Lydkort

lydkort

Et godt lydkort er afgørende for kvaliteten af din musikproduktion eller optagelse. Det er vigtigt at vælge et lydkort, der leverer ren og klar lyd, samt har de nødvendige tilslutninger. I denne test har Musik247 i samarbejde med musiker Adnan Kaya, analyseret en række lydkort for at finde frem til de bedste på markedet. Se vores anbefalinger herunder.

Lydkort Test: De 5 Bedste Lydkort

Vores anbefalede produkter, baseret på grundig analyse og primært eksterne tests, er fra partnere og dermed kan indholdet betragtes som reklame. Forstå partnerskabernes indflydelse her.

Annonce

Vores team består af musikeksperter, herunder uddannede musiklærere, lydteknikere, musikere, producere, og specialister i musikudstyr. Vi har nøje gennemgået, udvalgt og vurderet en lang række populære produkter fra både velkendte og relativt ukendte brands for at skabe en troværdig og komplet undersøgelse. Disse produkter er tilgængelige via vores samarbejdspartnere, som vi henviser til gennem knapper, pristabeller og lignende. Vores produktanbefalinger er baseret på en omfattende evaluering af produktet, men vores partnerskaber kan påvirke udvælgelsen af produkter her på siden.

Vi vurderer og sammenligner produkter baseret på følgende kriterier:

  • Objektive og officielle tests af produkter
  • Kundeanmeldelser og erfaringer med produktet
  • Data om brugeradfærd og præferencer
  • Producentens og forhandlerens omdømme, garantier og service
  • Produktets specifikationer, funktioner, fordele og ulemper
  • Partnerskabernes indflydelse

Disse kriterier vejes op mod produktets pris og kvalitet, og vi fremlægger vores subjektive vurderinger og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at bemærke, at vores undersøgelser ikke udgør en rangliste over markedets bedste produkter, men snarere en dybdegående gennemgang.

Vores priser som “Bedste i test”, “Bedste billige”, “Bedste premium”, “Bedste til et specifikt formål” osv. er individuelle vurderinger baseret på vores research og analyse på det givne tidspunkt. Vi anvender de førnævnte kriterier til at hjælpe dig med at træffe det bedste valg ud fra dine behov.

Indholdsfortegnelse

Analyse af lydkort: Ekspertråd og gennemgang af vigtige faktorer

Som en person med stor passion for lydkvalitet og teknologi har jeg haft lejlighed til at arbejde med mange forskellige lydkort og forstår derfor, hvilke faktorer der er afgørende for en sublim lydoplevelse. Et lydkort er hjertet i din computers lydsystem, og et kvalitets-lydkort kan gøre en verden til forskel i den måde, lyd bliver behandlet og gengivet på. Det rette lydkort kan forvandle flad og livløs lyd til en rig og indlevende oplevelse, hvor du kan spotte alt i din indspillede musik/lyd.

På denne side vil vi kigge nærmere på lydkort, og vi vil dække de vigtigste tekniske aspekter såsom D/A-konverter (Digital-til-Analog Konverter), støjforhold (Signal-til-Støj Ratio) og samplingsfrekvenser. Vi vil også diskutere forskellen på integrerede og dedikerede lydkort og vigtigheden af at vælge et lydkort, der passer til dine behov, hvad enten du er musikproducent, gamer eller bare vil have en bedre lydoplevelse. Vi skal se på, hvordan forstærkning og lydprocessorer kan optimere lyden, og hvorfor høj kvalitets komponenter og konstruktionen er vigtig. Desuden vil vi belyse tilslutninger og kompatibilitet med andet udstyr, og hvordan software og drivere spiller en afgørende rolle for at få det optimale ud af dit lydkort. Denne information er baseret på min egen erfaring samt dybdegående research, ekspert analyser og brugeranmeldelser. Så lad os finde det lydkort, der passer perfekt til dig.

