Saxofon

saxofon

Saxofonen er det mest sexede instrument og kan bruges til at spille al slags musik. Det er vigtigt at vælge en saxofon, der matcher dit niveau og ambitioner. En god saxofon skal have en fyldig klang, være velbalanceret og bygget af materialer, der holder. Sammen med saxofonist Thomas Campbell har Musik247 testet en række saxofoner. Læs med her og find ud af, hvilke modeller der er bedst – både til nybegyndere og erfarne.

Saxofon Test - De 5 Bedste Saxofoner

Vores anbefalede produkter, baseret på grundig analyse og primært eksterne tests, er fra partnere og dermed kan indholdet betragtes som reklame. Forstå partnerskabernes indflydelse her.

Annonce

Vores team består af musikeksperter, herunder uddannede musiklærere, lydteknikere, musikere, producere, og specialister i musikudstyr. Vi har nøje gennemgået, udvalgt og vurderet en lang række populære produkter fra både velkendte og relativt ukendte brands for at skabe en troværdig og komplet undersøgelse. Disse produkter er tilgængelige via vores samarbejdspartnere, som vi henviser til gennem knapper, pristabeller og lignende. Vores produktanbefalinger er baseret på en omfattende evaluering af produktet, men vores partnerskaber kan påvirke udvælgelsen af produkter her på siden.

Vi vurderer og sammenligner produkter baseret på følgende kriterier:

  • Objektive og officielle tests af produkter
  • Kundeanmeldelser og erfaringer med produktet
  • Data om brugeradfærd og præferencer
  • Producentens og forhandlerens omdømme, garantier og service
  • Produktets specifikationer, funktioner, fordele og ulemper
  • Partnerskabernes indflydelse

Disse kriterier vejes op mod produktets pris og kvalitet, og vi fremlægger vores subjektive vurderinger og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at bemærke, at vores undersøgelser ikke udgør en rangliste over markedets bedste produkter, men snarere en dybdegående gennemgang.

Vores priser som “Bedste i test”, “Bedste billige”, “Bedste premium”, “Bedste til et specifikt formål” osv. er individuelle vurderinger baseret på vores research og analyse på det givne tidspunkt. Vi anvender de førnævnte kriterier til at hjælpe dig med at træffe det bedste valg ud fra dine behov.

Indholdsfortegnelse

Analyse af saxofoner: Ekspertråd og gennemgang af vigtige faktorer

Som saxofonist har jeg indsigt i, hvad der kendetegner en rigtig god saxofon. Lydkvaliteten er vigtig, idet et kvalitetsinstrument tilbyder en rig og nuanceret tone, som gør det muligt for musikeren at udtrykke sig fuldt ud (både de helt lave toner og de tårnhøje af slagsen). Derudover er en pålidelig mekanik afgørende, så fingrene kan bevæge sig ubesværet og præcist over instrumentet. Komfort er lige så vigtig, da du kommer til at bruge mange timer med instrumentet, og derfor skal vægt og ergonomi tages i betragtning.

På denne side vil vi undersøge alle de aspekter, der spiller en rolle for både nybegynderen og den erfarne spiller. Vi vil diskutere tekniske detaljer såsom materialer brugt i fremstillingen, forskellige størrelser og typer (fra sopran til baryton) og mundstykkets og rørets indflydelse på lyden. Vi vil også overveje faktorer som mundstykke, bladet, klapper og overfladebehandling. Vigtigheden af vedligeholdelse, herunder regelmæssig rengøring og justering, vil blive gennemgået. Vi sammenligner også akustiske og elektroniske modeller og ser på avanceret tilbehør. Informationerne du finder her bygger på min egen erfaring og ekspertviden, rapporter og anmeldelser fra andre saxofonister.

Saxofonens historie

Saxofonen blev opfundet i 1840’erne af den belgiske instrument bygger Adolph Sax (derfor en saxofon tit kaldes for en ’’sax’’). Årsagen til opfindelsen var, at klarinetten (som saxofonen ligner rigtigt meget) ikke kunne tåle at være ude i kulden, når soldater spillede til march musik. Træet fra klarinetten udtørrede simpelthen. Derfor opfandt Adolph Sax først sopransaxofonen, (stemt i bb eller c) som ligner klarinetten rigtigt meget. Senere hen i hans karriere fandt han på krumninger til saxofonen, som har givet den dens helt særlige klang og let genkendelige udseende.

