, som først lyder godt, når den er skruet højt op, og når den kan blæse et stadion op, og give dig høreskader inden for en uge? Dette kan være problemet for mange unge og nye guitarister. Et Marshall fullstack ser super cool ud – det er jo det rockguitaristerne, som er stjerner, benytter sig af! Problemet her er blot, at de spiller så ufatteligt højt, at ingen kan holde det ud, medmindre du spiller på store stadions!. Derfor er det rigtige valg måske i stedet for at kigge hen mod en combo, som kan give det ønskede resultat for halv så meget volumen. Oftest cranker (forvrænger) små forstærkere nemlig hurtigere end store, og naturlig forvrængning er at foretrække 9/10 gange mod en forvrængning som simuleret effekt.
Men det er ikke nødvendigt at prøve en guitarforstærker, før du køber den. Der findes anmeldelser af alle de forstærkere, der findes på markedet. Og derudover vil jeg længere nede på siden vise dig de guitarforstærkere, som jeg kan anbefale.
Er du på jagt efter den ideelle guitarforstærker, men føler dig overvældet af alle mulighederne? Denne video fremhæver, hvor vigtigt det er at træffe det rette valg, når du anskaffer din guitarforstærker, for at sikre den bedste lydkvalitet og samtidig tage hensyn til dine personlige præferencer. Videoen er lavet af erfarne guitarister og vil lede dig igennem de vigtigste overvejelser før dit køb, så du kan træffe en god beslutning. Klik herunder for at se videoen.
Efter en grundig gennemgang af markedets tilbud har vi samlet en liste over de bedste guitarforstærkere. Se hvilke modeller der har klaret sig bedst i vores tests, her på siden.
Priserne på kvalitetsguitarforstærkere varierer fra omkring 500 kr. til flere tusinde kroner. Vi hjælper dig med at finde den bedste forstærker til prisen og viser dig, hvor du får mest værdi.
Guitarforstærkere bedømmes baseret på faktorer som lydkvalitet, effekt, byggekvalitet, features (såsom indbyggede effekter eller mulighed for tilslutning af effektpedaler) og selvfølgelig pris kontra performance. Tjek vores artikler for en dybere indsigt.
De generelle kategorier omfatter rørforstærkere, transistorforstærkere og digitale modelleringsforstærkere, alle med unikke lyde og egenskaber. Læs mere her på siden for at afgøre, hvilken type der passer bedst til dit behov.
Overvej musikstilen du spiller, om du skal bruge forstærkeren hjemme eller til live optræden, og om du vil have en forstærker med indbyggede effekter eller ej. Vi har en komplet guide klar til dig, der går i dybden med disse spørgsmål.
Regelmæssig rengøring, opbevaring i et tørt miljø, og periodisk tjek af elektronik og tilslutninger hjælper med at forlænge din forstærkers levetid. Du kan finde flere vedligeholdelsestips på vores side.
Jeg har lagt et stort arbejde i at analysere og vurdere guitarforstærkere for at kunne præsentere dig for de mest pålidelige og bedste valg. Hos Musik247 går vi højt op i at levere vurderinger, der er både reelle og troværdige. Derfor har jeg indhentet information fra en bred vifte af kilder, herunder anerkendte produkttests, dybdegående anmeldelser fra musikere verden over, indsigt fra lydteknikere med speciale i guitarudstyr og brugerfeedback. Herunder finder du en oversigt over de kilder, jeg har benyttet:
Guitar World er et magasin og online platform, som siden 1980 har været en go-to destination for guitarister verden over. Magasinet er kendt for at dække alt fra dybdegående interviews med nogle af verdens førende guitarister til detaljerede anmeldelser af de nyeste guitarer, effektpedaler og forstærkere.
Vores brug af Guitar Worlds grundige artikler gør os klogere på de produkter vi vurderer.
Guitar World skiller sig ud ved at dække et bredt spektrum af musikgenrer og deres anerkendelse af både moderne og klassiske guitarister.
Vi inddrager ofte deres anmeldelser og artikler som inspiration og supplement til vores eget arbejde. Dette sikrer, at du som læser får de bedst mulige informationer.
Besøg deres hjemmeside her.
Rolling Stone er et ikonisk og indflydelsesrigt medie inden for musik-, kultur- og underholdningsindustrien, der blev grundlagt i 1967 i USA. Magasinet er berømt for sin dybdegående dækning af musik, politik og popkultur, og har gennem årene været en vigtig stemme i kulturelle og sociale debatter. Rolling Stone er kendt for sine kritiske anmeldelser, eksklusive interviews med musikere og kunstnere samt banebrydende reportager.
Rolling Stone er kendt for sine skarpe og ofte banebrydende artikler, og mediet har introduceret nye kunstnere, trends og bevægelser. Deres anmeldelser og rankings, som f.eks. ‘De 500 bedste albums nogensinde’, bliver brugt som referencepunkter i industrien.
Vi har i vores arbejde på Musik247 anvendt Rolling Stones’ indsigter og vurderinger som inspiration og til at underbygge vores egne analyser og anmeldelser. Deres omfattende erfaring og kendskab til branchen har været meget vigtigt for at vi kan lave dybdegående og kvalitetsfyldt indhold.
Besøg deres hjemmeside her.
Prime Sound er en førende platform inden for musikudstyr og instrumenter, som tilbyder dybdegående anmeldelser, vejledninger og information om det seneste inden for musikbranchen. Den blev etableret med målet om at hjælpe musikere, producere og lydfolk med at træffe informerede valg ved køb af musikudstyr.
Vi anvender først og fremmest Prime Sounds grundige og detaljerede anmeldelser som en kilde til viden og inspiration til vores eget indhold. Deres ekspertise og bedømmelser giver en ekstra dimension til vores tests og gør det muligt for os at levere endnu mere værdifuld information til dig som læser.
Det sikrer, at de anbefalinger og råd, du finder hos os, er baseret på solid og troværdig information.
Equipboard er en online platform, som giver amatør musikere indsigt i det musikudstyr og de instrumenter, som deres yndlingskunstnere bruger. Hjemmesiden fungerer som en database, hvor brugere kan udforske, hvilket gear professionelle musikere anvender (alt lige fra guitarer og keyboards til mikrofoner og effektpedaler). De laver dog også omfattende analyser og undersøgelser af instrumenter & udstyr.
Vi bruger Equipboard for at kunne give meget detaljeret og specifik viden om musikudstyr, som samtidig er verificeret af fagpersoner. Det giver vores læsere unik indsigt, som ellers kan være svær at få, medmindre man ved, hvor man skal lede efter sådanne informationer. Det sikrer også, at du som læser får informationer du kan stole på.
Besøg deres hjemmeside her.
GuitarFella er et anerkendt medie, der har specialiseret sig i alt, hvad der har med guitarer at gøre, siden dets etablering. De tilbyder dybdegående anmeldelser, vejledninger og tips til guitarister på alle niveauer.
Vi anvender primært GuitarFellas detaljerede produktanmeldelser og vejledninger som en kilde til inspiration for vores eget indhold.
Dette giver os mulighed for at øge vores artiklers kvalitet ved at inkludere ekspertvurderinger og anbefalinger, hvilket sikrer, at du som læser får adgang til den bedste information
Besøg deres hjemmeside her.
Vi bruger cookies til at tilpasse vores indhold og annoncer, til at vise dig funktioner til sociale medier og til at analysere vores trafik. Vi deler også oplysninger om din brug af vores hjemmeside med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med andre oplysninger, du har givet dem, eller som de har indsamlet fra din brug af deres tjenester.