Trommeskind

trommeskindEn tromme er, af åbenlyse årsager, ikke meget værd uden trommeskind. Mange trommeslagere tænker ikke længe over, hvilke skind de sætter på deres trommesæt, og dette er en skam, da valget af trommeskind er en af de vigtigste faktorer for at opnå den lyd, man ønsker.

Når det kommer til at udbyde trommeskind, ligger mærket, Remo, klart i front, da de er verdens største producent af trommeskind.

Se udvalget af trommeskind

På denne side vil du få en dybdegående gennemgang af trommeskind, og jeg vil gøre dig i stand til at kunne vælge det trommeskind, der er bedst for dig som trommeslager. Derudover vil jeg vise dig de trommeskind, jeg synes bedst om.

Bedst i test: De 4 bedste trommeskind

Herunder får du mine bud på markedets bedste trommeskind. Jeg har både fundet et lilletrommeskind (både slagskind og resonansskind), stortrommeskind og tamskind.

Remo Ambassador Lilletrommeskind - resonansskind
Remo Ambassador Lilletrommeskind - resonansskind
Lækkert resonansskind med en åben tone. Remo Ambassador serien er helt klart den bedste til resonansskind. Trommeskindet kan bruges til alle musikgenrer, og skindet er meget holdbart grundet dets tykkelse.
125 DKK
Remo Emperor Lilletrommeskind - slagskind
Remo Emperor Lilletrommeskind - slagskind
Remos Emperor serie af slagskind til lilletrommer vandt vores test overlegent. Skindet har en åben og klar lyd. - Og så er prisen super lav i forhold til, hvad du får for pengene.
125 DKK
Remo Powerstroke Stortrommeskind - 20″
Remo Powerstroke Stortrommeskind - 20″
Super lækkert stortrommeskind i fantastisk kvalitet. Skindet kan bruges til alle genrer, men jeg synes det egner sig bedst til rock. Skindet har desuden indbygget dæmperinge, som fjerner de værste overtoner.
377 DKK
Remo Pinstrike tamskind - 12″
Remo Pinstrike tamskind - 12″
Her har vi faktisk fat i verdens mest solgte tamskind. Der er tale om et skind med en åben og klar lyd. Kvaliteten er virkelig god, og holdbarheden er derfor også meget lang.
145 DKK

Klart eller coated trommeskind

Den umiddelbart største forskel på trommeskind er deres tekstur. Nogle skind er glatte og gennemsigtige, mens andre er hvide og ru. De gennemsigtige skind kaldes clear (klare), og de hvide skind kaldes coated. Før i tiden var coatede skind den ubestridte standard, men da musikken med tiden udviklede sig, voksede udbuddet af trommeskind for at imødekomme de nye genrers behov.

Coatede skind er karakteriseret ved, at de generelt har en varmere, mere tør lyd end klare skind. Mange forbinder disse karakteristika med den klassiske trommelyd, som man ofte hører i jazz, funk og rock’n’roll. Klare skind, derimod, har en mere fokuseret lyd, som karakteriseres af, at skindet giver et kraftigere anslag. Klare skind bruges derfor primært af trommeslagere, som ønsker en mere punchy, kraftig lyd frem for en varmere, mere klar tone med svagere anslag.

Antallet af lag

Trommeskind fås med forskellige mængder af lag. Dobbeltlagsskind bruges primært som slag/topskind, mens enkeltlagsskind bruges som både slagskind og resonans/bundskind. Antallet af lag afhænger af, hvilken genrer der spilles, og hvilken trommeslager der spiller. Dobbeltlagsskind har længere holdbarhed, og lyden karakteriseres ved et lavere pitch, længere sustain og langsommere respons. Disse skind benyttes derfor ofte af trommeslagere, som ønsker en dyb, fyldig lyd med masser af low end. Det forklarer, hvorfor langt de fleste rock trommeslagere bruger dobbeltlagsskind som slagskind. Dobbeltlagsskind kan i enkelte tilfælde også bruges som resonansskind, hvis man har en særligt stor gulvtam, eller hvis lyden er svær at kontrollere.

Enkeltlagsskind har generelt et højere pitch, lidt kortere sustain og en hurtigere respons, da skindet er lettere. Stort set alle trommeslagere er enige om, at klare enkeltlagsskind er det ideelle resonansskind, og Remo Ambassador skind er her det mest udbredte. Disse skind benyttes dog også som slagskind af trommeslagere, som enten ikke slår ret hårdt, eller som spiller mere bløde genrer som jazz, blues, folk og i nogle tilfælde pop.

