Ukulelen er et instrument, der er nemt at lære. Den er lille, og du kan have en ukulele med overalt. Derudover har den en fantastisk klang, der kun kan gøre folk i godt humør.
Jeg kan sagtens forstå, at du vil have fat i en ukulele. Og det er netop derfor, jeg har lavet denne side. Jeg vil nemlig dele ud af mine mange års erfaring med ukuleler. Ukulelen var mit første instrument, og jeg har spillet ukulele de sidste 9 år.
Jeg har en god portion viden om, hvilke mærker du skal holde dig fra, og hvilke mærker der er rigtig gode. Så hvis du vil vide, hvilken ukulele du skal købe. Så læn dig tilbage i stolen og brug 5 minutter på at læse hvad jeg har at fortælle.
Testvindere: De 5 bedste ukuleler
Herunder har jeg udvalgt markedets 5 bedste ukuleler. Du finder både sopran, concert, tenor og en baritone ukulele:





* Guitarlelen kan klart anbefales hvis man ønsker en rejseguitar, eller et instrument som lyder endnu mere som en guitar.
Historie
Mange forbinder ukulelen med Hawaii. Og det er også korrekt. Men allerførst skal vi et smut til Europa og tilbage til det 18. århundrede, hvor strengeinstrumenterne allerede på det tidspunkt havde haft en lang historie. I takt med udviklingen inden for strengeinstrumenter var der også opstået andre typer af strengeinstrumenter. Nogle mindre end andre, og nogle større end andre.
De små strengeinstrumenter var særligt en fordel for søfarende, som ikke havde ret meget plads at gøre med. I Portugal havde man udviklet instrumentet, der blev kaldt for en “machete”. Instrumentet mindede meget om en guitar, til trods for den kun havde 4 strenge og en lille krop.
Ravenscraig (navnet på de mange skibe som eksporterede forbrugsvarer til Hawaii) satte i 1879 kurs mod Hawaii, og på skibet var 4 portugisiske snedkere ombord. Deres plan var egentlig at sælge dyre, store og udsmykkede portugisiske møbler. Men den hawaiianske befolkning var generelt fattige, og derfor begyndte snedkerne i stedet for at lave deres eget instrument. Instrumentet havde fællestræk med macheten, men var alligevel på mange måder anderledes end macheten. Nu var ukulelen altså blevet skabt. Af disse 4 snedkere.
Kongehuset i Hawaii tog glædeligt imod instrumentet, og det samme gjorde resten af den hawaiianske befolkning. I starten af det 20. århundrede var ukulelen blevet allemandseje på Hawaii, og siden da er det gået ret stærkt.
Da USA annekterede Hawaii, var handelsfolk fra USA meget opsat på at sælge det tropiske musikinstrument i USA og andre steder i verden. Ukulelen fik sit store globale gennembrud under en Panamas internationale udstilling i 1915, hvor amerikanske handelsfolk havde lavet et show med ukulelemusik og fremviste ukuleler af Jonnah Kumalae (en Hawaiiansk musiker og ukulelemager). På denne udstilling fik resten af verden øjnene op for det mystiske og eksotiske instrument.
Ukulelen blev hurtigt meget populær i løbet af 30´erne, og mange musikere begyndte at bruge instrumentet i deres musik. Siden da har ukulelens popularitet boomet. Nogle enkelte gange har populariteten faldet i perioder med kriser, men overordnet set må interessen for instrumentet siges at være kæmpe stort – også den dag idag.
Instrumentets opbygning
Det er altid godt at kende til sit instrument. Både for din egen skyld: hvis du eksempelvis mangler en eller flere dele af din ukulele. Men også hvis du snakker med andre om instrumentet. Jeg vil i det følgende komme ind på instrumentets opbygning, herunder ukulelens dele.
Hoved: hovedet er den øverste del på ukulelen (se billedet til højre for teksten). På hovedet finder du stemmeskruerne. Derudover er producentens logo ofte også printet øverst på hovedet. Ukulelens hoved findes i mange forskellige former og faconer.
Stemmeskruer: er den del på ukulelen, som holder strengene fast. Når du skruer på dem, kan du stemme ukulelen, som det passer dig.
Sadel: den sørger for, at strengene bliver ved med at være på de rigtige positioner. Så strengene eksempelvis ikke lige pludselig flytter sig, når du spiller.
Hals: halsen forbinder både kroppen og hovedet. Halsen er ofte formet som en halvcirkel, og du har derved let ved at holde på guitaren. Halsen understøtter desuden gribebrættet.