Lydkortets historie

Indtil midten af 1988 var lydkort i computere ret usædvanlige. Det hele startede, da den personlige computer udkom tilbage i 1970´erne. I disse computere var der ingen indbygget lydkort, som vi kender dem i dag. I stedet var computerens eneste lydmulighed en indre PC højttaler. Disse højttalere var oftest formet som firkanter, og dette medførte, at de fik navnet ”en beeper”. Dette meget karakteristiske navn fik disse komponenter, da den eneste lyd de kunne producere, var ”beeps og boops”. I løbet af computerens første år arbejdede flere firmaer med at optimere computeren og særligt lyd-delen. Mest kendt for dette var firmaet, Access Software. Dette firma havde succes med at udvikle teknikker, der kunne få lyden igennem computerens højttaler til at fungere bedre. Der var dog et konstant problem. Lyden forvrængede, og den var ikke særlig høj. Det var næsten også altid nødvendigt at have alle andre programmer lukket, når der skulle afspilles lyde. Det betød, at computerne havde store problemer, når det kom til multimedie applikationer. Altså applikationer som indebar musik indspilning, grafisk arbejde, animation og spil.

Det var selvfølgelig et problem, man ville have løst. Derfor gik IBM igang med at arbejde med lydkort. Ikke så meget grundet spil, men grundet multimedie applikationerne, som i større og større grad kom efterspørgsler på. I takt med at årene gik, kom flere og flere firmaer på banen, som ikke var direkte computer-baserede selskaber. Disse selskaber fokuserede udelukkende i at lave lydkort til computerne.

Med tiden er lydkort også blevet billigere og billigere, og man kan nemt få et godt lydkort til hjemmebrug for et par tusinde kroner. Det er dog klart, at de mere professionelle lydkort, som for eksempel bruges til at optage lyden til koncerter, er meget dyrere.

Lydkortets opbygning og funktioner

Først og fremmest bør vi kigge på forskellen mellem analog lyd og digital lyd. For en af de vigtigste forskelle på funktionerne af lydkort, er forskellen mellem den analoge lyd og den digitale lyd.

Lad os starte med det analoge signal. Det lyder per definition: ”Et nominel kontinuerlig elektrisk signal, der varierer i amplitude eller frekvens som reaktion på ændringer i lyd, lys, varme, position, eller tryk”. Et analog signal kan både være mekanisk eller elektrisk. Det vigtige at bide mærke i ved et analog signal, er ordet “kontinuerlig”. En analog signalvej indebærer derved et kontinuerligt signal i modsætning til den digitale signal sti, som nedbryder alt til tal. Det er den primære forskel mellem analog og digital lyd.

Det var først i midten af 1980’erne, man for alvor begyndte at bruge begge signaler. Indtil da havde stort set alt, som havde med lyd at gøre, været analog. Det gjaldt ikke blot indspilning, men al form for lyd. Et eksempel på det er ”kampen” mellem LP’en og CD’en. Det skyldtes, at alle lydkort enten virkede ved mekaniske eller elektriske signaler, når et vedvarende signal skulle fanges. At sige at digitale værktøjer ikke var til rådighed på dette tidspunkt, er dog ikke helt korrekt. De eksisterede bestemt, men var rent prismæssigt utroligt dyre. Det betød, at det som regel kun var de fine studier, der havde råd til disse værktøjer. Grundet den høje pris og de få konsumenter blev der ikke videreudviklet særligt meget på de digitale lydkort i denne periode.

I midt 80’erne skiftede det så. Digitale lydkort blev billigere og billigere, og folk begyndte i større grad at benytte sig af dem. Det betød også, at det til sidst var de digitale lydkort der var billigst. Det betød, at vi gik ind i ”den digitale verden” og glemte alt om det analoge signal. Lige siden er det meste musik blevet lavet digitalt. Det er også grunden til, at der i dag er så mange af os musikere, der bruger digitale værktøjer til at indspille med.

Lad os se lidt nærmere på lydkortet og dets teknik.