Saxofonen blev derfor ikke opfundet til jazzmusikken (som på dette tidspunkt endnu heller ikke for alvor eksisterede), men derimod til marcherende soldater i kolde klimaer. En tanke som de fleste, sågar også saxofonisterne selv, ikke har den fjerneste idé om idag. Dette er trods alt historien bag saxofonen, men ligesom med alle andre instrumenter, er det klart, at den har udviklet sig utroligt meget over tiden, og er blevet til det instrument vi kender i dag.

Forskellige typer saxofoner

Der findes 4 typer af saxofoner. De er delt op ligesom menneskets stemmeregistre, og vi starter her med at beskrive det højeste register.

Den saxofon der har det højeste register, kalder man for en sopransaxofon. Den saxofon der har det næsthøjeste register, kalder man for en altsaxofon. Disse to typer er dem, som svarer til en piges og/eller en drengs stemmeleje, når stemmen endnu ikke er gået i overgang.

Dernæst findes der en tenorsaxofon og en barytonsaxofon. Barytonsaxofonen er særlig genkendelig på grund af dens enorme størrelse, som også medfører, at saxofonisten må benytte sig af en ekstra stor rem, som, modsat de andre typer, også støtter vægten ved hjælp af selve musikerens krop. Og derfor ikke kun støtte ved musikerens hals, som tilfældet er ved de andre typer saxofoner.

Valget af saxofonen kommer meget an på musikeren. Der er forskel på, om man ønsker en dyb- eller højtlydende saxofon. Det er mest normalt at starte med at spille på en altsaxofon, da den er forholdvis ligetil at spille på. Mange saxofonister kan dog også godt lide diversiteten i instrumenterne, og derved lærer de sig selv op til flere forskellige saxofoner, således at de har muligheden for at skifte efter smag og behov. Et konkret og godt eksempel på en sådan saxofonist er jazz/pop-saxofonisten Kenny G.

Det er ikke altid en god idé at starte ud med at købe en professionel saxofon – eller den dyreste saxofon på markedet. Oftest er de professionelle saxofoner mere vanskelige at spille på.

Stemning af saxofoner

Det specielle ved messingblæsere (og træblæsere) er, at de ikke stemmer på samme måde som for eksempel guitaren og klaveret. En guitar og et klaver er stemt ud fra det, man kalder C, hvorimod en tenorsaxofon eksempelvis er stemt i bb. Dette kan nemt skabe noget forvirring for begyndere, men det betyder faktisk, at når en saxofonist spiller sin c tone (ifølge personens musikalske viden på en saxofon), så spiller personen faktisk ikke et c ifølge en guitarist og/eller en pianist. Her vil personens saxofon faktisk spille et bb. Derfor vil man også hurtigt lægge mærke til, at de samme noder til en pianist og til en saxofonist indeholder forskellige akkorder og toner – selvom de faktisk spiller det samme. Grunden til at dette system eksisterer, har noget at gøre med klangen af en saxofon.

På trods af at det først kan virke meget uoverskueligt, så giver det hurtigt mening, og det tager ikke lang tid for en dygtig musiker at vænne sig til det. Da de fleste noder er skrevet til c instrumenter, så er det en vigtig færdighed for en saxofonist at lære at transponere i hovedet. Det vil sige evnen til at ændre tonen inde i hovedet som en form for matematik stykke. For eksempel ser en saxofonist tonerne bb og c på et stykke nodepapir for c instrumenter. Og ved transponering vil saxofonisten lynhurtigt vide, at i forhold til saxofon teorien skal personen spille et c og et d.

Nu har vi brugt bb eksemplet her, men den stemning gælder ikke for alle saxofonerne. Først og fremmest er den højeste saxofon, sopransaxofonen, stemt i bb eller i c. Den næsthøjeste, altsaxofonen, er altid stemt i eb. Den første af de dybe saxofoner, tenorsaxofonen, er stemt i bb, og til sidst er barytonsaxofonen også stemt i eb. Man skal derfor sætte sig ind i et nyt teoretisk system alt efter, hvilken saxofon man vælger. På trods af at man skal være bevidst om dette, så lærer man det hurtigt. Det er blot vigtigt at kende forskellen mellem saxofonerne, samt grunden til, hvorfor det er anderledes end andre “typiske” instrumenter.

Saxofonens anatomi og funktioner

Saxofoner er som regel lavet ud af messing, men det ses også, at de er lavet af kobber, sølv og i sjældne tilfælde af guld. Hvilket materiale instrumentet er lavet af, har ikke blot noget at gøre med prisen på instrumentet, men samtidig har det også noget med fabrikant og model at gøre. Som med mange andre ting, så er det en smagssag fra musiker til musiker, hvilken form for materiale man foretrækker. Saxofonens lyd opstår ved, at musikeren blæser igennem et bambusblad. Bladet laver vibrationer i luften, som ryger videre ned i saxofonen. Herfra har musikeren mulighed for at åbne/lukke klapper, som forkorter/forlænger luftens vej, og det er ved hjælp af dette, at saxofonen får sin gennemtrængende lyd.

