Trommestol

trommestolTrommestolen er nok den absolut mest undervurderede del af hele trommesættet. Man skal have noget at sidde på, når man spiller trommer, men rigtig mange trommeslagere overser fuldstændigt vigtigheden af at have en trommestol i ordentlig kvalitet.

Se udvalget af trommestole

Der er tre afgørende faktorer for valget af trommestol:

  • For det første er det vigtigt, at man vælger en stol, som har den rigtige type sæde.
  • For det andet er det vigtigt, at stolen er af ordentlig kvalitet, og at den er solid og kan holde til, at man sidder på den og spiller i lang tid ad gangen.
  • Sidst men ikke mindst, er det vigtigt, at højden på stolens sæde kan justeres. Dette skal kunne gøres på en nem og hurtig måde, og det er særligt vigtigt, at stolen kan opretholde den valgte højde, og at sædet ikke ”synker” ned igen.

Læs mere om trommestole og se vores testvindere:

Testvindere: De 3 bedste trommestole

Som lovet har jeg udvalgt et par trommestole, som jeg mener, er værd at købe. Altså nogle produkter hvor du får rigtig meget for pengene. Og jeg spiller også selv på den sidste. Lad os se lidt nærmere på dem jeg anbefaler:

George Hennesey trommestol til den prisbevidste
George Hennesey trommestol til den prisbevidste
Hvis du er nybegynder uden et stort budget, så vil jeg anbefale denne trommestol. Prisen er ekstremt lav samtidig med, at kvaliteten er fin. Jeg vil dog hellere anbefale den næste trommestol, da du virkelig kan mærke forskel på en billig og en lidt dyrere stol.
299 DKK
George Hennesey trommestol til den erfarne
George Hennesey trommestol til den erfarne
Denne trommestol fra GH er i en fantastisk kvalitet, kan justeres som du vil og har et meget komfortabelt sæde. Jeg kender også mange der har denne trommestol, og alle er meget glade for den.
599 DKK
Børne trommestol
Børne trommestol
Denne trommestol fra George Hennesey er i en fantastisk kvalitet, og passer til børn. Den kan justeres, som du vil og har et meget komfortabelt sæde.
199 DKK

Valg af sæde

Trommestole er nødt til at være komfortable, hvis man skal kunne holde ud at sidde og spille/indspille flere timer i træk. Det er forskelligt fra person til person, hvilken type af sæde man sidder bedst på, og det er derfor vigtigt, at man tager ud og prøver noget forskelligt for at kunne sammenligne. Der findes overordnet set 2 former for sæder. Nemlig det saddelformede sæde og det helt runde sæde. Det runde sæde er det absolut mest almindelige, og hvis man køber et komplet begynder trommesæt, vil der altid medfølge en stol med et rundt sæde. Det saddelformede sæde, eller traktorsædet som nogle kalder det, anses ofte som værende mere komfortabelt, men stole med dette sæde er til gengæld også en smule dyrere.

Det er op til den enkelte trommeslager at vælge, hvilken slags stol der er den bedst egnede, men for trommeslageren, som spiller med dobbeltpedal, er det ofte en fordel at vælge en stol med traktorsæde. Grunden til at denne type stol er så udbredt for disse trommeslagere er, at sædets form giver bedre fleksibilitet for lårene, så man nemmere kan spille hurtigere med fødderne.

Justering af højde

Alle trommestole skal kunne justeres i højden. Dette er en af de vigtigste faktorer, når det kommer til trommestole, og det er lige så vigtigt, at den enkelte trommeslager bruger tid på at finde ud af, hvilken højde der er ideel for netop ham eller hende. Som hovedregel er det en god ide at justere stolens højde, sådan så vinklen mellem trommeslagerens lår og læg er lidt over 90 grader. Hvis denne vinkel er lavere, er trommeslageren nødt til i højere grad at bruge lårene, når der spilles. Og dette er ikke hensigtsmæssigt, da det begrænser trommeslagerens hastighed. Er denne vinkel derimod for høj, vil trommeslageren sandsynligvis have svært ved at få nok kraft og energi i slagene med stortrommepedalen.

Højden på trommestolen justeres på forskellige måder alt efter hvilket mærke og hvilken model, der er tale om. Mange billigere trommestole justeres ved en metal skrue, som kan skrues ud, og som kan sættes i ét ud af flere huller, alt efter hvor højt sædet skal være. Andre trommestole justeres ved en skrue, som altid sidder det samme sted, hvor delen under sædet er delt i to, og hvor sædet gradvist kan sænkes og hæves. Med sidstnævnte løsning strammer skruen ind på den del, som sædet sidder på, og dette holder højden konstant. Stole med denne type højdejustering kan dog ikke holde til lige så meget vægt, da delen med sædet på kan begynde gradvist at glide nedad.

Den bedste løsning, og den som ses hos stort set alle professionelle, dyrere modeller, er løsningen hvor stolens højde justeres ved at spinde sædet op eller ned i en specielt designet spiral inden i bunden af stolen. På denne måde kan højden justeres mere præcist end hos andre typer af stole, og justeringen er nemmere og går hurtigere. Derudover kan denne type stole ofte holde til en del mere, og disse er særligt egnet til trommeslagere, som spiller koncerter. Altså hvor flere trommeslagere deles om at spille på det samme udstyr hele aftenen.

Ekstra udstyr til trommestol

Mange trommeslagere monterer specielle holdere til deres trommestikker på deres trommestol. Disse kan enten være en cylinder formet stofbeholder, en standard taske til trommestikker eller en helt anden løsning. At bruge trommestolen på denne måde kan være en god idé for mange trommeslagere, da det kan ske for hvem som helst, at man taber trommestikken midt under en koncert, og man derfor er nødt til hurtigt at have en ny ved hånden.

Noget som er blevet særligt populært de sidste par år er, at trommeslagere får installeret såkaldte butt kickers i deres trommestol. En butt kicker er en maskine, som placeres på undersiden af trommestolens sæde, og denne forbindes til anlægget. Når trommeslageren spiller på stortrommen, vil denne udsende vibrationer til sædet, som trommeslageren kan mærke. Det lyder i første omgang som en banalitet, men butt kickerens stigende popularitet og udbredelse skyldes, at mange trommeslagere har problemer med, at de ikke kan høre stortrommen tydeligt nok i monitors. Med butt kickeren kan trommeslageren nu mærke, præcist hvornår køllen på stortrommepedalen rammer, og dette gør det meget nemmere at holde takten. Butt kickeren anvendes særligt i genrer, hvor der bliver spillet hurtigt på stortrommen. Det vil sige mange genrer inden for rock og metal musik.

Valg af tromme stol

Det er, som tidligere nævnt, meget subjektivt, hvad den enkelte trommeslager foretrækker, men under alle omstændigheder er det vigtigt, at man tager ud og prøver forskellige former for trommestole af. Når man har fundet den stol, som man synes, at man sidder bedst på, handler det om at finde den optimale højde. Trommeslagerens ben bør aldrig vinkle under 90 grader, men ud over det, er der som sådan ingen regler. Nogle trommeslagere vinkler deres ben lige over 90 grader, og nogle sidder så højt, som stolen overhovedet kan komme op. Det kommer an på den enkelte trommeslagers spillestil samt trommesættets opsætning. Det er dog altid en god idé at bruge tid på at finde ud af, hvad der fungerer bedst for én selv. De trommestole jeg vil vise dig nu, er nogle af verdens bedste, og du vil uden tvivl sidde behageligt på dem.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Logo