Et trommesæt er det vigtigste instrument i alle bands. Det er vigtigt, at det lyder fedt og føles rigtigt at spille på. Den rette balance mellem kvalitet, lyd og komfort er nøglen til en godt trommesæt. I samarbejde med Adnan Kaya har Musik247 testet en række trommesæt for at guide dig til det bedste valg. Se de bedste sæt herunder.
Vores anbefalede produkter, baseret på grundig analyse og primært eksterne tests, er fra partnere og dermed kan indholdet betragtes som reklame. Forstå partnerskabernes indflydelse her.
Annonce
Vores team består af musikeksperter, herunder uddannede musiklærere, lydteknikere, musikere, producere, og specialister i musikudstyr. Vi har nøje gennemgået, udvalgt og vurderet en lang række populære produkter fra både velkendte og relativt ukendte brands for at skabe en troværdig og komplet undersøgelse. Disse produkter er tilgængelige via vores samarbejdspartnere, som vi henviser til gennem knapper, pristabeller og lignende. Vores produktanbefalinger er baseret på en omfattende evaluering af produktet, men vores partnerskaber kan påvirke udvælgelsen af produkter her på siden.
Vi vurderer og sammenligner produkter baseret på følgende kriterier:
Disse kriterier vejes op mod produktets pris og kvalitet, og vi fremlægger vores subjektive vurderinger og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at bemærke, at vores undersøgelser ikke udgør en rangliste over markedets bedste produkter, men snarere en dybdegående gennemgang.
Vores priser som “Bedste i test”, “Bedste billige”, “Bedste premium”, “Bedste til et specifikt formål” osv. er individuelle vurderinger baseret på vores research og analyse på det givne tidspunkt. Vi anvender de førnævnte kriterier til at hjælpe dig med at træffe det bedste valg ud fra dine behov.
Min mangeårige erfaring som trommeslager har givet mig et indgående kendskab til trommesættet, og jeg forstår dermed, hvad der skaber et kvalitetssæt. En vigtig faktor er lydkvaliteten, som skal være klar og nuanceret, så hver eneste slag kan høres tydeligt og med den rette tone. Det er også vigtigt, at trommesættet har en solid konstruktion, der kan holde til mange års brug og mange timers øvning og optræden. Men jeg vil også påpege spilbarhedens betydning – for trommerne og bækkenerne skal være arrangeret, så de er ergonomiske og nemme at spille på.
På denne side vil vi undersøge trommesættet, lige fra tekniske specifikationer som typer af skind, størrelser på trommerne (for eksempel diameter og dybde) og materialer brugt i fremstillingen af trommer og bækkener, til mere subjektive faktorer som opsætning, respons og følelse. Vi vil gennemgå kvaliteten af trommer og bækkener, sammenligne akustiske og elektroniske trommesæt og se på, hvordan tilbehør som trommestikker og pedaler påvirker din spillestil. Det du finder her på siden er baseret på min egen erfaring samt ekspertviden, rapporter og anmeldelser fra andre musikere.
Gennem tiden har man eksperimenteret med alle mulige former for materialer, herunder akryl, fiberglas og endda beton. Men langt de fleste trommer fremstilles i dag af enten træ eller metal. Siden de fleste trommesæt fremstilles af træ, er det ofte kun lilletrommen, der fremstilles af metal. Jeg kender dog alligevel til enkelte trommesæt, hvor samtlige tammer og stortrommen udelukkende er lavet af metal. De fleste trommer fremstilles i flere lag, hvor de inderste lag har den største effekt på lyden: mange fabrikanter fremstiller derfor trommer med én slags træ i midten og en anden slags træ som det yderste lag – ofte af æstetiske årsager. Nedenfor gennemgåes nogle af de mest almindelige materialer.
Ahorn er en af de mest populære træsorter til at fremstille trommer af højere kvalitet. Træet har en varm tone, der forstærker de udviklede frekvenser, hvilket gør ahorntrommer særligt egnet til, at man stemmer dem dybt.
Birk er en meget tæt og holdbar træsort. Tonen er lidt mere aggressiv end hos ahorn, da birk også i høj grad forstærker de høje frekvenser, hvilket giver en mere sprød lyd med mere anslag. De forstærkede lave frekvenser giver dermed en god balance, så lyden ikke bliver skinger.
Bøg benyttes ikke så ofte, men materialet har nogle særlige egenskaber: det er lige så hårdt som birk, men overfladen er mere ru, og man vil kunne få en dybere lyd ud af bøgetrommer. Hvis man vil have styrken fra birk, men beholde den dyb, varme lyd af ahorn, er bøg et godt alternativ.
Mahogni var engang standard materialet for fremstilling af trommer, men den dyre træsort er desværre ikke så almindelig længere. Enkelte producenter tilbyder stadig mahogni trommesæt, men materialet er langt fra at være industriens standard. Træet har en meget stærk low-end, hvilket giver en ekstremt rig og varm tone, som man ofte forbinder med mange vintage trommer. Ligeledes har mahogni en forstærket mellemtone, hvilket giver trommerne en smule ekstra punch.
