Hi-hat

hi-hatHi-hatten og bækkenerne er som regel de første elementer, der skiftes ud, når en trommeslager går fra et begyndersæt til mere professionelt udstyr. Hi hatten er den del af trommesættet, som der ofte bliver slået allermest på, og det er derfor vigtig at finde en hi hat af høj kvalitet, som kan tåle nogle tæsk.

Se udvalget af hi-hats Se udvalget af hi-hat stativer

Og hvordan finder man så lige en god hi-hat? Det er det, jeg vil bruge tiden på at forklare her på siden. Jeg vil give dig en viden, som gør dig i stand til at kunne skelne mellem dårlige og gode hihats. Derudover vil jeg vise dig de hi-hats, jeg mener, er de bedste på markedet.

Testvindere: De 3 bedste hi-hat bækkener

Som lovet ville jeg vise dig de hi-hats, som jeg mener er de bedste på markedet. Her kommer de:

Standard/Begynder hi-hat
Standard/Begynder hi-hat
Hvis du er på udkig efter en solid hi-hat, der passer til de fleste genrer - så er denne Zildjian S det bedste valg. Prisen er meget lav til trods for, at kvaliteten er fantastisk.
1.595 DKK
Rock/pop/moderne musik hi-hat
Rock/pop/moderne musik hi-hat
Her har vi fat i et 14″ hi-hat bækken fra Zildjians anerkendte A-Custom serie. Lyden er bare i en klasse for sig selv, og det samme er holdbarheden. Den passer godt til lys rock/pop og moderne musik generelt.
3049 DKK
Jazz hi-hat
Jazz hi-hat
Meinl 14″ Byzance hi-hat er perfekt til dig, der spiller jazz. En super svedig lyd, og en dyb tone, som spreder sig ud i rummet. Virkelig fyldig tone som egner sig perfekt til jazz.
3.725 DKK
Dyb og mere alternativ hi-hat
Dyb og mere alternativ hi-hat
Denne Zildjian K 14″ hi-hat er speciel, da den har en forholdsvis dyb og fyldig tone. Den passer dog til alle stilarter, men anbefales, hvis du ønsker en dybere lyd.
4.095 DKK

Hi hat og hi hat stativet

Hi-hatten består af to bækkener, hvor det ene typisk er tykkere, og derfor tungere, end det andet. Det tungere bækken hviler på et specielt hi hat stativ, og det lettere bækken fastgøres til stativet med clutch. Hi hats fås i forskellige størrelser til forskellige formål, men de findes primært i størrelser mellem 12” og 15” i diameter. Hi hats er ofte tykkere end andre bækkener for at give højere volumen, særligt når hi hatten spilles med foden.

Nogle hi hats, typisk af meget høj kvalitet, er fremstillet på en speciel måde, hvor det nederste bækken er ”bølget” i kanten. Dette gør, at luften hurtigere kan slippe ud mellem de to bækkener, hvilket giver en mere tør lyd, samt at hi hatten artikulerer bedre. Enkelte hi hats har endda små huller i det nederste bækken til samme formål.

Hihat stativet har en pedal, som man kan bruge til at styre det øverste hi-hat bækken. Trykker man ned på denne pedal, trækkes det øverste bækken ned og rammer det nederste bækken. Det er normalt at holde de to bækkener samlet, når man spiller vers inden for mange genrer, og at hi hatten ”åbnes”, når man spiller omkvædet. Når hi hatten er åben, rammer de to bækkener hinanden og giver en bred, mere åben og energisk lyd. Det er meget normalt at spille på denne måde inden for de forskellige rock og metal genrer.

Hi hatten kan også spilles med foden. Trykker man ned på pedalen, laver bækkenerne en lyd, når de rammer hinanden, og mange trommeslagere bruger denne lyd til holde takten i sangen ved at spille på hi hatten med foden, mens de for eksempel spiller på et ride – eller crash bækken. Træder man relativt hårdt ned på pedalen med hælen, rammer de to bækkener hinanden. Men de holdes ikke stramt sammen. På denne måde giver hi hatten en lyd, som minder om et slag på en åben hi hat.