Bånd: båndene er de små metal-stænger, der forløber sig ned langs halsen. De gør det nemmere at finde den rigtige tone. En violin har eksempelvis ikke nogle bånd, og derfor er det sværere at finde tonerne på en violon – i forhold til på en ukulele.
Krop: kroppen består både af sider, en bund og en top. Kroppens træsort har afgørende indflydelse på ukulelens klang. Valg af træsort kommer vi ind på senere.
Lydhul: de vibrationer som skabes, når man spiller på instrumentet, kommer ud af lydhullet.
Bro: broen er meget vigtig, da den holder sadlen sammen og derfor også strengene.
Bånd markører: bånd markører finder du på stort set alle strengeinstrumenter. De er med til at gøre det lettere at huske, hvilket bånd du spiller på. På billedet oven for har ukulelen 3 bånd markører. En i 5., 7.- og 10. bånd.
Strenge: strengene er det element, der skaber vibrationerne. Når du slår på strengene, bliver der sendt vibrationer ned gennem lydhullet, hvorefter de bliver sendt ud af lydhullet igen som toner og lyde.
Forskellige typer ukuleler
Man skelner overordnet set mellem 4 forskellige typer ukuleler. Forskellen på disse ligger i skala-længden (afstanden mellem bro og sadel) og ukulelens samlede længde. Derudover også hvor mange bånd ukulelen er udstyret med, og hvilken tuning ukulelen typisk har. Lad os se lidt nærmere på dem:
Sopran ukulele: sopran ukulelen kalder vi også for standard ukulelen. Det er den oprindelige ukulele og den mindste af alle. Oftest har den en skala-længde på 13″/34 cm og en samlet længde på 21″/53 cm. Børn starter med at spille på denne ukulele grundet størrelsen. Sopran ukulelen har den lyseste lyd af alle typer, og det er sandsynligvis den lyd, du forbinder med ukuleler. Den har ofte mellem 12 og 14 bånd hvilket giver nogle begrænsninger.
Concert ukulele: concert ukulelen er en blanding mellem tenor og sopran. Den har en dybere og mere fyldig lyd end sopran ukulelen, men samtidig har den noget af den velkendte ukulele-lyd, vi kender fra sopran ukulelen. Oftest har en concert ukulele en skala-længde på 15″/39 cm og en samlet længde på 23″/57 cm. Derudover er denne type normalt billigere end tenor ukulelen.
Tenor ukulele: i løbet af de sidste par år har tenor ukulelen fået en større tilhængerskare. Den mest kendte tenor ukulelespiller er Jake Shimabukuro, som har givet ukulelemusik et frisk og nytænkende pust. Tenor ukulelen bruges nemlig mest til at spille musik, som man ikke forbinder med ukulelen og Hawaii. Det kan eksempelvis være stykker som While My Guitar Gently Weeps. En tenor ukulele har mere resonans og en dybere, mere fyldig lyd end concert ukulelen. Dette hænger også sammen med, at skala-længden er cirka 17″/45 cm og den samlede længde er 26″/65 cm.
Baritone ukulele: sidst men ikke mindst har vi baritone ukulelen. Grundet dens skala-længde på 19″/49 cm og en samlet længde på 30″/76 cm har den en endnu dybere lyd og en super lækker bas. Denne type ukulele er oftest stemt efter guitarens 4 øverste strenge (D3,G3,H3,E4). Du har derfor også mulighed for at overføre en del musik fra guitaren over til ukulelen – uden de store problemer. Baritone ukulelen er faktisk næsten på samme størrelse som en 2/3 guitar.
Ukuleler i forskellige former
Man skelner også mellem 2 forskelliger former for ukuleler:
Guitar-formen: den kender vi allesammen. Denne type ukulele er blot formet som en guitar, og kroppen er altså 8-tals formet. Den øvre bue er oftest mindre end den nederste bue. Guitar-formen er den mest almindelige form for ukuleler.
Ananas-formen: denne type ukulele kendetegnes ved at have en krop, formet som en ananas. Der er ikke så meget at sige til det. Der findes ikke ret mange af den slags.
Valg af ukulele
Der er en række faktorer, som jeg synes er en god idé at tænke over i forbindelse med køb af ukulele. Lad os se lidt nærmere på dem:
Træsort
Hvis du er nybegynder, vil dette emne om træsort ikke være ret relevant. Som nybegynder betyder valget af træsort ikke ret meget, og jeg vil ikke anbefale at bruge en masse penge på at købe en ukulele af en bestemt træsort – i hvert fald ikke hvis du blot vil prøve at spille ukulele for sjov. Men det er selvfølgelig godt at have en viden om de forskellige træsorter, og hvordan de kan påvirke lyden og klangen. Jeg vil i det følgende tage fat i de mest almindelige træsorter, som ukuleler laves af:
Mahogni: mahogni er uden tvivl den mest anvendte træsort til at lave musikinstrumenter med. Derfor også ukuleler. Næsten alle halse på ukuleler er lavet af mahogni, da træsorten har en kæmpe styrke. Det er en hård træsort, men langt fra den hårdeste. Det anerkendte mærke, Martin & Co., laver næsten altid ukuleler af mahogni. Mahogni giver en fokuseret lyd. Lyden er fyldig og kan både give nogle fine lyse toner, men kan også give en god bas.