Poppel er relativt holdbart og har traditionelt set været brugt som ”fyld” mellem andre lag i trommer. Nu om dage benyttes poppel ofte til at fremstille trommesæt til begyndere, men dette betyder dog ikke, at man ikke kan få det til at lyde godt. Rent lydmæssigt minder poppel mest om en blanding mellem birk og ahorn, da de – både de høje og de lave frekvenser – forstærkes en lille smule.
Stål har nogle af de mest karakteristiske egenskaber, da lyden er meget lys, har langt sustain og en meget gennemtrængende lyd. Specielt når man spiller rimshots. Mange lilletrommer fremstilles af stål netop for materialets evne til at trænge igennem lydmuren. Derudover er det normalt for begyndersæt at inkludere en stållilletromme, da de ofte kan produceres billigere end f.eks. birk eller ahorn.
Messing giver den samme lyse, sprøde lyd som stål, dog med en lidt varmere tone, da materialet forstærker de lavere frekvenser, hvilket giver lyden mere bund og balance.
Når man vælger et trommesæt, er det vigtigt, at man har en ide om, hvilken form for musik man ønsker at spille. Der findes ingen ”love” omkring, hvilke trommer der kan bruges til hvad, men hvis man vil spille rock og ønsker en stor, fyldig lyd med masser af bund og punch, vil man ofte være dårligt tjent ved at købe et jazz sæt med en 18” stortromme. Trommernes materiale har selvfølgelig en stor indflydelse på lyden, men det er primært trommernes respektive størrelser, samt måden man stemmer sættet på, der har den største effekt på lyden.
Derudover er det vigtigt at vurdere, om sættets størrelser giver en udfordring på andre måder; hvis man er ude og købe juniors første trommesæt, er det som regel en god ide at undersøge mulighederne for at justere de forskellige deles vinkler og højder. Langt de fleste trommesæt har hardware, som muliggør, at man nemt kan justere trommernes – og bækkenernes vinkel, såvel som sænke dem, hvis de sidder for højt. Det er derfor en god ide at undersøge, om størrelsen kan komme til at passe. Ligeledes kan manglen på kontrol over højder og vinkler udgøre et problem, hvis trommerne ikke kan komme højt nok op, og man derfor ikke kan føle sig komfortabel, imens man spiller.
Mange er ikke klar over det, men trommer skal faktisk stemmes. At stemme trommer er ikke så simpelt som at stemme en guitar eller en bas. Men der findes værktøj, som kan være til hjælp, hvis man ikke har erfaring med det. Man stemmer trommerne for ændre tonen. Altså hvis denne skal være højere eller dybere. Man kan også fjerne de fleste uvelkomne overtoner ved at stemme trommerne. Som tidligere nævnt har det tonale forhold mellem top – og bundskindet en stor indflydelse på lyden, og viden om dette tonale forhold kan give trommeslageren mere kontrol over lyden.
Nogle gange er det dog ikke tilstrækkeligt blot at stemme trommesættet, og man kan føle sig nødsaget til at dæmpe det for at fjerne overtoner. Der findes flere forskellige gør-det-selv metoder for at dæmpe trommer, men det bedste resultat opnås dog ofte ved brug af bestemte produkter, som er specielt designet til at dæmpe trommer. Den mest udbredte form for dæmpning er at lægge en pude eller et tæppe ind i stortrommen, da de fleste trommeslagere ønsker, at denne skal have en mere kort og kontant lyd. Det er et trick, som de fleste trommeslagere bruger for at få mere kontrol over lyden, men det er dog vigtigt, at man ikke dæmper trommerne for meget, da dette ”kvæler” lyden. Derudover er det vigtigt at huske på, at man ikke kan redde dårligt stemte trommer ved at dæmpe dem.
Står du overfor at skulle vælge dit næste trommesæt, men føler dig usikker på, hvad du skal kigge efter? Denne video giver 5 råd til at træffe det rette valg, der passer til netop dine behov og spillestil. Med vejledning fra erfarne trommeslagere vil du få indblik i alt fra kvalitet og lyd til størrelse og budget. Disse tips sikrer, at du foretager en investering i et sæt, der vil følge dig i mange år fremadrettet. Klik herunder for at se videoen og blive klædt godt på til dit næste trommekøb.
For nybegyndere anbefaler vi et trommesæt, der tilbyder en god balance mellem kvalitet og pris. Vores seneste test viser de bedst vurderede sæt for nybegyndere, som du kan finde her på siden.
Valget af trommesæt afhænger af din spillestil, erfaring og budget. Læs vores dybdegående guide, der hjælper dig med at finde det perfekte match til dine behov.
Et solidt nybegynder trommesæt kan koste fra 2.500-7.000 kr., mens professionelle sæt ofte starter ved 10.000 kr. og går op i pris. Husk at kvalitet og pris ikke altid er ensbetydende – derfor viser vi de bedste sæt efter pris-kvalitet forhold her på siden.