Indvendig dæmpning

Nogle skind har en indvendig ring, som har til formål at mindske skindets resonans og dermed stoppe nogle af overtonerne. Indvendig dæmpning kan man blandt andet finde i Remo Powerstroke skind, og denne type skind bruges ofte til stortrommer, da langt de fleste trommeslagere søger en mere kontrolleret lyd med få overtoner. Mange trommeslagere forsøger at opnå denne effekt med skind uden indvendig dæmpning, hvor de fylder stortrommen med enten puder eller tæpper, men hvis man lægger for meget dæmpning ind i stortrommen, ender man med et ”kvæle” lyden.

Mange trommeslagere, særligt inden for hårdere genrer som hard rock og heavy metal, har forsøgt at gengive denne effekt på lilletrommer og tammer i håb om at få dem til at lyde som mindre stortromme og dermed opnå en mere kontrollere, kort og kontant lyd. Dette lykkes dog sjældent, da indvendig dæmpning ikke kan justeres. Skind med indvendig dæmpning kan dog i enkelte tilfælde bruges på lilletrommer, men de har stadig den svaghed, at mængden af dæmpning ikke kan justeres. Dog bruges denne type skind på lilletrommer ofte i studiet, hvor mange lydteknikere finder det nemmere at arbejde med mere dæmpet lyd med få overtoner.

Forholdet mellem slagskind og resonansskind

Mange trommeslagere og lydteknikere tror, at slagskindets spænding bestemmer, hvor høj eller dyb trommens tone er, og at resonansskindet bestemmer, hvor lang denne tone skal være. Dette er dog ikke sandt, da begge skind er med til at bestemme både tonens pitch og mængden af sustain. Hvis man ønsker en dybere lyd, bør man løsne begge skind. Dog ikke så meget at de ikke længere giver en klar tone. Ønsker man derimod en højere tone, bør man spænde skindene. Dog ikke så meget, at skindene ”kvæles” og ikke længere kan resonere og producere en klar tone.

Forholdet mellem slagskind og resonansskind er en af de vigtigste faktorer for trommens lyd. Hvis skindene er stemt til den samme tone, vil trommen resonere i så lang tid, som trommen tillader, da lydbølgen dermed vil bevæge sig mellem de to skind med samme frekvens. Ønsker man en lyd med mere sustain, kan man stemme resonansskindet højere end slagskindet. På denne måde vender lyden hurtigere tilbage til slagskindet, og trommen vil resonere længere tid. Ønsker man derimod en mere kort og kontant lyd, kan man med fordel stemme resonansskindet dybere end slagskindet.

Valg af trommeskind

Valget af trommeskind er en essentiel del af jagten på den perfekte trommelyd. Nedenfor finder du en liste over, hvilke typer skind, trommeslagere inden for forskellige genrer benytter sig af.

Jazz, folk og blues: De fleste trommeslagere inden for disse genrer benytter sig af enkeltlagsskind som både slagskind og resonansskind. De søger ofte en lyd en varm og tør lyd, og stemmer ofte trommerne til at have et højere pitch. Derfor er det meget udbredt at benytte sig af et coated enkeltlags slagskind og et klart enkeltlags resonansskind.

Rock og metal: Inden for disse genrer, og alle andre genrer hvor der virkelig tæskes igennem, er det ofte nødvendigt at bruge dobbeltlagsskind som slagskind, da de har længere holdbarhed og kan holde til tungere spil. Både coatede og klare slagskind er meget udbredte, og valget kommer meget an på, hvilken slags lyd man er ude efter. De fleste trommeslagere, som spiller metal, benytter sig dog af klare skind, da disse kan stemmes til at give en dybere lyd med mere bund og power. Derudover kan de ofte skære bedre igennem det samlede lydbillede, så tammerne ikke drukner i guitar og bas. Langt de fleste trommeslagere inden for disse genrer benytter sig af klare enkeltlagsskind som resonansskind, da de muliggør, at tammerne får en mere åben og fyldig lyd. I enkelte tilfælde kan dobbeltlagsskind dog bruges som resonansskind til fx 18” gulvtammer, da lyden af disse kan være svær at kontrollere.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Logo