Koa: koa er den oprindelige træsort fra Hawaii. Koa giver en varm og direkte lyd. Der er ikke så meget overtone, men til gengæld har den en god sustain og rigtig meget mellemtone. Over 90% af lyden kommer/skabes fra lydhullet og hovedet. Derfor er det også de to elementer, man overvejer mest, når man skal vælge træsort. Her bliver koa ofte valgt, fordi træsorten bare er eminent.
Gran: gran er en blød træsort, og særligt for den er, at den giver en lys og høj lyd. Men samtidig med det får du en fyldig og varm lyd. Med varm lyd mener jeg en lyd, der ikke har så mange hårde og ekstreme toner i sig. Det er i hvert fald min fortolkning. En ukulele af gran har derfor masser af styrke i det midterste og laveste toneleje.
Ceder: denne træsort bliver brugt rigtig meget til lydhullet. Træsorten er blødere en gran og har mere bas i forhold til gran. Træsorten giver også nogle mere livlige overtoner.
Rødtræ/Amerikansk kæmpefyr: rødtræ minder meget om cedertræ, men skiller sig stadig ud på nogle væsentlige punkter: en meget kraftig og rummelig lyd som nogle anser for værende ufokuseret. Personligt er jeg vild med denne træsort.
De næste to træsorter bliver primært brugt til at lave ukulelens hoved.
Rosentræ: rosentræ bruges ikke så meget til fremstilling af ukuleler, som tilfældet er med guitarer. Men træsorten giver nogle kraftige mellemtoner og lidt lavere overtoner. Jeg har spillet på et par ukuleler, som kun er lavet af rosentræ. Og de har været virkelig gode.
Ahorn: til slut har vi ahorn, som kendetegnes ved at have en klar tone, men med mindre overtone. Tonen er desuden også fyldig. Ahorn bruges mest til kroppens sider og ryg. Hvis instrumentet er bygget korrekt, er ahorn et fantastisk materiale.
Det er vigtigt at nævne, at valget af træsort er et individuelt valg, og der findes ikke nogen opskrift eller nogen træsort, som er “den bedste”. Prøv nogle forskellige ukuleler – og så vil du hurtigt finde ud af ,hvilken træsort du synes bedst om.
Mærker
Kala Brand Music Co.: Kala/Makala er en af verdens største producenter af ukuleler. De skiller sig ud ved kun at sælge ukuleler og u-basser. Det betyder altså, at de vier al deres tid til produktudvikling af ukuleler – og intet andet. Virksomheden har eksisteret siden 2005 og er placeret i Californien.
Jeg synes personligt, de laver de bedste ukuleler i verden, og derfor har jeg også selv en Kala tenor ukulele (Kala KA-ST). Kalas ukuleler er altid i virkelig god kvalitet, og samtidig med det er priserne fornuftige.
Yamaha: den japanske virksomhed er en af verdens allerstørste producenter af musikinstrumenter. Deres ukuleler er også rigtig gode, men de slår altså ikke Kalas. De laver til gengæld nogle fine rejseguitarer – dem kan jeg anbefale.
Pris
Det er ikke altid, pris og kvalitet hænger sammen. Men min erfaring siger mig, at pris og kvalitet hænger sammen, når du skal købe en ukulele.
Jeg vil råde dig til at holde dig væk fra billige produkter. Så snart en ukulele koster under 500 kroner, kan du være sikker på, at kvaliteten ikke er ret god. Og du kan derfor godt forvente, det bliver en kort fornøjelse.
Bruger du i stedet over 500 kroner, vil du have mulighed for at finde nogle rigtig fine instrumenter. Og du kan komme langt – selv hvis du har et budget mellem 500-1000 kroner.
Ukulele strenge
Selvom strenge ikke er en kæmpe investering, så er der stor forskel på kvaliteten af dem. De strenge der medfølger ved køb af en ukulele, er ofte af ringe kvalitet. Derfor vil jeg til hver en tid råde dig til at købe et par nye strenge til din nye ukulele. Lad os se lidt nærmere på hvilken størrelse strenge du skal have fat i.
