Stortromme

stortrommeStortrommen er en af de mest essentielle dele af det samlede trommesæt. Alle trommeslagere har mindst én stortromme i deres set up, og gerne flere. Det afhænger af, hvilken genre man spiller. Stortrommen omtales ofte som værende sangens puls, og i en helt standard pop sang spilles stortrommen på takt 1 og 3, samtidig med at lilletrommen spilles på takt 2 og 4.

Stortrommens typiske størrelse er mellem 18” og 24” i diameter. Enkelte trommesæt har en 16” stortromme, og disse bruges primært til små koncerter, hvor man skal have meget kontrol over volumen. 26” stortrommer ses sjældent, men enkelte trommeslagere inden for rock genrerne bruger dem til at opnå en bred lyd med mere low end og mere fylde.

Klik her for at se udvalget af stortrommer

Lad os se nærmere på stortrommer:

Bedst i test: De 3 bedste stortrommer

Udvalget af stortrommer er enormt. Derfor har langt de fleste svært ved at skille skidt fra kanel. Jeg har derfor udvalgt nogle trommesæt, der indeholder nogle fantastiske stortrommer. Jeg har derudover også fundet nogle af markedets bedste stortrommepedaler.

GH Begynder/Allround trommesæt
GH Begynder/Allround trommesæt
Dette trommesæt passer til alle musikgenrer og er et rigtig godt all round trommesæt. Stortrommen er derudover i en super god kvalitet. Det fås med fem trommer i alt.
1.999 DKK
Yamaha Rydeen rock trommesæt
Yamaha Rydeen rock trommesæt
Vi har her fat i et super trommesæt, som er specielt egnet til rock og metal. Trommesættet indeholder en 20″ stortromme, hvilket er en perfekt størrelse til rock.
5363 DKK
Yamaha Stage Custom jazz trommesæt
Yamaha Stage Custom jazz trommesæt
Hvis du spiller jazz, så er dette sæt værd at overveje. I sættet medfølger en lækker 20″ stortromme, hvilket er den typiske størrelse inden for jazz-genren.
5.501 DKK
Yamaha stortrommepedal
Yamaha stortrommepedal
Her har vi fat i en komplet trommepedal. Når jeg siger komplet, så mener jeg en pedal, som kan bruges til alle musikgenrer. Beateren har nemlig både en side med filt og en side med plastik.
1545 DKK
Yamaha dobbelt stortrommepedal
Yamaha dobbelt stortrommepedal
Hvis du leder efter en dobbeltpedal, så kan jeg fortælle dig, at denne er en af verdens bedste. Pedalen er ekstremt holdbar og fantastisk let at spille med. Derudover er den justerbar, og begge beaters har en side med filt og plastik.
2945 DKK

Valg af skind til stortromme

Langt de fleste trommeslagere monterer deres stortrommer med tykke skind med indvendig dæmpning. I de fleste tilfælde ønsker trommeslageren, at stortrommen giver en forholdsvis kort, mere kontrolleret lyd med mere punch og bund, og mindre sustain og resonans. Det tykke skind har længere holdbarhed og kan tage imod stortrommepedalens beaters, som rammer samme sted hver gang. Den indvendige dæmpning medvirker til, at trommeslageren nemmere kan kontrollere trommens overtoner.

Mange trommeslagere laver et hul i resonansskindet. Resonansskindet er det skind, der vender væk fra trommeslageren og ud mod publikum. Årsagen til dette er, at lyden bliver mere koncentreret, når luften bliver presset ud det samme sted. Det er også typisk ud fra dette hul, man placerer mikrofonen til stortrommen. Det er heller ikke unormalt at dæmpe stortrommen for at fjerne endnu flere overtoner. Mange trommeslagere lægger ting som puder eller håndklæder ind i stortrommen, og dette kan i nogle tilfælde hjælpe på lyden, men det kan også ødelægge den. Hvis stortrommen har for mange overtoner, kan man med fordel placere et håndklæde, så det lige akkurat hviler op ad begge skind. Hvis man derimod lægger en stor puder ind i stortrommen, som fuldstændig blokerer for, at skindet kan bevæge sig, så kvæler man lyden. Det er vigtigt derfor vigtigt, at man sætter ordentlige skind på stortrommen, og at man bruger tid på at stemme den, før man begynder at dæmpe den, da dæmpning ikke kan skjule mangel på stemning.

