Saxofon

saxofonSaxofonen er et af verdens mest kendte instrumenter. Den bruges i stort set alle sammenhænge – lige fra jazz, til blues, til pop, til klassisk. De fleste ville dog nok få associationer til jazzmusikken, hvorfra den altid er med. Her har den en helt central rolle som melodi- og improvisations instrument og er ofte det instrument, som skaber bandets udstråling.

Se udvalget af saxofoner

En saxofon kan sammenlignes med en guitar. Guitaren er altafgørende inden for rockmusikken. Ligeledes er saxofonen altafgørende inden for jazzmusikken – og derfor det bærende element.

Du har måske hørt, at det er dyrt at købe en saxofon. Men det passer ikke altid! Jeg vil vise dig markedets bedste og billigste saxofoner nederst på siden.

Saxofonen fik sit helt store gennembrud i 1940-60’erne igennem den ”sorte” jazzmusik. Saxofonister såsom Charlie Parker, Dexter Gordon, Cannonball Adderly med flere, har mildest talt gjort instrumentet legendarisk, og det kan argumenteres for, at musikerne i den tid formede instrumentet, som vi kender det idag.

Testvindere: De 3 bedste saxofoner

For at gøre valget af saxofon mere overskueligt har jeg herunder fundet nogle af markedets bedste og billigste saxofoner. Fælles for dem alle er, at de er af super kvalitet og absolut alle pengene værd. Derudover kan jeg også varmt anbefale samtlige saxofoner.

Altsaxofon
Altsaxofon
Super lækker altsaxofon fra Chateau med en fantastisk sprød og fyldig lyd. Saxofonen er af messing og med i købet medfølger gigbag og mundstykke.
4999 DKK
Sopran saxofon
Sopran saxofon
Hvis du er på udkig efter en lys saxofon, så er denne Chateau saxofon værd at have med i dine overvejelser. Saxofonen er fantastisk at spille på og har en vidunderlig lyd.
5999 DKK
Tenorsaxofon
Tenorsaxofon
Denne tenorsaxofon har den velkendte dybe lyd, som tenorsaxofonen er kendt for. Saxofonen er let at spille på og lavet af messing. Derudover medfølger transportkasse og mundstykke.
6999 DKK

Klik her for at se udvalget af saxofoner og tilbehør

Saxofonens historie

Saxofonen blev opfundet i 1840’erne af den belgiske instrument bygger Adolph Sax (derfor en saxofon tit kaldes for en ’’sax’’). Årsagen til opfindelsen var, at klarinetten (som saxofonen ligner rigtigt meget) ikke kunne tåle at være ude i kulden, når soldater spillede til march musik. Træet fra klarinetten udtørrede simpelthen. Derfor opfandt Adolph Sax først sopransaxofonen, (stemt i bb eller c) som ligner klarinetten rigtigt meget. Senere hen i hans karriere fandt han på krumninger til saxofonen, som har givet den dens helt særlige klang og let genkendelige udseende.

Saxofonen blev derfor ikke opfundet til jazzmusikken (som på dette tidspunkt endnu heller ikke for alvor eksisterede), men derimod til marcherende soldater i kolde klimaer. En tanke som de fleste, sågar også saxofonisterne selv, ikke har den fjerneste idé om idag. Dette er trods alt historien bag saxofonen, men ligesom med alle andre instrumenter, er det klart, at den har udviklet sig utroligt meget over tiden, og er blevet til det instrument vi kender i dag.

Forskellige typer saxofoner

Der findes 4 typer af saxofoner. De er delt op ligesom menneskets stemmeregistre, og vi starter her med at beskrive det højeste register.

Den saxofon der har det højeste register, kalder man for en sopransaxofon. Den saxofon der har det næsthøjeste register, kalder man for en altsaxofon. Disse to typer er dem, som svarer til en piges og/eller en drengs stemmeleje, når stemmen endnu ikke er gået i overgang.

Dernæst findes der en tenorsaxofon og en barytonsaxofon. Barytonsaxofonen er særlig genkendelig på grund af dens enorme størrelse, som også medfører, at saxofonisten må benytte sig af en ekstra stor rem, som, modsat de andre typer, også støtter vægten ved hjælp af selve musikerens krop. Og derfor ikke kun støtte ved musikerens hals, som tilfældet er ved de andre typer saxofoner.

Valget af saxofonen kommer meget an på musikeren. Der er forskel på, om man ønsker en dyb- eller højtlydende saxofon. Det er mest normalt at starte med at spille på en altsaxofon, da den er forholdvis ligetil at spille på. Mange saxofonister kan dog også godt lide diversiteten i instrumenterne, og derved lærer de sig selv op til flere forskellige saxofoner, således at de har muligheden for at skifte efter smag og behov. Et konkret og godt eksempel på en sådan saxofonist er jazz/pop-saxofonisten Kenny G.

Det er ikke altid en god idé at starte ud med at købe en professionel saxofon – eller den dyreste saxofon på markedet. Oftest er de professionelle saxofoner mere vanskelige at spille på.

