Spansk guitar

spansk guitar

Hvis du er til flamenco, klassisk musik eller simpelthen bare vil lære at spille guitar, så er en spansk guitar det perfekte valg. Den skal have en fyldig klang, være behagelig at holde og let at spille på. Valget af træsort og konstruktion også nogle afgørende valg. I denne test har Musik247 i samarbejde med guitarist Jan Riishøj undersøgt og analyseret forskellige klassiske guitarer. Læs vores vurderinger herunder og find de bedste spanske guitarer.

Spansk Guitar Anmeldelse - De 5 Bedste Klassiske Guitarer

Vores anbefalede produkter, baseret på grundig analyse og primært eksterne tests, er fra partnere og dermed kan indholdet betragtes som reklame. Forstå partnerskabernes indflydelse her.

Annonce

Vores team består af musikeksperter, herunder uddannede musiklærere, lydteknikere, musikere, producere, og specialister i musikudstyr. Vi har nøje gennemgået, udvalgt og vurderet en lang række populære produkter fra både velkendte og relativt ukendte brands for at skabe en troværdig og komplet undersøgelse. Disse produkter er tilgængelige via vores samarbejdspartnere, som vi henviser til gennem knapper, pristabeller og lignende. Vores produktanbefalinger er baseret på en omfattende evaluering af produktet, men vores partnerskaber kan påvirke udvælgelsen af produkter her på siden.

Vi vurderer og sammenligner produkter baseret på følgende kriterier:

 • Objektive og officielle tests af produkter
 • Kundeanmeldelser og erfaringer med produktet
 • Data om brugeradfærd og præferencer
 • Producentens og forhandlerens omdømme, garantier og service
 • Produktets specifikationer, funktioner, fordele og ulemper
 • Partnerskabernes indflydelse

Disse kriterier vejes op mod produktets pris og kvalitet, og vi fremlægger vores subjektive vurderinger og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at bemærke, at vores undersøgelser ikke udgør en rangliste over markedets bedste produkter, men snarere en dybdegående gennemgang.

Vores priser som “Bedste i test”, “Bedste billige”, “Bedste premium”, “Bedste til et specifikt formål” osv. er individuelle vurderinger baseret på vores research og analyse på det givne tidspunkt. Vi anvender de førnævnte kriterier til at hjælpe dig med at træffe det bedste valg ud fra dine behov.

Indholdsfortegnelse

Analyse af spanske guitarer: Ekspertråd og gennemgang af vigtige faktorer

Som guitarist med en forkærlighed for den spanske guitars fortryllende toner, har jeg haft fornøjelsen af at udforske og spille på et væld af forskellige modeller. Jeg ved derfor, hvilke egenskaber der kendetegner en rigtig god klassisk guitar. Lydens kvalitet er vigtig og en god spansk guitar producerer en rig og nuanceret klang. Desuden skal guitarens konstruktion understøtte en klar og præcis intonation.

På denne side vil vi gå i dybden med den spanske guitar. Vi skal kigge på de tekniske aspekter såsom træsorter, strengetyper og kroppens form, som alle spiller en afgørende rolle for instrumentets lyd og spilbarhed. Vi vil også diskutere vigtigheden af håndværk og hvordan forskellige byggeteknikker påvirker guitarens tone og resonans. Udover de tekniske specifikationer vil vi se på elementer som halsens form og gribebrættets design, som begge har stor betydning for komforten, når du spiller i længere tid. Vi vil også sammenligne forskellige berømte mærker og guitarbyggernes tilgange til håndværket.

Der vil desuden blive set nærmere på, hvordan træets aldring påvirker lyden, og vi skal berøre vigtigheden af korrekt vedligeholdelse og opbevaring af guitaren. Vi sammenligner også nylonstrenge med stålstrenge og udforsker deres indvirkning på spillestil og musikgenre. Alt det du finder her bygger på min egen erfaring samt ekspertviden, omhyggelig research og brugeranmeldelser.

Hvad er en spansk guitar?

En spansk guitar kendetegnes ved at have en bred hals og nylon strenge. Derudover har guitaren også en varm, mørk, fyldig og rund klang/lyd i modsætning til eksempelvis westernguitaren, som har en mere metallisk lyd.

Den klassiske guitar består groft sagt af de samme dele, som alle andre typer af guitarer. Lyden dannes ved strengenes vibrationer. Herefter opfanger lydhullet vibrationerne, som skaber en lyd.

