Mikrofon

mikrofon

En god mikrofon kan være afgørende for lydkvaliteten, hvad enten du optager musik, streamer eller podcast’er. Det er vigtig at finde en mikrofon, der passer til dit brug og fanger lyden præcist og klart. I samarbejde med Markus Lundqvist har Musik247 testet en række mikrofoner for at guide dig til det bedste valg. Læs med herunder for at se, hvilke mikrofoner der imponerede os mest.

Mikrofon Test - De 5 Bedste Mikrofoner

Vores anbefalede produkter, baseret på grundig analyse og primært eksterne tests, er fra partnere og dermed kan indholdet betragtes som reklame. Forstå partnerskabernes indflydelse her.

Annonce

Vores team består af musikeksperter, herunder uddannede musiklærere, lydteknikere, musikere, producere, og specialister i musikudstyr. Vi har nøje gennemgået, udvalgt og vurderet en lang række populære produkter fra både velkendte og relativt ukendte brands for at skabe en troværdig og komplet undersøgelse. Disse produkter er tilgængelige via vores samarbejdspartnere, som vi henviser til gennem knapper, pristabeller og lignende. Vores produktanbefalinger er baseret på en omfattende evaluering af produktet, men vores partnerskaber kan påvirke udvælgelsen af produkter her på siden.

Vi vurderer og sammenligner produkter baseret på følgende kriterier:

  • Objektive og officielle tests af produkter
  • Kundeanmeldelser og erfaringer med produktet
  • Data om brugeradfærd og præferencer
  • Producentens og forhandlerens omdømme, garantier og service
  • Produktets specifikationer, funktioner, fordele og ulemper
  • Partnerskabernes indflydelse

Disse kriterier vejes op mod produktets pris og kvalitet, og vi fremlægger vores subjektive vurderinger og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at bemærke, at vores undersøgelser ikke udgør en rangliste over markedets bedste produkter, men snarere en dybdegående gennemgang.

Vores priser som “Bedste i test”, “Bedste billige”, “Bedste premium”, “Bedste til et specifikt formål” osv. er individuelle vurderinger baseret på vores research og analyse på det givne tidspunkt. Vi anvender de førnævnte kriterier til at hjælpe dig med at træffe det bedste valg ud fra dine behov.

Indholdsfortegnelse

Analyse af mikrofoner: Ekspertråd og gennemgang af vigtige faktorer

Min interesse for lydoptagelse har betydet at jeg kender til rigtig mange mikrofoner, og jeg har en solid forståelse for, hvad der gør en mikrofon god. En god mikrofon skal kunne opfange lyde klart og naturtro, hvilket er vigtigt, uanset om du indspiller en podcast, synger, streamer eller deltager i online møder. Det er også vigtigt, at mikrofonen kan isolere den ønskede lydkilde og minimere baggrundsstøj.

Her på siden vil vi se nærmere på mikrofoner. Vi vil diskutere vigtige tekniske specifikationer såsom retningsmønstre, følsomhed (målt i dB) og frekvensområder. Vi vil også se på de forskellige typer af mikrofoner, herunder kondensatormikrofoner, dynamiske mikrofoner og båndmikrofoner, og hvordan de hver især passer til forskellige anvendelser. Vi vil desuden undersøge materialer og kvalitet, da disse faktorer kan påvirke mikrofonens holdbarhed og lydkvalitet.

En anden afgørende faktor er mikrofonens evne til at afvise uønsket støj, kendt som støjreduktion (noise cancelling). Vi vil også kigge på forskellen mellem USB-mikrofoner og dem, der kræver en lydkort eller en mixerpult, og hvordan dette valg kan påvirke brugervenlighed og kvalitet. På siden vil du finde information baseret på mine erfaringer, og disse suppleres med indsigt fra andre lydeksperter, tekniske rapporter og brugeranmeldelser. Lad os finde den mikrofon, der passer bedst til dine behov.

Mikrofonens historie

Den moderne mikrofon fik sit gennembrud i midten af 1877, da amerikaneren Thomas Edison tog patent på hans nye opfindelse. Faktisk havde englænderen David Edward Hughes et par år forinden demonstreret en mikrofon til flere vidner, og derfor opfattes han, af de fleste historikere, som mikrofonens sande opfinder. Englænderens karbon mikrofon blev videreudviklet af Thomas Edison, og den blev et kæmpe gennembrud indenfor telefoni-, radio- og indspilnings-industrien.