Saxofonblad

Bladet er dér, hvor det hele starter. Det er her, saxofonister puster og skaber lyd igennem vibrationer. Dette blad er skåret ud af bambusplanten, helt bestemt Arundo Donax. Det er dog også muligt at købe plast- og fiberblade, men bambus er uden tvivl det bedste og mest normale. Et saxofonblad kan fås i forskellige hårdheder, hvor 1 er det mindste og 5 det største. Hårdhed 1 er nemmere at spille på end 5, men 5 giver en bedre klang og holder generelt længere. Et blad skal spilles til, inden det lyder optimalt, så man ser ofte, at en saxofonist har flere blade i gang på samme tid, som der skiftes i mellem.

Saxofon mundstykke

Saxofonens mundstykke er placeret for enden af instrumentets hals og fungerer som en grænseflade mellem spilleren og saxofonens resonante krop. Disse sarte dele, som mundstykket består af, er udformet af en lang række industrielle og organiske materialer. De mest almindelige materialer er hård gummi (“vulkaniseret gummi”), plast og metaller. Udformningen af saxofonens mundstykke er ikke meget anderledes end klarinettens, men der er dog forskelle. Saxofonens version er større, og den har et større kammer. Ligesom klarinetten har saxofonen et enkelt ”blad”, der anvendes til at producere lyd.

Saxofonisten anvender kombinationen af en luftstrøm og formen af munden (ved brug af kæbe- og læbemuskler) til at forme en specifik vibration i bambusbladet. Denne vibration forstærkes af hornets facon og udformning til at producere en fyldig og lækker lyd. Mens nybegyndere og letøvede starter med standard mundstykker, vil flere dygtige og veludviklede saxofonister finde en bred vifte af muligheder, der passer til deres egen spillestil og ønskede lyd. Mundstykker kan findes i mange størrelser af kamre, så man kan justere tonen til en varmere tone i stedet for eksempelvis en mere skarp og gennemtrængende lyd. Der er også masser af blad muligheder for enhver saxofonist, herunder de grundlæggende kategorier, der er beregnet til hver deres type og størrelse af saxofoner. Lejlighedsvis vil du se en saxofonist bruge et klarinet blad.

Saxofon ligatur

Saxofonens ligatur holder saxofonens blad inde i mundstykket fast, så musikerens fysiske handlinger er tydelige – i form af en fuld lyd gennem konsekvent og konstant vibration. Den er formet som en klemme. De mest gængse materialer anvendt til fremstilling ligaturer er læder, metal og plast. Musikeren har mange muligheder for saxofon ligaturer, også selvom ikke alle ligaturer er lige kompatible – netop derfor er det vigtigt at teste dem for at sikre deres pasform. De mere erfarne kan opnå en vis variation i tone ved at prøve forskellige positioneringer mod spidsen af mundstykket. Hvis den placeres tættere på spidsen, har det en tendens til at give en skarpere lyd, mens længere væk blødgør tonen.

Krop

Kroppen af saxofonen er den nedre ende af et cylindrisk rør, der begynder, dér hvor halsen slutter, og slutter ved klokken. Kroppen er som regel lavet af tynd messing forgyldt i en række af ædle metaller, herunder guld, sølv og nikkel. Formen og størrelsen af saxofonens krop varierer meget afhængigt af typen af saxofon – fra lige og til dybe U-bøjninger – men den ender altid i en flare. Tone huller findes op og ned på kroppen, og antallet er mellem 20 og 24 afhængigt af saxofon. Disse huller er i flere forskellige størrelser, alt efter hvor de er placeret. Loddede indlæg ses på kroppen, som støtte til et elegant og kompliceret system af bevægelige stænger, nøgler og centrale kopper. Kroppens messing form gives typisk et ekstra lag lakering eller plettering, for at bidrage til at bevare saxofonens glans of udstråling og holde ilt fra at ødelægger metallet. Klar akryllak er her et typisk valg, selv om nogle instrumenter har farvet lak og endda plating af sølv og guld.