Materialets indflydelse på lyden

Stortrommer fremstilles stor set altid af træ. I enkelte situationer fremstilles de af enten stål eller akryl. Trommesæt af stål er dog meget sjældne, og trommesæt af akryl er meget dyre og heller ikke særligt udbredte. Nedenfor er en liste over nogle af de mest almindelige materialer til fremstillingen af stortrommer.

Ahorn: stortrommer fremstillet af ahorn er meget udbredte, da ahorn forstærker de lave frekvenser og dermed de dybe toner. De fleste trommeslagere ønsker en masser af low end i stortrommens lyd, og ahorn er derfor det oplagte valg, hvis man går efter en stor og fyldig lyd.

Birk: stortrommer fremstillet af birk har ofte en lidt lysere tone end dem af ahorn, men til gengæld forstærkes de høje frekvenser, hvilket gør birk det oplagte valg til stortrommer i genrer, hvor man ønsker at få mere ”klik” i lyden. Denne type lyd er særligt eftertragtet inden for metal genrerne, da lyden skærer godt igennem, men stadig har bund og fylde.

Mahogni: mahogni er ikke så udbredt længere, og mange forbinder derfor lyden med vintage trommer. Stortrommer af mahogni har ofte et kraftigt anslag og masser af lave frekvenser, og lyden bliver meget varm og resonerende.

Poppel: stortrommer fremstillet af poppel har typisk en meget balanceret lyd. Poppel kan holde til en del, og det bruges ofte til begynder trommesæt. Alle frekvenser er tydelige, og stortrommer af poppel kan derfor ofte producere en tilfredsstillende lyd. Uanset hvordan man stemmer dem.

Stortrommepedal

Stortrommepedalen er en mekanisme, som gør det muligt for trommeslageren at spille på stortrommen med foden. Når man træder ned på trommepedalen, svinger pedalen beateren – også kendt som kølle – ind og rammer skindet. Når foden løftes igen, sørger en indbygget fjeder for, at beateren vender tilbage til start positionen. Mange stortrommepedaler kan justeres i sensitivitet og mange andre parametre. Desuden kan enhver trommeslager med fordel bruge tid på at finde de helt rigtige indstillinger, som passer bedst til hans eller hendes spillestil.

I nogle genrer er det meget udbredt at benytte sig af en såkaldt dobbeltpedal. Disse pedaler udgøres af to pedaler, som forbindes med et bindeled. Den ene pedal monteres på stortrommens kant. På denne pedal sidder der to beaters, hvor pedalen til højre styrer beateren til højere. Og pedalen til venstre styrer beateren til venstre. Denne dobbeltpedal gør, at trommeslageren kan bruge begge fødder til at spille på stortrommen. Derved får trommeslageren langt flere musikalske muligheder.

Beaterens indflydelse på lyden

Stortrommepedalens beater kan fremstilles af mange forskellige materialer. De mest normale er dog gummi, plastik, træ og filt. Mange beaters har én side med filt, men kan vendes om og er af plastik på den anden side. Filt har en lidt blødere lyd end de andre materialer, og gør samtidig, at stortrommens skind kan holde lidt længere. Plastik og træ er de hårdeste materialer, og mange trommeslagere inden for genrerne rock og metal foretrækker derfor beaters af disse materialer, da de giver en hårdere og mere aggressiv lyd med mere ”klik” og anslag.

Valg af stortromme

Stortrommen følger ofte med, når man køber et samlet trommesæt, men nogle trommeslagere vælger at samle deres eget sæt af forskellige dele. Når man skal vælge trommesæt og stortromme, er det vigtigt at vide, hvilken lyd man går efter. Stortrommens størrelse er en af de faktorer, der spiller den absolut største rolle for lyden. Små stortrommer er mest almindelige for trommeslagere, der spiller genrer som jazz, folk og mere stille musik, og store stortrommer er mere udbredte i genrer, som spilles ved højere volumen – herunder genrer som rock og metal. Det er vigtigt, at trommeslageren vælger en størrelse og et materiale, som kan producere den lyd, trommeslageren ønsker. Tag dig god tid til at finde ud af, hvilken lyd du søger. Det vil gavne dig i sidste ende.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Logo