Efterfølgende, i starten af 1900-tallet blev der opfundet et hav af nye mikrofon typer. Her er den mest kendte nok kondensator mikrofonen. Man opfandt nye måder, hvorpå man kunne opfange lyd (vibrationer i luften) og sende dem videre som elektriske signaler, for derfor til sidst at forstærke lyden igennem en højttaler. Særligt i midten af 1900-tallet kom det amerikanske firma Shure på banen, som blev (og stadig er) banebrydende. Både Shures sangmikrofoner og instrument mikrofoner er stadig blandt de mest benyttede, bedste og billigste. Særligt deres SM57 og SM58 modeller har de haft kæmpe succes med. De bruges overalt i verden og ses både i øvelokaler og rundt omkring på festivaler.

Som tiden er gået, er der naturligvis også kommet mange flere producenter på banen. Ofte specialiserer de sig i en bestemt type mikrofon og til et bestemt formål. Et eksempel på det er producenten, Neumann, der har specialiseret sig i at udvikle sangmikrofoner. Disse producenters priser er oftest dyrest, men ikke altid. Det er også hos specialiserede producenter, man kan finde de allerbedste mikrofoner. Deres fokus er nemlig kun på en type mikrofon. – Og det betyder, at de er længere fremme end mange andre virksomheder. Derfor tager de oftest også en højere pris for deres produkter

Mikrofon opbygning og funktioner

Alt efter hvilken form for mikrofon man bruger, så har den forskellige funktioner og opbygninger. Der er dog noget, som de alle sammen har til fælles. Nemlig evnen til at forstærke din stemme. Lad os se lidt nærmere på hvordan processen foregår.

Forestil dig, at du er en sanger. Det hele starter med, at du synger. Når du synger, vil luftstrømmen og dit strubehoved vibrere hvilket skaber en tone. Dette kaldes for akustisk energi, og det er, hvad du kan høre uden mikrofon indblandet. Problemet er, at dine kammerater spiller højere på instrumenterne, end du synger, og derfor har du en mikrofon, du synger ind i. Hvis du nogensinde har stået med en mikrofon, så ved du, at det føles naturligt at synge ind i den del, der kaldes for hovedet. Hovedet er den store og runde klods i toppen. Inde i den findes en komponent, som på engelsk kaldes for diaphragm (dansk: membran). Det er et tyndt stykke materiale, som oftest er lavet ud af pap, plastic eller aluminium. Dette tynde stykke materiale vibrerer, ligeså snart lydbølger rammer det (altså din sang). Denne vibration får de andre komponenter inde i mikrofonen til at vibrere kraftigt. Og nu begynder de at omsætte dit oprindelige akustiske signal til et elektrisk signal. Signalet sendes derefter videre igennem kablet, som typisk er et han XLR kabel (kablerne hedder han eller hun XLR alt efter udformningen i bunden. Han XLR = stikker ud. Hun XLR = stikkes ind i).

Kablet er dog ikke helt nok til at forstærke signalet. Der mangler stadig nogle ting, som skal til for at få mikrofonen til at lyde, som vi kender den. Det er sådan, at det elektriske signal, som kommer fra mikrofonen, er yderst svagt. Signalet kaldes mic level, og det måles typisk i millivolt. Signalet skal forstærkes, ellers kan det næsten ikke bruges til noget. Det skal op på en styrke, man kalder for line level (0,5-2 volt). Derfor sluttes mikrofonens kabel til enten en mixer eller et lydkort. Mixeren eller lydkortets funktion er, at forstærke signalet indtil det har den ønskede signal styrke. Det næste led i systemet er, at mixeren sender lyden videre til en højttaler, eller at lydkortet sender lyden videre ind i et program til indspilning. Det kan være et program som Logic, Pro Tools eller Cubase. Såfremt det er fra mixeren, sendes det forstærkede signal ud til højttalerne. Højttalerne omdanner her energien tilbage til akustisk energi. Nu kan du som sanger høre dig selv. Det er derfor ikke nok at købe en mikrofon. Det er også nødvendigt at have en mixer og højttalere, hvis man spiller, og/eller lydkort og et program til indspilning, hvis man skal indspille sin sang stemme eller et instrument.