Klokke

Klokken er dér, hvor den producerede bølge af lyd kommer ud af saxofonen. Og som regel er klokken udsmykket i en dekorativ flare. Afhængig af størrelsen og typen af saxofonen kan klokken være rettet op eller rettet ned. Klokken er et typisk sted for udsmykning af instrumentet, da delen/elementet tydeligt ses af lytteren. F.eks. i form af forskellige ”platings”, delikat arbejde og graveringer. Det bedste sted at holde din saxofon er ved klokken. Klokken kan let poleres med en blød klud for at fjerne fingeraftryk.

Obs: læg aldrig din saxofon ned på jorden afbalanceret på enden. Det vil hurtigt ridse klokken synligt. Husk også altid at rengøre klokken efter berøring med de bare hænder, hvis du bemærker snavs eller fingeraftryk. Olie og fugt fra dine hænder kan nedbryde finishen (udseendet) af klokken over tid, hvis det ikke fjernes hurtigt.

Valg af saxofon

Når man skal ud og vælge, og måske for første gang investere i en saxofon, er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser hjemmefra. Først og fremmest skal man gøre op med sig selv, hvilken type saxofon man er på jagt efter. Er man ude efter den dybe (samt store, og tunge) barytonsaxofon, eller er man ude efter den mere klassiske og højere altsaxofon? Spørgsmålene er naturligvis mange, og derfor det vigtigt, at man som det første finder ud af, hvilken type man ønsker at gå i gang med. Dernæst skal man tænke på prisen. Er det virkelig nødvendigt med en dyr saxofon, eller kan man måske i virkeligheden nøjes med en billigere?

Særligt hvis man kigger på det brugte marked, er det muligt at finde gode og holdbare saxofoner til under halvdelen af ny pris. Ofte er brugte saxofoner også spillet bedre til, og derved kan det faktisk være lidt af en win win situation at kaste sig ud på brugt markedet. Problemet her er dog, at man, når man kigger brugt, ikke på samme måde har mulighed for at få en god professionel vejledning, som man typisk har, når man køber en ny saxofon i en musikforretning. For nybegyndere kan det være svært at vurdere en saxofons kvalitet. Så derfor kan det, såfremt det er muligt, anbefales, at man får en kammerat eller en anden med forstand på saxofoner med ud og prøver den. Derved sikrer man sig, at det instrument man står med i hånden lever op til de krav, som der stilles til en begynder saxfonen. Dernæst er det vigtigt, at man føler sig komfortabel med instrumentet. Lægger det godt i hånden og føles det rigtigt? Hvis man kan svare ja til dette, så står man med det rette instrument i hånden, og alt der er tilbage at gøre er, at købe instrumentet, få det med hjem, og ellers blot gå i gang med at lære at spille saxofon!

Valget mellem alt og tenor saxofon

Står du overfor at skulle vælge mellem en altsaxofon og en tenorsaxofon, men er usikker på, hvilken der passer bedst til dig? Denne video dykker ned i de forskelle, der definerer de to instrumenter, fra lydens karakter til de fysiske karakteristika. Med indsigt fra erfarne musikere vil videoen give dig med viden om hver saxofons unikke kvaliteter, så du kan træffe det rette valg. Vi gennemgår også, hvordan hver type saxofon kan påvirke din spillestil og lyd. Se videoen herunder.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken type saxofon er den bedste for begyndere?

For begyndere anbefales ofte en altsaxofon, som har en overkommelig størrelse og har en tone, der er let at producere. Se de modeller vi anbefaler til nybegyndere her på siden.

Hvorfor er det vigtigt at vælge den rigtige mundstykke til min saxofon?

Det rette mundstykke er afgørende for din tonekvalitet og spilleteknik. En god balance mellem mundstykkets åbning og riggens styrke bidrager markant til din lyd og komfort.

Hvilken saxofon er bedst i test?

Vi har gennemført grundige tests og vurderet saxofoner baseret på klang, materialekvalitet, ergonomi og pris. Find ud af, hvilke saxofoner der klarer sig bedst, og hvorfor, her på siden.

Hvad betyder ‘rig’ i forbindelse med saxofoner?

‘Rig’ refererer til røret, der sammen med mundstykket og bladet udgør mouthpiece-assembly, som er essentielt for at skabe lyd i saxofonen. Vælg riggens styrke nøje for at matche din mundstykkeåbning og spillestil.

Hvordan vedligeholder jeg min saxofon?

Regelmæssig rengøring af saxofonen efter hver brug er nødvendig for at undgå ophobning af snavs og bevare instrumentets funktion og klang. Følg vores enkle plejeinstruktioner for at holde din saxofon i topform.

Kan man leje en saxofon, og hvad skal man overveje?