Der er dog stor forskel på, hvilke materialer guitar-delene er lavet af. Der er også stor forskel på størrelsen og formen af hver enkelt del. Eksempelvis har en klassisk guitar i nogle tilfælde en hals, der er næsten dobbelt så bred som en el-guitars.

Strengene er også længere på en klassisk guitar. Man siger, at længden fra stolen til sadlen ofte er 650 mm på en spansk guitar, samtidig med at længden kun er 644 mm på westernguitarer. Og hvad betyder det så for lyden? Jo, det betyder, at bassen og sustainen er kraftigere på en spansk guitar.

Sidst men ikke mindst er guitarens krop mindre og derfor nemmere at håndtere, i modsætning til andre guitarer.

Vigtigt: put ikke stålstrenge på en spansk guitar. Stålstrengenes høje spænding vil ødelægge guitaren. Nylonstrenge har en spænding mellem 35-40 kg, hvorimod stålstrengenes spænding er mellem 70-90 kg.

Instrumentets historie

Vi ved faktisk ikke ret meget om den klassiske guitars oprindelse. I hvert fald ikke ret meget om hvad der skete før 1500-tallet. Det eneste vi ved er, at guitaren, i en eller anden form, har eksisteret i lang tid. Vi ved nemlig, at hittitterne så tidligt som 1400 år før kristi fødsel spillede på et strengeinstrument, som bestod af en lang hals samt en krop.

Vihuela tabulatur
Vihuela tabulatur fra 1554

Vi skal helt frem til 1500-tallet, før vi med sikkerhed kan snakke om en decideret klassisk guitar. I Spanien havde man opfundet et instrument ved navn vihuela. Dette instrument blev mest brugt af højtstående personer, men der fandtes også et lignende instrument, guiterra, som blev brugt af den almindelige befolkning. I midten af 1500-tallet var de to instrumenter blevet samlet til et. Instrumentet havde 8 strenge. Instrumentet blev populært. Ikke kun i Spanien, men også i udlandet. Og heraf kom navnet, spansk guitar.

Før guitaren blev opfundet, var luthen det mest populære strengeinstrument. Men den spanske guitar var nemmere at spille på, og derfor steg guitarens popularitet op igennem 1700- og 1800-tallet. I starten af 1800-tallet fik guitaren nu 6 strenge, og den begyndte at forme sig til det instrument vi kender idag.

Den spanske guitar er idag en af de mest populære guitarer. Dog har der været en tendens til, at guitaren i løbet af de sidste 10 år er blevet anset som værende mindre “cool” og “kedelig” at spille. Personligt synes jeg det er ærgerligt. For der er ingen tvivl om, at guitaren har noget unikt. Du kan ikke gemme dig bag effekter, distortion, pedaler og andre former for “support”. Ved at spille på en spansk guitar får du musikken i dens mest naturlige og smukke form. Dermed ikke sagt at man ikke kan være en dygtig guitarist, når man spiller el-guitar og westernguitar. Det kan man. Men der er noget særligt naturligt og unikt over en klassisk guitar.

Guitarens stilperioder

Gennem tiden er vi stødt på forskellige stilperioder, som hver især har præget musikken. I nogle perioder har musikstykker/melodier været meget romantiske, samtidig med de i andre perioder har været barske og komplekse. Jeg vil kort komme ind på de vigtigste stilperioder:

 • Renæssancen: en periode fra det 14. til det 17. århundrede hvor guitaren faktisk blev brugt ligesom idag. Guitaren havde en tilbagetrukken rolle og prøvede at give fylde til sangere og musikgrupper. Musikken var meget kompleks, tung og mindede faktisk meget om den musik, man spillede på luthen. De største guitarister i denne periode var Alonso Mudarra, Miguel de Fuenllana og Guillaume de Morlaye.
 • Barokken: en periode fra det 1600-tallet og til 1750´erne. I denne periode begyndte man at eksperimentere med musik konstellationer, og hvordan man spillede på instrumenter. Musikken i barokken var mere kompleks og mere omfattende i forhold til musikken i renæssancen. En af de største guitarister overhovedet levede under barokken. Nemlig Gaspar Sanz. Francesco Corbetta og Robert de Visée var også nogle vigtige guitarister under perioden.
 • Klassisk og romantik: en periode fra 1780´erne og til 1850´erne. Denne periode har virkelig sat sine spor, og meget af musikken idag er også inspireret af denne periode. Carl Maria von Weber og Niccolò Paganini er nogle af tidens mest bemærkelsesværdige guitarister.
 • Den moderne periode: en periode fra slutningen af 1800-tallet og frem til idag. Denne periodes musik kendetegnes ved at have genrer uden det tonale forhold. Altså musik der ikke har et tonalt centrum omkring en grundtone. Mange komponister i denne periode prøver også på at inddrage musikeren aktivt i musikstykket.