Forskellige typer mikrofoner

Der findes som udgangspunkt to typer mikrofoner: kondensator mikrofonen og den dynamiske mikrofon. Der findes selvfølgelig også andre typer, som er mere specielle og ikke så udbredte. Men det er stadig disse to typer af ”grund-mikrofoner”, som vi ser til dagligt.

Kondensator mikrofonen

en kondensator mikrofon karakteriseres ved, at den kræver en form for elektrisk spænding for at kunne fungere. Måden hvorpå denne spænding tilføres, er forskellig fra mikrofon til mikrofon, og kan blandt andet være ved batteri, et plug-in, phantom power på 48 V eller en højere spænding, som det ses ved rørmikrofoner. Det er som regel på 120 V. Spændingen sidder altid i det XLR kabel, som er tilsluttet mikrofonen. Kablet har her to funktioner: At levere signalet til mixeren eller lydkortet samt at tilføre spænding. Jo større spænding en kondensator mikrofon har, jo større lyd tryk kan den også modstå. Af denne grund bliver mikrofoner med batteri og plug-ins kategoriseret som semi professionelle, hvorimod med de andre bliver kategoriseret som professionelle.

Udgangsniveauet på kondensator mikrofoner er højt. Det betyder, at de nemt overstyrer, hvis lydkilden er høj (eksempelvis en høj guitar forstærker). Derfor er en kondensator mikrofon brugbar til for eksempel live stream, tale og sang i et studie, hvor andre lydkilder ikke kommer ind og driller. Frekvensområdet på en kondensator mikrofon er desuden meget bred, og det betyder, at man ikke behøver være så pernitten ved valg af kondensator mikrofon.

Kondensator mikrofonen anvendes ofte som PS4 mikrofon samt til podcasts.

Den dynamiske mikrofon

den dynamiske mikrofon skal modsat kondensator mikrofonen ikke have tilsluttet strøm. Den genererer selv strøm ved påvirkning af vibrationer i mikrofonens indmad. Den dynamiske mikrofon er noget mere hårdfør end kondensatoren. Derfor ses det også ofte, at det er denne type mikrofon, man har med i øvelokalet og til spillejobs. En dynamisk mikrofon kan med stor sandsynlighed tåle at blive tabt på gulvet (hvilket jeg naturligvis ikke anbefaler at gøre!), hvilket kondensatoren ikke kan. Ligeledes er en dynamisk mikrofon ikke sart med hensyn til fugt og fugtige vejrforhold, hvilket er en rigtig slem fjende for kondensator mikrofonen.

Membranen på en dynamisk mikrofon er til gengæld noget tykkere, og det kan give nogle problemer. Dette skyldes, at der på den dynamiske mikrofons membran er påsat det, som kaldes for en svingspole. Det vil sige, at der er nogle frekvenser, som ikke opfanges ligeså godt som på en kondensator mikrofon. Det er typisk de højtfrekvente områder mellem 12 og 15 kHz. En dynamisk mikrofon har den dog store fordel, at den er utrolig svær at få til at overstyre og generere feedback. Det betyder, at det også tit er den valget falder på i situationer, hvor flere instrumenter spiller sammen på samme tid – altså når der ikke er tale om lagkage indspilninger (når man indspiller et instrument for sig selv ad gangen). Dog er der det med dynamiske mikrofoner, at alt efter hvilken model, så bugter deres frekvensfelt meget. Det betyder, at man skal være særligt opmærksom, når man går ud og køber en dynamisk mikrofon. Hvis den ikke passer perfekt til ens opsætning, så kan man hurtigt komme ud for, at den ikke fanger de ønskede frekvenser, og måske ikke lyder ligeså godt, som da man prøvede den nede i forretningen.

Desuden bruges den dynamiske mikrofon også som en karaoke mikrofon.