DAC og ADC

for at skifte mellem de to signal metoder skal der bruges forskellige convertere (omformere). De to convertere hedder henholdsvis “a digital to analog converter” (forkortet DAC) og “an analog to digital converter” (forkortet ADC). De to convertere er ofte noget, vi ikke tænker over og som vi tager for givet (hvis vi da overhovedet ved, at de eksisterer!). DAC convertere bruges i al digital lyd. Her er converteren så at sige hjertet. Eksempler på hvor den bliver brugt, er i en TV boks, cd afspiller og en computer. DAC converteren bruges altså, når lyd skal sendes videre til os, og vi skal have en lydoplevelse. Skal vi derimod indspille og sende lyd til eksempelvis computeren, så skal vi bruge ADC converteren. Her bliver ADC converteren hele kædens sjæl. Den omdanner din guitars lyd, trommesættets lyd, eller hvad du nu måtte indspille, til binære data, der sendes videre til computeren. Disse binære data kan computeren, og endnu vigtigere – computerens program til indspilning – læse, og derved er det muligt at indspille musik. DAC convertere er næsten udelukkende lavet til integreret kredsløb (mikrochips). Der er nogle få firmaer, som har specialiseret sig i at producere dem, og derfor ser man ofte, at det er de samme mikrochips, der sidder i forskellige produkter.

Bit resolution eller bit depth

når man kigger på en graf over signalet, vil man se, at kurven for det analoge signal bølger jævnt op og ned. Det digitale signal derimod kører meget hårdt op og ned på grafen. Grafen illustrerer bit depth’en (på dansk: dybde). Det beskriver hvor mange bits af information (lyd i dette tilfælde), der er optaget på hvert instrument spor. Når man derfor læser om 16 eller 24 bits, så er det dét, der menes med det. Jo flere bits, jo mere jævnt bliver signalet på grafen. Af denne grund har man også en bedre lydkvalitet, jo flere bits et spor er optaget i. En moderne standard CD er på 16 bits. Men lydfiler som WAV er højere. Lyden bliver altså meget mere præcis, jo flere bits man har, og man skal derfor altid indspille med den største bit rate, som man overhovedet kan. Nogle systemer kan også køre et højere antal bits. For eksempel 64 bits. Vær dog opmærksom på at det kræver meget mere af din processor i computeren. Det er altså ikke blot et spørgsmål om, hvor meget dit lydkort og programmet til indspilning kan trække, men ligeledes også hvor stærk din computer er. Dette glemmer mange og køber derfor lydkort til rigtigt mange penge. Her er det ofte en bedre ide at bruge pengene på en computer, som rent faktisk kan trække dette ønskede antal bits. Men kort og godt, så indspil i så højt et antal bits, som dit lydkort og computer tillader.

Sample rate

ligesom med bit depht’en, fortæller sample raten også noget om lydens kvalitet og korrekthed. Sample rate er helt konkret den mængde af lyd stykker, som sendes af sted per sekund. Det beskrives således: sample raten defineres som antal lyd stykker per tidsenhed (som regel sekunder), taget fra et kontinuerligt signal til at omforme til et interval bestemt signal.

Ligesom lydbølger, måles sample rate i Hz eller kHz. Man kan altså for eksempel skrive 20.000 enheder på to måder. 20 000 Hz eller 20 kHz. For at kunne rekonstruere et signal perfekt skal signalet mindst være dobbelt så højt som det ønskede signal. Her taler man om Nyquist frekvensen. Det vil i praksis sige, at et indspillet spor med 40 kHz burde tillade et perfekt rekonstrueret signal på 20 kHz. 20 kHz er grænsen for den menneskelige hørelse. 40 kHz blev således i mange år standarden for indspilning, indtil nye studier pegede i andre retninger. Man fandt ud af, at den menneskelige hørelse ikke gik til 20 kHz som først antaget, men faktisk til lidt mere. Det resulterede i, at man ændrede produktionen af lydkort og opdaterede indspilningsprogrammer, så de nu som standard indspiller i 48 kHz. Som udgangspunkt er programmer til indspilning også allerede indstillet til den sample rate, men tjek programmets indstillinger for en sikkerheds skyld. Derved er du sikker på, at værdierne stemmer overens med hinanden.

Det er altså sample raten og bit depht’en, som sammenlagt afgør lydens kvalitet. Uanset om det er til indspilning i et program eller på en CD. Husk at 16 bit og en sample rate på 41,1 kHz er standarden for CD’er, men du vil få et meget bedre produkt, hvis du har mulighed for at indspille i 24 bit og en sample rate på 48 kHz eller højere (her kommer vi dog i den dyre ende i forhold til lydkort).