Valget af ukulele strenge afhænger af, hvilken type ukulele du har. Som førnævnt skelner man overordnet set mellem 4 typer af ukuleler. Tykkelsen af strenge varierer alt efter, hvilken ukulele du har. Jo større din ukulele er, des tykkere skal dine strenge også være.
Jeg har gjort dit valg nemt ved at finde markedets bedste ukulele strenge herunder:


Ukulele stemning
Der er mange måder at tune sin ukulele på. Du kan nemt gøre det online på ukutuner. Du kan selvfølgelig også købe en tuner i en musikbutik.
De 3 mest almindelige tunings er:
- G-C-E-A
- Det er standard tuning for ukulelen (også kaldet C-tuning). Du kan faktisk stemmme ukulelen uden brug af noget værktøj. Sangen “Den lille Ole med paraplyen” indeholder nemlig disse fire toner i starten.
- ADF#B
- Denne kaldes for D-tuning, fordi den er stemt 2 bånd højere end C-tuningen.
- DGBE
- Denne tuning er til baritone ukuleler, og er, som førnævnt, den samme tuning som guitarens første fire strenge.
Lær at spille ukulele
Der er mange muligheder for at lære at spille ukulele online. Du kan finde et hav af tutorials på Youtube, og så kan du betale for et månedligt abonnement.
Hvis du gerne for alvor vil lære at spille ukulele, så vil jeg anbefale dig at tegne et månedligt abonnement hos ukuleleunderground. Som medlem får du adgang til et kæmpe bibliotek af ukulele-videoer, og du kan lærer alt på en ukulele. Lige fra hvordan du holder ukulelen, til hvordan du spiller en bestemt sang.
Hejsa,
Jeg er total ny med Ukulele, men vil leje lidt med det i løbet af vinteren. Jeg har haft en i hånden sidste uge som havde super smalle bånd.
Er det ikke muligt at få en med bredere bånd? ellers ere det nok ikke noget for mig 🙁
håber du kan hjælpe en fed fingeret mand 🙂
jens
Hej Jens,
Hvad med at købe en guitalele. Her er båndet lige så bredt som på en normal guitar. Jeg har skrevet en artikel om instrumentet her: http://musik247.dk/guitalele/
Hej Kasper,
Sopran ukulelen du anbefaler er udgået: Williams Acoustic EU100S sopran ukulele, kan du anbefale en anden i stedet? Du lyder som om du har forstand på det!
VH Iben
Hej Iben,
Williams EU200S sopran ukulele er en fantastisk ukulele. Den anbefaler jeg også her på siden. Held og lykke med spilleriet.
Hej Kasper,
Jeg vil VILDT gerne købe mig en pink og har kigget lidt den i mærket Supreme. Er det noget, der på nogen måde kan anbefales??
Vh. Nadialiva
Hej Nadialiva,
Tak for dit spørgsmål. Jeg kender ikke så meget til Supreme, men jeg kan anbefale Reno’s ukuleler. Dem kan du også få i pink, og så er de ikke ret dyre.
Hej Kasper
Kan du anbefale en venstrehånds ukulele eller er det muligt at bytte rundt på strengene?
Venlig hilsen Jacob
Hej Jacob,
Det er muligt at bytte om på strengene, men det giver mest mening at købe en ukulele der er specifikt lavet til venstrehåndet. Jeg vil dog anbefale dig at lære at spille ukulele/guitar på en højrehåndet model. Jeg er selv venstrehåndet, men lærte fra starten af at spille på en højehåndsguitar. Det gør det hele meget lettere, når du skal ud at købe instrumenter.
Hejsa, vi har en venstre håndet dreng, som gerne vil lære at spille ukulele… han er desværre begavet med 2 forældre som hverken er venstrehåndede eller har lært at spille på er instrument.
Findes der venstrehånds ukulele, skal strengene bare sidde i omvendt rækkefølge, skal han bare lære at spille med højre eller hvordan?
Hej Sofia,
Der findes venstrehånds ukuleler, men jeg synes han skal bruge en almindelig højrehåndsukulele. Jeg er selv venstrehåndet, men lærte at spille på højrehåndsguitar og ukulele fra starten af. Det gør ingen forskel, da det uanset hvad er kompliceret at lære et nyt instrument. Så medmindre han allerede er en dygtig venstrehåndsguitarist, så anbefaler jeg at købe en højrehåndsukulele.
Har du nogle idéer til gode sange eller melodier, man kan lære, hvis man er begynder?
Det kan du tro. Der findes jo rigtig mange. Jeg anbefaler at kigge på denne hjemmeside: https://www.ukulele-tabs.com/