Stemning af saxofoner

Det specielle ved messingblæsere (og træblæsere) er, at de ikke stemmer på samme måde som for eksempel guitaren og klaveret. En guitar og et klaver er stemt ud fra det, man kalder C, hvorimod en tenorsaxofon eksempelvis er stemt i bb. Dette kan nemt skabe noget forvirring for begyndere, men det betyder faktisk, at når en saxofonist spiller sin c tone (ifølge personens musikalske viden på en saxofon), så spiller personen faktisk ikke et c ifølge en guitarist og/eller en pianist. Her vil personens saxofon faktisk spille et bb. Derfor vil man også hurtigt lægge mærke til, at de samme noder til en pianist og til en saxofonist indeholder forskellige akkorder og toner – selvom de faktisk spiller det samme. Grunden til at dette system eksisterer, har noget at gøre med klangen af en saxofon.

På trods af at det først kan virke meget uoverskueligt, så giver det hurtigt mening, og det tager ikke lang tid for en dygtig musiker at vænne sig til det. Da de fleste noder er skrevet til c instrumenter, så er det en vigtig færdighed for en saxofonist at lære at transponere i hovedet. Det vil sige evnen til at ændre tonen inde i hovedet som en form for matematik stykke. For eksempel ser en saxofonist tonerne bb og c på et stykke nodepapir for c instrumenter. Og ved transponering vil saxofonisten lynhurtigt vide, at i forhold til saxofon teorien skal personen spille et c og et d.

Nu har vi brugt bb eksemplet her, men den stemning gælder ikke for alle saxofonerne. Først og fremmest er den højeste saxofon, sopransaxofonen, stemt i bb eller i c. Den næsthøjeste, altsaxofonen, er altid stemt i eb. Den første af de dybe saxofoner, tenorsaxofonen, er stemt i bb, og til sidst er barytonsaxofonen også stemt i eb. Man skal derfor sætte sig ind i et nyt teoretisk system alt efter, hvilken saxofon man vælger. På trods af at man skal være bevidst om dette, så lærer man det hurtigt. Det er blot vigtigt at kende forskellen mellem saxofonerne, samt grunden til, hvorfor det er anderledes end andre “typiske” instrumenter.

Saxofonens anatomi og funktioner

Saxofoner er som regel lavet ud af messing, men det ses også, at de er lavet af kobber, sølv og i sjældne tilfælde af guld. Hvilket materiale instrumentet er lavet af, har ikke blot noget at gøre med prisen på instrumentet, men samtidig har det også noget med fabrikant og model at gøre. Som med mange andre ting, så er det en smagssag fra musiker til musiker, hvilken form for materiale man foretrækker. Saxofonens lyd opstår ved, at musikeren blæser igennem et bambusblad. Bladet laver vibrationer i luften, som ryger videre ned i saxofonen. Herfra har musikeren mulighed for at åbne/lukke klapper, som forkorter/forlænger luftens vej, og det er ved hjælp af dette, at saxofonen får sin gennemtrængende lyd.

Saxofonblad: bladet er dér, hvor det hele starter. Det er her, saxofonister puster og skaber lyd igennem vibrationer. Dette blad er skåret ud af bambusplanten, helt bestemt Arundo Donax. Det er dog også muligt at købe plast- og fiberblade, men bambus er uden tvivl det bedste og mest normale. Et saxofonblad kan fås i forskellige hårdheder, hvor 1 er det mindste og 5 det største. Hårdhed 1 er nemmere at spille på end 5, men 5 giver en bedre klang og holder generelt længere. Et blad skal spilles til, inden det lyder optimalt, så man ser ofte, at en saxofonist har flere blade i gang på samme tid, som der skiftes i mellem.

Saxofon mundstykke: saxofonens mundstykke er placeret for enden af instrumentets hals og fungerer som en grænseflade mellem spilleren og saxofonens resonante krop. Disse sarte dele, som mundstykket består af, er udformet af en lang række industrielle og organiske materialer. De mest almindelige materialer er hård gummi (“vulkaniseret gummi”), plast og metaller. Udformningen af saxofonens mundstykke er ikke meget anderledes end klarinettens, men der er dog forskelle. Saxofonens version er større, og den har et større kammer. Ligesom klarinetten har saxofonen et enkelt ”blad”, der anvendes til at producere lyd.

Saxofonisten anvender kombinationen af en luftstrøm og formen af munden (ved brug af kæbe- og læbemuskler) til at forme en specifik vibration i bambusbladet. Denne vibration forstærkes af hornets facon og udformning til at producere en fyldig og lækker lyd. Mens nybegyndere og letøvede starter med standard mundstykker, vil flere dygtige og veludviklede saxofonister finde en bred vifte af muligheder, der passer til deres egen spillestil og ønskede lyd. Mundstykker kan findes i mange størrelser af kamre, så man kan justere tonen til en varmere tone i stedet for eksempelvis en mere skarp og gennemtrængende lyd. Der er også masser af blad muligheder for enhver saxofonist, herunder de grundlæggende kategorier, der er beregnet til hver deres type og størrelse af saxofoner. Lejlighedsvis vil du se en saxofonist bruge et klarinet blad.