Et standard trommesæt består typisk af en stortromme, en lilletromme, tre tammer (to hængende og en gulvtam), en hi-hat, en ridebækken og et crashbækken. Udvidelser og tilpasninger kan findes afhængig af personlige præferencer og musikgenrer.
For at sikre længere levetid for dit trommesæt er regelmæssig rengøring og vedligeholdelse afgørende. Vi har skabt en letforståelig vedligeholdelsesguide, som hjælper dig med at bevare dit sæt i topform.
Vi har analyseret og sammenlignet mange mærker og modeller for at finde de bedste trommesæt på markedet. Resultater, anbefalinger og ekspert-tips om de bedst testede sæt præsenteres detaljeret her på siden, så du kan foretage et informeret valg.
Det har været mit mål at præsentere en grundig og pålidelig analyse af trommesæt. Jeg har nøje udvalgt kilder, der samlet giver et balanceret billede af de forskellige sæt på markedet. Min research inkluderer data fra anerkendte produkttests, professionelle trommeslageres anbefalinger, dybdegående anmeldelser fra både danske og internationale musikere samt feedback fra brugere. Nedenfor finder du de kilder, jeg har brugt ifbm. at lave denne undersøgelse:
Equipboard er en online platform, som giver amatør musikere indsigt i det musikudstyr og de instrumenter, som deres yndlingskunstnere bruger. Hjemmesiden fungerer som en database, hvor brugere kan udforske, hvilket gear professionelle musikere anvender (alt lige fra guitarer og keyboards til mikrofoner og effektpedaler). De laver dog også omfattende analyser og undersøgelser af instrumenter & udstyr.
Vi bruger Equipboard for at kunne give meget detaljeret og specifik viden om musikudstyr, som samtidig er verificeret af fagpersoner. Det giver vores læsere unik indsigt, som ellers kan være svær at få, medmindre man ved, hvor man skal lede efter sådanne informationer. Det sikrer også, at du som læser får informationer du kan stole på.
Besøg deres hjemmeside her.
MusicTech er et førende medie inden for musikproduktion, teknologi og innovation, der har rødder dybt forankret i musikindustrien. Siden sin etablering har MusicTech dedikeret sig til at dække de seneste nyheder, anmeldelser og vejledninger inden for musikteknologi, fra software og hardware til studieudstyr og -instrumenter.
Vi læner os ofte opad MusicTech for at hente dybdegående indsigt i det seneste udstyr, tendenser og teknikker i musikbranchen. Deres detaljerede anmeldelser og velskrevne artikler er en god måde at supplere og forbedre vores egne anmeldelser.
Besøg deres hjemmeside her.
MusicRadar er et førende globalt online medie dedikeret til musikere, producenter og musikentusiaster. Det blev etableret i 2007 og er idag et samlingspunkt for alt, der vedrører musikinstrumenter, udstyr, nyheder, anmeldelser og dybdegående vejledninger.
MusicRadar skiller sig ud med sin analytiske og faglige tilgang til tests og anmeldelser af det seneste musikudstyr (lige fra guitarer til studieudstyr). De er gode til at nørde i specs uden, at det bliver svært at forstå for nybegyndere, og så er de bare hamrende dygtige til at evaluere produkter.
Vi har brugt deres bedømmelser og indhold som en væsentlig inspirationskilde og som et supplement til vores egne tests og vurderinger. Derved får du som læser adgang til kvalificeret og pålidelig information om musikudstyr.
Besøg deres hjemmeside her.
Sound On Sound er et førende internationalt magasin dedikeret til musikproduktion, lydteknik og teknologi, som startede i 1985. Magasinet er kendt for dets dybdegående anmeldelser, tekniske vejledninger og interviews med branchens eksperter, hvilket gør det til en kanon god kilde for både amatører og professionelle inden for musikverdenen.
Sound On Sound’s omfattende artikler om musikudstyr og -software er en vigtig ressource for os, da vi bruger dem til at supplere vores eget indhold med. Dette er med til at give vores læsere en bredere og mere detaljeret analyse og undersøgelse af de seneste tendenser og produkter. Magasinets fokus på kvalitet sikrer, at informationerne er både troværdige og nyttige.
Besøg dem her.
Prime Sound er en førende platform inden for musikudstyr og instrumenter, som tilbyder dybdegående anmeldelser, vejledninger og information om det seneste inden for musikbranchen. Den blev etableret med målet om at hjælpe musikere, producere og lydfolk med at træffe informerede valg ved køb af musikudstyr.
Vi anvender først og fremmest Prime Sounds grundige og detaljerede anmeldelser som en kilde til viden og inspiration til vores eget indhold. Deres ekspertise og bedømmelser giver en ekstra dimension til vores tests og gør det muligt for os at levere endnu mere værdifuld information til dig som læser.
Det sikrer, at de anbefalinger og råd, du finder hos os, er baseret på solid og troværdig information.
Vi bruger cookies til at tilpasse vores indhold og annoncer, til at vise dig funktioner til sociale medier og til at analysere vores trafik. Vi deler også oplysninger om din brug af vores hjemmeside med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med andre oplysninger, du har givet dem, eller som de har indsamlet fra din brug af deres tjenester.