Scenetæppe
Et scenetæppe er meget mere end et tæppe til dekoration. Specielt når det gælder musik og livebrug. Her har scenetæppet både en visuel effekt og skal også hjælpe til, at musikeren føler sig hjemme på scenen og ha’ det godt.
Det er også noget, som kan hjælpe publikum med at huske kunstneren og lige præcis den koncert. Et scenetæppe (også kaldt bagtæppe) kan nemlig få scenen til at skille sig ud fra mængden, hvis tæppet har et unikt design. Er man godt i gang med sine live optrædener, er et eller flere scenetæpper bestemt noget at overveje. Det er også godt til mange andre formål.
Scenetæppe test
Vi har testet en lang række scenetæpper, og vurderet ud fra kriterier som pris, kvalitet, holdbarhed og design. Her er vores 2 favoritter:


De to typer af tæpper
Typisk gør musikere brug af to typer af tæpper.
Den første type tæppe er det store og prestigiøse. Det kaldes for et bagtæppe, scenetæppe og et molton tæppe. Bands gør ofte alt for at brande deres navn og mærke. Eventuelt hvis de også har et logo. Typisk ser man grafisk tryk på stortrommen, og i nogle tilfælde også på guitar- og baskabinetter. En anden og nemmere mulighed er dog at få fat i den type for scenetæppe, som kaldes for et bagtæppe. Det bliver som nævnt også kaldt for back-drop eller banner. Sådan som en scene er udformet, er der typisk en flad horisontal væg i baggrunden relativt til musikerne. Denne væg er som udgangspunkt ”nøgen”, men her vælger bands og solister ofte at tage deres eget tæppe med. Disse tæpper er som udgangspunkt kæmpestore. De sikrer, at publikum får et solidt udsyn til det som står skrevet på tæppet, uanset hvor de befinder sig i forhold til scenen. De kan dog fås i alle størrelser. Så går man med tanken om at få sådan et produceret og trykt, så er det en god ide at tage cirka mål på de spillesteder, man normalt spiller på. Således er man sikker på, at ens bagtæppe aldrig er for stort eller småt. Er ens bagtæppe for stort eller småt, virker det nemlig også en smule uprofessionelt, og i det tilfælde er det faktisk bedre bare at lade det blive hjemme. Man skal huske på, at det hele handler om appearance på scenen.
Et bagtæppe kan idag købes ret billigt. De kan fås med eller uden integreret lys. Det bliver først dyrt, når du skal have et trykt logo eller have et special lavet design.
Den anden form for tæppe har en funktionel og komfortabel funktion. Dette er det klassiske tæppe. Her ser man også, at musikere gør brug af persertæpper. Der er flere grunde til dette. Den første og måske mest basale er, at det er rart at stå på. Mange musikere føler, at de spiller bedre, når de føler sig godt tilpas. Af denne grund spiller mange uden sko på og kun i strømper, eller endda i bare tæer. Her giver tæppet en behagelig (og fodvarm) fornemmelse, som sikrer at musikeren er godt tilpas.
En anden funktion er, at tæppet sikrer en skridsikker overflade. Dette betyder, at når guitaristen for eksempel tramper på sine pedaler, så skal han ikke bekymre sig om de nu også kunne skride. Det ser man ellers tit på almindelige glatte sceneoverflader. Ligeledes betyder det også, at guitaristen selv har mindre mulighed for at glide og falde på scenen! Det er dog ikke alle guitarister, bassister og lignende, som gør sig brug af det, men man vil i 99 % af tilfældene se, at en trommeslager altid har sit eget tæppe med. Dette er hvis spillestedet ikke selv har et, de kan tilbyde. Det er nemlig så godt som umuligt at spille trommer, hvis stortrommen glider længere og længere væk, hver gang man trykker på pedalen.
Materialevalg
Bagtæpper skal bestilles direkte fra en forhandler, hvis de skal special fremstilles. Altså hvis man som kunstner eller band jo skal navn og logo på tæppet. Det betyder også, at mulighederne indenfor materiale, farver, typer med mere er uendelige. Det er her helt op til kunstnerne selv, hvad det er de gerne vil have. Så længe de bare betaler for det. Men det er altså også muligt at købe almindelige scenetæpper i enkeltfarver, hvor man så selv kan dekorere det som man har lyst til. Det fungerer rigtig godt, og er oplagt for os, der ikke har mange penge i pungen.
Scenetæpper til komfort er som nævnt typisk de famøse persertæpper. De er ofte håndsyede og af diverse materialer som oftest ses indenfor vævning. Her nok mest populært i uld. Disse kan dog være noget dyre, og da de ikke skal købes som visuelt udtryk, men rettere for at gøre et stykke arbejde mere komfortabelt, så kan man sagtens kigge på kopitæpper. Disse er i noget ringere kvalitet, men gør også arbejdet. Her skal man også huske på, at det bliver et tæppe, man sjældent får gjort rent, og som man står og mosler på måske flere gange dagligt i flere timer. Her er der i virkeligheden ikke så meget andet vigtigt, end at det er behageligt at stå på, praktisk og gør sit job. Det visuelle kommer derfor oftest i anden række, men det er op til kunstneren selv, og det visuelle udtryk han/hun ønsker at give sig selv og publikum.
Valg af tæppe
Et bagtæppe derimod skal nogle gange special fremstilles, og andre gange bare købes som stof eller standard-udgaver. Der er flere faktorer, som går ind og påvirker valget at bagtæppe. Og mange af valgene påvirker tæppets pris. Blandt andet (og som de vigtigste) kan nævnes hvor stort dit bagtæppe skal være. Hvilke(t) materiale(r) ønsker du? Skal det være af høj og arbejdsstærkt kvalitet, eller kan der gås på kompromis? Ligeledes hvilke farver ønsker du, og skal trykket på bagtæppet skille sig ud fra resten. Det er en meget kreativ proces, og mulighederne er uendelige hos de fleste dygtige firmaer, som tilbyder bagtæpper. Prisen her ligger typisk fra tusinde kroner og opefter for et almindelig størrelses banner. Man skal dog også være opmærksom på at bestille det i god tid. Firmaerne har ofte travlt, og selvom vi lever i en tid, hvor alt kan klares med en computer, så tager det stadigvæk en god slat tid at fremstille et bagtæppe. Medmindre du selvfølgelig bare køber stoffet i en standard udgave, som de fleste ender med at gøre.
Almindelige tæpper (perser tæpper) er ofte temmelig dyre. Dog er de ikke så populære, som de var engang, og derfor er det populært at købe dem brugt. Her kan man finde dem til en overkommelig pris. Faktisk har Røde Kors, Kirkens Korshær og andre tit disse til salg, og endda ser man også ofte, at folk smider dem ud. Det kan derfor godt give mening ikke at købe perser tæpper som nyt. Kigger du brugt, kan du få sådan et tæppe til under tusinde kroner, hvorimod de ægte nye tæpper kommer op i rigtigt mange tusinde kroner. Hvis du til gengæld skal købe et scenetæppe/bagtæppe, så anbefaler vi dig at købe det nyt. Dermed er du sikker på, at kvaliteten er i orden, og at det ser ud, som du vil have det.