Valg af mikrofon

Når man skal købe en mikrofon, er det utroligt vigtigt at finde ud af, hvad formålet er med den. Der er utroligt mange gode mikrofoner på markedet. Hver især kan noget forskelligt, og det er derfor meget vigtigt at vælge helt rigtigt fra start. En mikrofon kan lyde rigtigt skidt i en situation, men samtidig utroligt godt i en anden. Det afhænger af, hvad mikrofonen er beregnet til.

Først og fremmest kan det anbefales at overveje, hvorvidt den skal bruges i et studie (eller derhjemme til for eksempel live streaming) – eller om den skal bruges i et øvelokale eller live, hvor der oftest er mere og højere lyd. Som udgangspunkt siger man, at hvis det kun er dig selv, der skal bruge mikrofonen. Altså i et stille lokale hvor du gerne vil ramme et bredt frekvens område. Så skal du gå efter kondensator mikrofonen. Er du derimod i et miljø, hvor der er masser af støj fra andre instrumenter, så skal du gå efter den dynamiske mikrofon.

Mikrofoner sælges, som et af de få musikalske værktøjer, til cirka samme pris brugt som ny. Dette skyldes, at der ikke er så meget, der ændres ved dem. Med forudsætning af at de er blevet passet og plejet godt. Derfor kan det oftest betale sig at købe dem fra ny af. Først og fremmest har man et helt nyt stykke værktøj. Dette i sig selv er utroligt lækkert (reklamationsret). Desuden kan man også få en masse råd fra kyndige i butikken. Bedst af alt er måske, at du har returret. Det vil sige, at du har mulighed for at tage mikrofonen med hjem og prøve den af. Man kan som sagt komme ud for, at mikrofonen opfører sig anderledes ved sit eget set up end den gør i butikken, og man kan derfor komme til at fejlkøbe. På denne måde har man altså muligheden for virkelig at få prøvet mikrofonen af til formålet, og på denne måde skal man ikke ud og sælge den igen for at få pengene tilbage.

Hvis du er førstegangskøber, kan det altid anbefales at kigge på en Røde mikrofon til sangbrug. De udvikler og sælger både sangmikrofoner, som er beregnet til amatører og professionelle. Kvaliteten er altid i top. Desuden koster de ikke voldsomt meget i forhold til, hvad de giver dig i længden.

Mikrofon-markedet er kæmpe, og der er mange at vælge imellem. Derfor kan det også anbefales at gå på YouTube og tjekke demoer ud fra de forskellige mærker og modeller. Mange webshops, som Danguitar, inkluderer også videoer i produktbeskrivelserne.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken mikrofon er den bedste til hjemmestudiet?

Vores dybdegående test og analyse viser de bedste mikrofoner til hjemmestudie brug. Læs mere om testvinderne og find den perfekte mic til dit behov her på siden.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber en mikrofon?

Vælg mikrofon ud fra anvendelse (musikoptagelse, podcasting, streaming), type (kondensator, dynamisk, bånd), retningssensitivitet (kardiode, omnidirektionel, figure-8) og tilslutning (USB, XLR). Detaljerne for hver af disse punkter uddybes her på siden.

Er USB-mikrofoner lige så gode som XLR-mikrofoner?

USB-mikrofoner er fantastiske for nem plug-and-play tilslutning og god til hjemmebrugere, mens XLR-mikrofoner tilbyder højere lydkvalitet og er branchemæssigt anerkendte i professionelle studier. Vi forklarer de tekniske forskelle og anvendelsesmuligheder her på siden.

Hvordan tester vi mikrofoner?

Mikrofoner bliver testet ud fra lydkvalitet, funktioner, holdbarhed, fleksibilitet i indstillinger (som gain-kontrol og afbrydelse af lyd), pris og brugervenlighed. Mere om vores metodik og resultater kan du finde her.

Skal jeg investere i tilbehør til min mikrofon?

Det rette tilbehør, såsom en popfilter, mikrofonstativ og en shock mount kan forbedre lydkvalitet betydeligt og er værd at investere i. Vi forklarer, hvilket tilbehør der er essentielt for din mikrofon her på siden.

Hvordan vedligeholder jeg min mikrofon?

Regelmæssig rengøring og korrekt opbevaring er nøglen til at bevare din mikrofons kvalitet og levetid. Følg vores simple retningslinjer for vedligeholdelse for at sikre, at din mikrofon altid yder sit bedste.