Ja, det er muligt at leje en saxofon, og det kan være en god idé for nybegyndere eller musikere der ønsker at afprøve instrumentet før køb. Det er vigtigt at kontrollere lejevilkår, instrumentets stand og evt. forsikring.

Kilder

Jeg synes min research om saxofoner har været så grundig og detaljeret som muligt. Det er selvfølgelig fordi jeg ønsker at give dig et solidt grundlag for valget af dit næste instrument. Hos Musik247 stiler vi efter at levere en objektiv og pålidelig vurdering af hvert enkelt produkt, vi analyserer. Jeg har indhentet information fra anerkendte kilder, herunder eksperter inden for musikinstrumenter, sammenlignende produkttests, specialiserede musikfora og køberanmeldelser. Nedenfor finder du de specifikke kilder, jeg har anvendt:

Higher Hz er et relativt nyt magasin, der specialiserer sig i alt inden for musikudstyr og -instrumenter. Siden deres etablering har Higher Hz formået at skabe et solidt ry inden for musikbranchen, takket være deres dybdegående anmeldelser, guides og artikler, som er skrevet af passionerede og kompetente musikere.

Hos musik247 skæver vi ofte over til Higher Hz for at få inspiration og blive klogere, når det kommer til det nyeste inden for udstyr og teknologi. Deres anmeldelser og guides kan hjælpe os med at forstå detaljerne i de produkter, vi vurdere og undersøger, og det giver os mulighed for at lave endnu mere velinformeret og troværdigt indhold. Samspillet mellem Higher Hz’s analyser og vores egne tests sikrer, at du som læser får adgang til informationer, som både er detaljerige og objektive.

Sound Technology Ltd er en stor distributør og leverandør af musikudstyr og -instrumenter, som har været i branchen siden 1978. Virksomhedens kerneopgave er at levere kvalitetsudstyr til musikere og lydteknikere, hvilket spænder fra professionelle lydsystemer til musikinstrumenter og studieudstyr.

Vi anvender ofte deres produktinformationer, analyser og tekniske specifikationer, når vi selv foretager undersøgelser eller tester produkter. Det underbygger gør vores analyser og gør, at vores indhold fremstår soleklart og samtidig også troværdigt. Besøg deres hjemmeside her.

MusicRadar er et førende globalt online medie dedikeret til musikere, producenter og musikentusiaster. Det blev etableret i 2007 og er idag et samlingspunkt for alt, der vedrører musikinstrumenter, udstyr, nyheder, anmeldelser og dybdegående vejledninger.

MusicRadar skiller sig ud med sin analytiske og faglige tilgang til tests og anmeldelser af det seneste musikudstyr (lige fra guitarer til studieudstyr). De er gode til at nørde i specs uden, at det bliver svært at forstå for nybegyndere, og så er de bare hamrende dygtige til at evaluere produkter.

Vi har brugt deres bedømmelser og indhold som en væsentlig inspirationskilde og som et supplement til vores egne tests og vurderinger. Derved får du som læser adgang til kvalificeret og pålidelig information om musikudstyr.

Besøg deres hjemmeside her.

Equipboard er en online platform, som giver amatør musikere indsigt i det musikudstyr og de instrumenter, som deres yndlingskunstnere bruger. Hjemmesiden fungerer som en database, hvor brugere kan udforske, hvilket gear professionelle musikere anvender (alt lige fra guitarer og keyboards til mikrofoner og effektpedaler). De laver dog også omfattende analyser og undersøgelser af instrumenter & udstyr.

Vi bruger Equipboard for at kunne give meget detaljeret og specifik viden om musikudstyr, som samtidig er verificeret af fagpersoner. Det giver vores læsere unik indsigt, som ellers kan være svær at få, medmindre man ved, hvor man skal lede efter sådanne informationer. Det sikrer også, at du som læser får informationer du kan stole på.

Besøg deres hjemmeside her.

Prime Sound er en førende platform inden for musikudstyr og instrumenter, som tilbyder dybdegående anmeldelser, vejledninger og information om det seneste inden for musikbranchen. Den blev etableret med målet om at hjælpe musikere, producere og lydfolk med at træffe informerede valg ved køb af musikudstyr.

Vi anvender først og fremmest Prime Sounds grundige og detaljerede anmeldelser som en kilde til viden og inspiration til vores eget indhold. Deres ekspertise og bedømmelser giver en ekstra dimension til vores tests og gør det muligt for os at levere endnu mere værdifuld information til dig som læser.

Det sikrer, at de anbefalinger og råd, du finder hos os, er baseret på solid og troværdig information.

Forfatter