Forskellige typer spanske guitarer

Vi skelner overordnet mellem 2 typer af spanske guitarer. Det er vigtigt, at du kender til forskellene, da du kommer til at stå over for valget af guitar. Lad os se lidt nærmere på dem.

Flamenco guitar

Flamenco guitaren er jo netop beregnet og bygget til at spille flamenco musik. Når man spiller flamenco på guitar, bruger man en helt speciel teknik (den tager desuden meget lang tid at mestre). Og denne teknik kan man beskrive, som en form for tapping. Man prøver altså at få skabt nogle korte og meget høje lyde. En flamenco guitar har derfor en tyndere top, som ofte er fremstillet i lyse træsorter (f.eks. gran). Derudover bruger man også mest cypress, ahorn og rosentræ til kroppens sider, bagsider og forsider. Disse træsorter giver nemlig den ru lyd, som kendetegner flamenco musikken.

Ofte har flamenco guitarer også nogle såkaldte tap plader, som simpelthen beskytter guitaren fra guitaristens negle. Noget andet specielt ved flamenco guitarer er, at strengenes afstand til gribebrættet ikke er ret stor. Og hvorfor så det? Det hænger sammen med, at man skal kunne spille meget hurtigt, og have let ved at få fat i strengene. På grund af den lave afstand vil akkorder på en flamenco guitar også lyde kradsende. Simpelthen fordi strengene rammer gribebrættet hurtigere i forhold til en klassisk guitar.

Hvis vi har fat i en eksklusiv flamenco guitar, så vil strengeholderen også være placeret lavere og mere flad, da det gør det nemmere at bruge flamenco teknikker.

Overordnet kan man sige at flamenco guitaren er let og specielt designet til at spille flamenco musik.

Klassisk guitar

Den klassiske guitar (også kaldet spansk guitar) skiller sig først og fremmest ud fra flamenco guitaren ved at blive fremstillet i andre træsorter. For eksempel er toppen på en spansk guitar ofte fremstillet af cedertræ eller gran. Og ser vi på guitarens krop, så er den ofte af palisander, da denne træsort er meget tæt og holdbar. Derfor giver palisander også en dyb, men høj og resonerende lyd. Guitarens hals er ofte af enten cedertræ eller mahogni, og halsen er tykkere end flamenco guitarens.

Med hensyn til strengenes højde og strengeholderen, så er det faktisk bare modsat som ved flamenco guitaren. En spansk guitar vil altså have en større afstand mellem strenge og gribebræt – og en højere strengeholder. Det giver nemlig nogle rene og lange toner.

Desuden finder du ikke de såkaldte tap plader på en klassisk guitar, da de dæmper guitarens lyd. Det er man ikke interesseret i her.

Valg af klassisk guitar

Valget af guitar er en meget vigtig beslutning, da du først og fremmest kommer til at bruge en del penge på instrumentet. Men det er altså også et instrument, du kommer til at spille på de næste mange år.

Det er ikke nemt at vælge guitar. Der er mange forskellige aspekter og faktorer, som påvirker din beslutning. Men det er heller ikke et umuligt valg. Læs med og bliv klogere på hvilken guitar du skal have fat i.

Allerførst skal du gøre dig tanker om, hvilken type guitar du skal have fat i. Vi skelner mellem flamenco guitaren og den klassiske guitar. Hvis du aldrig har spillet guitar før, bør du gå efter en klassisk guitar.

Hvis du havde vundet i Lotto, ville du sandsynligvis ikke have noget imod at bruge 30.000 kroner på en guitar. Faktum er bare, at det er få der vinder i Lotto, og det er få, der har råd til at bruge 30.000 kroner på en guitar.

Vi kan starte ud med at tænke over, hvad en fabrikant gør for at få en guitar ned i pris – f.eks. fra 30.000 kroner og ned til 2.000 kroner. Tænk over om du sagtens kan leve med, at din guitar måske ikke er håndlavet og af den bedste kvalitet. Overordnet er der nemlig to former for guitar konstruktioner. Den ene er fabriksfremstillet, og den anden er håndlavet. Guitaren til 30.000 kroner er ofte håndlavet, samtidig med at den billige guitar er fabriksfremstillet. Fabriksfremstilling betyder, at de er lavet i hånden, men ved brug af samlebånd. Den dyre guitar til 30.000 kroner er under hele processen blevet lavet i hånden. F.eks. har kunden valgt træsorter, design og andre materialer. Herefter vil instrumentmageren skære træet til og konstruere en guitar, som lever op til kundens ønske. Det er pisse dyrt (undskyld sproget), men det kan fandme også være alle pengene værd.