Kilder

Jeg har anvendt en grundig tilgang i min research om mikrofoner for at kunne levere pålidelige anbefalinger. Min analyse er baseret på solid data og viden, hentet fra anerkendte producenters specifikationer, lydingeniørers vurderinger, professionelle musikeres erfaringer samt anmeldelser fra brugere verden over. Alle disse elementer har været afgørende for at kunne give dig en troværdig vurdering af de mikrofoner, der er blevet testet. Nedenfor kan du se de kilder, jeg har inddraget i min research:

American Songwriter er et anerkendt musikmedie, som har været en central kilde til inspiration og viden om sangskrivning og musikproduktion, siden det første gang så dagens lys i 1984.

Vi henter ikke blot inspiration fra deres omfattende artikler og interviews, men anvender også deres indsigt til at udvide vores egne anmeldelser og indhold. Det gør at vores indhold ikke alene er relevant og aktuelt, men også fyldt med dybdegående viden og forskellige perspektiver.

Besøg deres hjemmeside her.

Sound Technology Ltd er en stor distributør og leverandør af musikudstyr og -instrumenter, som har været i branchen siden 1978. Virksomhedens kerneopgave er at levere kvalitetsudstyr til musikere og lydteknikere, hvilket spænder fra professionelle lydsystemer til musikinstrumenter og studieudstyr.

Vi anvender ofte deres produktinformationer, analyser og tekniske specifikationer, når vi selv foretager undersøgelser eller tester produkter. Det underbygger gør vores analyser og gør, at vores indhold fremstår soleklart og samtidig også troværdigt. Besøg deres hjemmeside her.

Guitar.com er en platform der skriver om alt, hvad der har med guitarer at gøre, lige fra nyheder og anmeldelser til dybdegående artikler og undervisning. Siden blev i sin tid etableret med formålet om at inspirere og oplyse guitarister på alle niveauer.

Vi anvender ofte deres anmeldelser og artikler fra Guitar.com som fundament for vores egne tests og vejledninger. Derved kan vi tilbyde vores læsere en rig og alsidig forståelse for de nyeste tendenser, udstyr og teknikker inden for guitarverdenen. Mediet skriver faktisk også om andre instrumenter, så vi bruger dem også i andre henseender.

Ved at trække på deres omfattende viden og ekspertise, sikrer vi, at vores indhold ikke kun er aktuelt, men også af højeste kvalitet. Besøg deres hjemmeside her.

MusicRadar er et førende globalt online medie dedikeret til musikere, producenter og musikentusiaster. Det blev etableret i 2007 og er idag et samlingspunkt for alt, der vedrører musikinstrumenter, udstyr, nyheder, anmeldelser og dybdegående vejledninger.

MusicRadar skiller sig ud med sin analytiske og faglige tilgang til tests og anmeldelser af det seneste musikudstyr (lige fra guitarer til studieudstyr). De er gode til at nørde i specs uden, at det bliver svært at forstå for nybegyndere, og så er de bare hamrende dygtige til at evaluere produkter.

Vi har brugt deres bedømmelser og indhold som en væsentlig inspirationskilde og som et supplement til vores egne tests og vurderinger. Derved får du som læser adgang til kvalificeret og pålidelig information om musikudstyr.

Besøg deres hjemmeside her.

Higher Hz er et relativt nyt magasin, der specialiserer sig i alt inden for musikudstyr og -instrumenter. Siden deres etablering har Higher Hz formået at skabe et solidt ry inden for musikbranchen, takket være deres dybdegående anmeldelser, guides og artikler, som er skrevet af passionerede og kompetente musikere.

Hos musik247 skæver vi ofte over til Higher Hz for at få inspiration og blive klogere, når det kommer til det nyeste inden for udstyr og teknologi. Deres anmeldelser og guides kan hjælpe os med at forstå detaljerne i de produkter, vi vurdere og undersøger, og det giver os mulighed for at lave endnu mere velinformeret og troværdigt indhold. Samspillet mellem Higher Hz’s analyser og vores egne tests sikrer, at du som læser får adgang til informationer, som både er detaljerige og objektive.

Forfatter