Hi-hattens materialer

Hi-hats fremstilles af de samme materialer som alle andre bækkener, og de mest almindelige uddybes nedenfor.

Messing: messing findes primært i begynder bækkener. Bækkener af messing produceres typisk af 38% zink og 62% kobber, og de har ofte ikke så høj volume som andre bækkener. Derudover er lyden en smule varmere og afdæmpet.

B8 Bronze: Bækkener som fremstilles af B8 bronze består af 8% tin og 92% kobber. Disse bækkener er ofte produceret med henblik på at lave bækkener til begyndere eller lettere øvede. Lyden af B8 bækkener er lysere, og derfor foretrækker nogle trommeslagere bækkener af B8 bronze frem for de finere, dyrere bækkener af B20 bronze.

B20 Bronze: B20 bronze bruges primært til dyrere, mere fine bækkener. Mange professionelle bækkener produceres af B20 bronze, blandt andet Zildjians meget anerkendte A og K serier. B20 er mere fleksibel end andre materialer, og det er derfor nemmere for bækkenproducenter at håndhamre bækkenerne og give dem en mere karakteristisk lyd.

Spilleteknik

En hi-hat er et unikt instrument, som kan lave mange forskellige lyde. Der er for eksempel stor forskel på lyden, afhængig af om man spiller på kanten af hi hatten eller oven på den. Spiller man med trommestikkens tip oven på hi hatten, er lyden kortere, mere kontrolleret og har lavere volume. Spiller man derimod på kanten af hi hatten med trommestikkens ”skulder”, stiger volumen, da de to bækkener skrider mere mod hinanden, og lyden bliver mere energisk og aggressiv. Mange trommeslagere varierer mellem disse to spilleteknikker for at gøre lyden mere livlig og dynamisk.

Opsætningen af hi-hat stativet er meget vigtig, når det kommer til ens spilleteknik: hvis man primært spiller på kanten af hi hatten eller med åben hi hat, er det en god ide at justere stativet, så hi hatten er placeret relativt højt. På denne måde slipper man for at komme til at slå oven på hi hatten, og man mindsker mængden af hi-hat lyd, der ”bløder” over i lilletromme mikrofonen. Det gør det nemmere for lydteknikere at få de to dele til at lyde godt. Det er dog vigtigt, at man ikke placerer hi hatten alt for højt, da dette vil gøre det fysisk anstrengende at spille på den.

Hvis man varierer mellem at spille på toppen og kanten af hi hatten, bør man placere den i medium højde, så begge dele af hi hatten er nemt tilgængelige. Placeres hi hatten for lavt, bliver det svært at ramme hi-hattens kant, og man vil typisk ikke kunne få nær så meget kraft og energi ud af hi hatten.

Valg af hi-hat

Hi hatten er en vigtig del af trommeslagerens samlede lydbillede, og det er derfor vigtigt at vurdere, hvilken hi hat vil passe bedst muligt ind til den musik, man spiller. Spiller man fx pop eller funk, er det meget normalt at anskaffe sig en relativt tyk 13” hi hat. Samtidig med det vil de fleste rock eller metal trommeslagere foretrække en hi hat på 14” eller endda hele 15”. 14” er den mest almindelige størrelse for hi hats, og hi hats i denne størrelse passer ofte til de fleste musikgenrer.

Sammensæt din egen hi-hat

Det er ikke unormalt for trommeslagere at sammensætte deres egen hi hat ud af andre bækkener. Søger man for eksempel en brede, mere trashy lyd, kan man med fordel sammensætte to store, tynde crash bækkener og bruge dem som hi hat. Man kan også sammensætte en hi hat ud af to splash bækkener, eller endda et crash bækken oven på et china bækken. Kun fantasien sætter grænser, og det kan være nødvendigt at eksperimentere med utraditionelle metoder, hvis man går efter en meget karakteristisk og unik lyd.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Logo