Valg af lydkort

Som med alt andet er det vigtigste, når man skal ud og købe sit første lydkort, at man gør op med sig selv, hvad formålet er. Skal det bruges til seriøs indspilning i et hjemmestudie? Eller skal det bruges til at optage ideer fra øvelokalet af – måske noget helt tredje?

Hvad angår lydkort, hænger pris og kvalitet meget tæt sammen. Dog skal man også være opmærksom på, at antallet af kanaler påvirker prisen. Det vil sige, at hvis du bare skal indspille en guitar, så behøver du blot et lydkort med en instrument indgang. Det gør lydkortet meget billigere end at købe et lydkort med eksempelvis fire indgange. De mest normale lydkort på mellem et og fire kanaler koster mellem 500 og 1000 kroner fra ny af. Jeg vil ikke anbefale dig at købe dit lydkort brugt. Ofte følger der programmer og drivers med til lydkortet – og det har du ikke mulighed for at få ved køb af brugt lydkort. Og uden driver og program kan du ikke bruge det. Derudover skal du også være sikker på at alle stik hører med, hvis du køber brugt. Hvis ikke, skal du selv investere i dem. Strømstik er altid med fra ny, og ofte er der tilbud på kabler, hvis du køber lydkortet som nyt. Husk også, at ved at købe nyt, kan du få professionel vejledning fra butikken, hvis du stadig er i tvivl om noget.

Vær også opmærksom på, om din computer kan trække lydkortet. Særligt hvis din computer er af lidt ældre dato. Det samme gør sig gældende for dit program til indspilning. Vær helt sikker på, at det lydkort du køber, stadigvæk opdaterer drivers til din computers styresystem samt dit indspilningsprograms version.

Derudover er der faktisk ikke så meget, som kan gå galt. De fleste moderne lydkort er ganske glimrende til hjemmebrug. Ja faktisk synes jeg, det er svært at høre forskel på et lydkort til 1000 kroner og et til 10.000 kroner. Som regel, hvis man skal have noget high-end, er man heller ikke i tvivl om, hvad man leder efter. Derfor er lydkorts-universet faktisk forholdsvis sikkert at bevæge sig ud i. Tilbage er der blot at søge efter det rette kort. Der findes mange gode derude. Nogle mærker, som er rigtig gode og heller ikke alt for dyre, er Line 6 og Focusrite. De har alle high-end modeller, men også flere billige, som benyttes af youtubers og musikere verden over.

Analogt vs digitalt lydkort

Er du i tvivl om, hvad forskellen er på et analogt og et digitalt lydkort, og hvilket der er bedst til dit formål? Denne oplysende video går i dybden med fordele og ulemper ved begge typer af lydkort og belyser, hvordan de påvirker lydkvaliteten i dine optagelser og afspilninger. Videoen er udarbejdet af eksperter inden for lydteknologi og tilbyder en detaljeret forklaring på de tekniske aspekter, der er vigtige for at kunne træffe det rette valg. Klik herunder for at se videoen.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et lydkort?

Et lydkort er en enhed i din computer, der styrer lyd-output og -input, så du kan optage lyd samt nyde musik, film og spil i højere lydkvalitet.

Hvilket lydkort er det bedste på markedet?

Vores eksperter har testet forskellige lydkort, og her på siden har vi rangordnet de bedste baseret på lydkvalitet, drivere, input/output-muligheder og pris.

Hvordan tester vi lydkort?

Lydkort evalueres baseret på lydkvalitet, hastighed på dataoverførsel, antal ind- og udgange, kompatibilitet med forskellige systemer, og ekstrafunktioner som softwareintegration og brugervenlighed.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et lydkort?

Dit valg af lydkort skal tage hensyn til dit behov for lydkvalitet, den anvendte computer platform, de nødvendige tilslutningsmuligheder og naturligvis dit budget. Læs mere om, hvordan disse faktorer påvirker dit valg på vores side.

Hvordan påvirker et eksternt lydkort min lydoplevelse?

Et eksternt lydkort kan forbedre din lydoplevelse ved at levere højere lydkvalitet og reducere elektrisk støj, som interne lydkort kan være følsomme over for.

Er det nødvendigt med et lydkort til et hjemmestudie?