Saxofon ligatur: saxofonens ligatur holder saxofonens blad inde i mundstykket fast, så musikerens fysiske handlinger er tydelige – i form af en fuld lyd gennem konsekvent og konstant vibration. Den er formet som en klemme. De mest gængse materialer anvendt til fremstilling ligaturer er læder, metal og plast. Musikeren har mange muligheder for saxofon ligaturer, også selvom ikke alle ligaturer er lige kompatible – netop derfor er det vigtigt at teste dem for at sikre deres pasform. De mere erfarne kan opnå en vis variation i tone ved at prøve forskellige positioneringer mod spidsen af mundstykket. Hvis den placeres tættere på spidsen, har det en tendens til at give en skarpere lyd, mens længere væk blødgør tonen.

Krop: kroppen af saxofonen er den nedre ende af et cylindrisk rør, der begynder, dér hvor halsen slutter, og slutter ved klokken. Kroppen er som regel lavet af tynd messing forgyldt i en række af ædle metaller, herunder guld, sølv og nikkel. Formen og størrelsen af saxofonens krop varierer meget afhængigt af typen af saxofon – fra lige og til dybe U-bøjninger – men den ender altid i en flare. Tone huller findes op og ned på kroppen, og antallet er mellem 20 og 24 afhængigt af saxofon. Disse huller er i flere forskellige størrelser, alt efter hvor de er placeret. Loddede indlæg ses på kroppen, som støtte til et elegant og kompliceret system af bevægelige stænger, nøgler og centrale kopper. Kroppens messing form gives typisk et ekstra lag lakering eller plettering, for at bidrage til at bevare saxofonens glans of udstråling og holde ilt fra at ødelægger metallet. Klar akryllak er her et typisk valg, selv om nogle instrumenter har farvet lak og endda plating af sølv og guld.

Klokke: klokken er dér, hvor den producerede bølge af lyd kommer ud af saxofonen. Og som regel er klokken udsmykket i en dekorativ flare. Afhængig af størrelsen og typen af saxofonen kan klokken være rettet op eller rettet ned. Klokken er et typisk sted for udsmykning af instrumentet, da delen/elementet tydeligt ses af lytteren. F.eks. i form af forskellige ”platings”, delikat arbejde og graveringer. Det bedste sted at holde din saxofon er ved klokken. Klokken kan let poleres med en blød klud for at fjerne fingeraftryk.

Obs: læg aldrig din saxofon ned på jorden afbalanceret på enden. Det vil hurtigt ridse klokken synligt. Husk også altid at rengøre klokken efter berøring med de bare hænder, hvis du bemærker snavs eller fingeraftryk. Olie og fugt fra dine hænder kan nedbryde finishen (udseendet) af klokken over tid, hvis det ikke fjernes hurtigt.

Valg af saxofon

Når man skal ud og vælge, og måske for første gang investere i en saxofon, er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser hjemmefra. Først og fremmest skal man gøre op med sig selv, hvilken type saxofon man er på jagt efter. Er man ude efter den dybe (samt store, og tunge) barytonsaxofon, eller er man ude efter den mere klassiske og højere altsaxofon? Spørgsmålene er naturligvis mange, og derfor det vigtigt, at man som det første finder ud af, hvilken type man ønsker at gå i gang med. Dernæst skal man tænke på prisen. Er det virkelig nødvendigt med en dyr saxofon, eller kan man måske i virkeligheden nøjes med en billigere?

Særligt hvis man kigger på det brugte marked, er det muligt at finde gode og holdbare saxofoner til under halvdelen af ny pris. Ofte er brugte saxofoner også spillet bedre til, og derved kan det faktisk være lidt af en win win situation at kaste sig ud på brugt markedet. Problemet her er dog, at man, når man kigger brugt, ikke på samme måde har mulighed for at få en god professionel vejledning, som man typisk har, når man køber en ny saxofon i en musikforretning. For nybegyndere kan det være svært at vurdere en saxofons kvalitet. Så derfor kan det, såfremt det er muligt, anbefales, at man får en kammerat eller en anden med forstand på saxofoner med ud og prøver den. Derved sikrer man sig, at det instrument man står med i hånden lever op til de krav, som der stilles til en begynder saxfonen. Dernæst er det vigtigt, at man føler sig komfortabel med instrumentet. Lægger det godt i hånden og føles det rigtigt? Hvis man kan svare ja til dette, så står man med det rette instrument i hånden, og alt der er tilbage at gøre er, at købe instrumentet, få det med hjem, og ellers blot gå i gang med at lære at spille saxofon!

2 Comments
  1. I skriver ikke, hvilken tenorsaxofon det er I anbefaler til kr. 4.999. Når man klikker videre til DanGuitar koster en tenorsaxofon det dobbelte. Hvilken model er det, som koster 4.999?

    • Hej Conni,
      Tak for bemærkningen. Du har fuldstændig ret. Desværre er tenor saxofonen til 4999 kr. udgået. Men jeg kan varmt anbefale denne tenor saxofon til 9999 kroner (vises på siden).

Leave a reply

Logo