Fabrikanten gør også guitaren billigere på andre måder. Det første en producent vil gøre for at få guitaren ned i pris er, at lave kroppens forside ud af plywood i stedet for solidwood. Forskellen ligger i at solidwood kan vibrere, og lyden/klangen bliver derfor bedre, som tiden går. Plywood vil aldrig blive bedre med tiden.

Kroppens sider og bagside vil også være elementer, man forsøger at spare på. Den bedste træsort til siderne og bagsiden er altid palisander. I og med siderne og bagsiden fungerer som en reflektor, er de ikke de vigtigste dele på guitaren.

Det er vigtigst at have en god forside. Så hvis du kan finde penge til det, så køb en guitar med en forside af solidwood, enten af gran eller ceder. Kroppens sider og bagside er ikke nær så vigtige.

Et andet element fabrikanter sparer penge på, er lydhullet. På dyre guitarer har man gjort meget ud af at indgravere fine designs. Det har ingen betydning for lydkvaliteten, og derfor kan du sagtens spare penge på det punkt.

Et sidste element der kan sænke prisen, er guitarens hoved. F.eks. kan fabrikanten spare mange penge på at bruge et mindre godt stemmeskrue-system.

Noget meget vigtigt, som vi ikke har snakket om endnu, er, at guitaren skal være let at spille på. Det er derfor vigtigt, at du kan holde strengene nede – specielt med dine svage fingre (lillefingeren). Hvis strengenes afstand fra gribebrættet er for stor, vil det også give dig problemer.

Mærker

Jeg vil også kort nævne de fabrikanter af klassiske guitarer, som jeg synes er bedst. Mine erfaringer siger mig, at de altid sælger guitarer af god kvalitet, og du skal derfor ikke være bange for at købe deres guitarer:

 • A&L
 • Alhambra
 • Antonio Picado
 • Armin Hanika
 • Chateau
 • Francisco Esteve
 • Saez Marin
 • Santana – efter min mening verdens bedste fabrikant af spanske guitarer. Jeg spiller selv på en Santana guitar.
 • Sant guitars
 • Yamaha

Som konklusion på dette afsnit vil jeg give dig min anbefaling. Hvis du er nybegynder, vil jeg altid anbefale at købe en billig guitar til et par tusinde kroner. Men guitaren skal stadig være af god kvalitet – ellers har man det med at miste interessen.

Husk på at du altid kan opgradere til en bedre guitar. – Og det kommer du helt sikkert til, hvis du falder for instrumentet 🙂

Sådan skifter du strenge på en spansk guitar

Er din spanske guitar ikke længere i stand til at levere de klare, varme toner, som du holder af? Denne video viser, hvordan korrekt udskiftning af strenge kan give din guitar nyt liv og sikre den bedste lydkvalitet. Lær at skifte strenge som en professionel og få din guitar til at lyde som var den ny. Klik herunder for at se videoen.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad er særligt ved en spansk guitar?

En spansk guitar, også kendt som en klassisk guitar, er kendetegnet ved nylonstrenge, som giver en blødere og varmere tone end stålstrenge. Dens brede hals gør den ideel til fingerspil/fingerstyle og klassiske stykker.

Hvilken spansk guitar er den bedste?

Vores team har gennemført omfattende tests af spanske guitarer for at identificere de bedste modeller. Vi præsenterer vores topvalg og analyse af hver guitars unikke egenskaber og lydkvalitet her på siden.

Hvordan tester vi spanske guitarer?

Spanske guitarer evalueres baseret på kriterier som kvaliteten af håndværket, materialerne (f.eks. træsorter og finish), lydens karakteristika, spilbarhed og overordnet værdi for pengene.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger spansk guitar?

Overvej dine spillebehov, herunder musikstil og komfort. Tjek vores vejledning for yderligere faktorer, som størrelsen af guitarens krop, halsens profil og strengetype.

Kan jeg bruge en spansk guitar til alle genrer?

Selvom en spansk guitar er ideel til klassisk og flamenco musik, kan dens alsidige lyd også anvendes til folkemusik, pop og mange andre stilarter. Den er særligt velegnet til fingerpicking teknikker.

Hvordan vedligeholder jeg min spansk guitar?