For seriøs musikproduktion er et dedikeret lydkort væsentligt, da det giver markant bedre lydkvalitet, lavere latency og flere tilslutningsmuligheder for professionelt udstyr.

Kilder

I min stræben efter at give dig den mest præcise og pålidelige analyse af lydkort, har jeg været grundig i min research. Jeg har anvendt en række forskellige kilder for at sikre, at de anbefalinger og vurderinger, som jeg giver dig, er baseret på solid og opdateret viden. Blandt mine kilder finder du tekniske specifikationslister, direkte sammenligninger fra anerkendte lydteknikmagasiner, detaljerede brugeranmeldelser og professionelle lydteknikeres erfaringer. Alle disse elementer har været essentielle for at kunne levere en troværdig vurdering af de lydkort, der er på markedet. Her kan du se en liste over de kilder, jeg har brugt:

Sound Technology Ltd er en stor distributør og leverandør af musikudstyr og -instrumenter, som har været i branchen siden 1978. Virksomhedens kerneopgave er at levere kvalitetsudstyr til musikere og lydteknikere, hvilket spænder fra professionelle lydsystemer til musikinstrumenter og studieudstyr.

Vi anvender ofte deres produktinformationer, analyser og tekniske specifikationer, når vi selv foretager undersøgelser eller tester produkter. Det underbygger gør vores analyser og gør, at vores indhold fremstår soleklart og samtidig også troværdigt. Besøg deres hjemmeside her.

American Songwriter er et anerkendt musikmedie, som har været en central kilde til inspiration og viden om sangskrivning og musikproduktion, siden det første gang så dagens lys i 1984.

Vi henter ikke blot inspiration fra deres omfattende artikler og interviews, men anvender også deres indsigt til at udvide vores egne anmeldelser og indhold. Det gør at vores indhold ikke alene er relevant og aktuelt, men også fyldt med dybdegående viden og forskellige perspektiver.

Besøg deres hjemmeside her.

Prime Sound er en førende platform inden for musikudstyr og instrumenter, som tilbyder dybdegående anmeldelser, vejledninger og information om det seneste inden for musikbranchen. Den blev etableret med målet om at hjælpe musikere, producere og lydfolk med at træffe informerede valg ved køb af musikudstyr.

Vi anvender først og fremmest Prime Sounds grundige og detaljerede anmeldelser som en kilde til viden og inspiration til vores eget indhold. Deres ekspertise og bedømmelser giver en ekstra dimension til vores tests og gør det muligt for os at levere endnu mere værdifuld information til dig som læser.

Det sikrer, at de anbefalinger og råd, du finder hos os, er baseret på solid og troværdig information.

Sound On Sound er et førende internationalt magasin dedikeret til musikproduktion, lydteknik og teknologi, som startede i 1985. Magasinet er kendt for dets dybdegående anmeldelser, tekniske vejledninger og interviews med branchens eksperter, hvilket gør det til en kanon god kilde for både amatører og professionelle inden for musikverdenen.

Sound On Sound’s omfattende artikler om musikudstyr og -software er en vigtig ressource for os, da vi bruger dem til at supplere vores eget indhold med. Dette er med til at give vores læsere en bredere og mere detaljeret analyse og undersøgelse af de seneste tendenser og produkter. Magasinets fokus på kvalitet sikrer, at informationerne er både troværdige og nyttige.

Besøg dem her.

Equipboard er en online platform, som giver amatør musikere indsigt i det musikudstyr og de instrumenter, som deres yndlingskunstnere bruger. Hjemmesiden fungerer som en database, hvor brugere kan udforske, hvilket gear professionelle musikere anvender (alt lige fra guitarer og keyboards til mikrofoner og effektpedaler). De laver dog også omfattende analyser og undersøgelser af instrumenter & udstyr.

Vi bruger Equipboard for at kunne give meget detaljeret og specifik viden om musikudstyr, som samtidig er verificeret af fagpersoner. Det giver vores læsere unik indsigt, som ellers kan være svær at få, medmindre man ved, hvor man skal lede efter sådanne informationer. Det sikrer også, at du som læser får informationer du kan stole på.

Besøg deres hjemmeside her.

Forfatter