Regelmæssig rengøring af guitaren og strengeskift vil bevare god lydkvalitet og spilbarhed. Læs vores vedligeholdelsesguide for specifikke råd til pleje af din spansk guitar.

Kilder

Jeg har dedikeret en betydelig mængde tid til at undersøge den spanske guitar, og jeg har forsøgt at levere en pålidelig og gennemarbejdet vurdering af alle instrumenterne. Hos Musik247 er det vigtigt for os at formidle information, som er faktuel, opdateret og korrekt. Derfor har jeg søgt viden fra en række pålidelige kilder, herunder anerkendte musikmagasiner, professionelle musikeres anbefalinger, lærerbøger om instrumenter og brugeranmeldelser fra både amatører og professionelle musikere. Mine kilder er nøje udvalgt for at sikre, at du får det mest retvisende billede af, hvad en spansk guitar kan tilbyde. Herunder kan du finde en liste over de kilder, jeg har anvendt:

GuitarFella er et anerkendt medie, der har specialiseret sig i alt, hvad der har med guitarer at gøre, siden dets etablering. De tilbyder dybdegående anmeldelser, vejledninger og tips til guitarister på alle niveauer.

Vi anvender primært GuitarFellas detaljerede produktanmeldelser og vejledninger som en kilde til inspiration for vores eget indhold.

Dette giver os mulighed for at øge vores artiklers kvalitet ved at inkludere ekspertvurderinger og anbefalinger, hvilket sikrer, at du som læser får adgang til den bedste information

Besøg deres hjemmeside her.

Guitar World er et magasin og online platform, som siden 1980 har været en go-to destination for guitarister verden over. Magasinet er kendt for at dække alt fra dybdegående interviews med nogle af verdens førende guitarister til detaljerede anmeldelser af de nyeste guitarer, effektpedaler og forstærkere.

Vores brug af Guitar Worlds grundige artikler gør os klogere på de produkter vi vurderer.

Guitar World skiller sig ud ved at dække et bredt spektrum af musikgenrer og deres anerkendelse af både moderne og klassiske guitarister.

Vi inddrager ofte deres anmeldelser og artikler som inspiration og supplement til vores eget arbejde. Dette sikrer, at du som læser får de bedst mulige informationer.

Besøg deres hjemmeside her.

Guitar.com er en platform der skriver om alt, hvad der har med guitarer at gøre, lige fra nyheder og anmeldelser til dybdegående artikler og undervisning. Siden blev i sin tid etableret med formålet om at inspirere og oplyse guitarister på alle niveauer.

Vi anvender ofte deres anmeldelser og artikler fra Guitar.com som fundament for vores egne tests og vejledninger. Derved kan vi tilbyde vores læsere en rig og alsidig forståelse for de nyeste tendenser, udstyr og teknikker inden for guitarverdenen. Mediet skriver faktisk også om andre instrumenter, så vi bruger dem også i andre henseender.

Ved at trække på deres omfattende viden og ekspertise, sikrer vi, at vores indhold ikke kun er aktuelt, men også af højeste kvalitet. Besøg deres hjemmeside her.

Equipboard er en online platform, som giver amatør musikere indsigt i det musikudstyr og de instrumenter, som deres yndlingskunstnere bruger. Hjemmesiden fungerer som en database, hvor brugere kan udforske, hvilket gear professionelle musikere anvender (alt lige fra guitarer og keyboards til mikrofoner og effektpedaler). De laver dog også omfattende analyser og undersøgelser af instrumenter & udstyr.

Vi bruger Equipboard for at kunne give meget detaljeret og specifik viden om musikudstyr, som samtidig er verificeret af fagpersoner. Det giver vores læsere unik indsigt, som ellers kan være svær at få, medmindre man ved, hvor man skal lede efter sådanne informationer. Det sikrer også, at du som læser får informationer du kan stole på.

Besøg deres hjemmeside her.

Prime Sound er en førende platform inden for musikudstyr og instrumenter, som tilbyder dybdegående anmeldelser, vejledninger og information om det seneste inden for musikbranchen. Den blev etableret med målet om at hjælpe musikere, producere og lydfolk med at træffe informerede valg ved køb af musikudstyr.

Vi anvender først og fremmest Prime Sounds grundige og detaljerede anmeldelser som en kilde til viden og inspiration til vores eget indhold. Deres ekspertise og bedømmelser giver en ekstra dimension til vores tests og gør det muligt for os at levere endnu mere værdifuld information til dig som læser.

Det sikrer, at de anbefalinger og råd, du finder hos os, er baseret på solid og troværdig information.

Forfatter