Guitar noder

Guitar noderI dag er noget nemmere at komme i gang med at spille guitar. Man kan finde guitar noder på nettet, men man lærer stadig bedst ved at have en guitarbog eller guitar noder i hånden. Det er en helt anden fornemmelse, og du kan selv tilføje noter på papiret. Derudover indeholder guitar bøger også flere instruktioner end online videoer. Derfor anbefaler de danske musikskoler stadig, at man bruger rigtige guitar bøger.

Se udvalget af guitar noder

Mange har en opfattelse af, at det kun er klassiske guitarister og jazz guitarister, der kan læse noder. Og at det kun er dem, der spiller efter noder. Men det passer ikke, og det er klart en god ting at kunne læse guitar noder. Det betyder, at man nemmere kan kommunikere med andre på tværs af sprog eksempelvis, og at man kan notere ens ideer, så de ikke går i glemmebogen.

De bedste guitar bøger

Du kan lære meget på internettet, men du lærer altså mest ved at købe en guitarbog. Du kan sidde fysisk med den i hånden og skrive noter, og derudover er der forklaringer af hver enkelt trin. Ofte medfølger der også videoer og lydfiler, som man kan bruge i sit guitarspil. Vi anbefaler alle at bruge guitar bøger. Her er vores favoritter:

Spil Guitar 1
Spil Guitar 1
Spil Guitar 1 er den første bog i serien (der findes 3 bøger i alt). Det er uden tvivl danmarks mest populære guitarbog, og den bliver brugt af de danske musikskoler. Spil Guitar 1 henvender sig til begyndere. Den lærer dig alt fra bunden, og du lærer både rytmisk guitar med akkorder, men også fingerspil. Du lærer at læse noder og lærer at læse tabs. Der medfølger også en CD, som indeholder alle musikstykkerne.
250 DKK
Spil Guitar 2
Spil Guitar 2
Spil Guitar 2 er efterfølgeren til Spil Guitar 1. Denne bog fortsætter, hvor du slap i 1'eren. Det vil sige, at du lærer lidt mere avancerede musikstykker, og du tager både fat i danske og internationale hits. Denne bog anbefales til dig, der har lært alt det basale som fx nodelæsning, tabs og akkorder. Med andre ord letøvede.
250 DKK
Spil Guitar 3
Spil Guitar 3
Spil Guitar 3 er den sidste bog i serien. Den henvender sig til dig, der er let-øvet, og som vil tage springet til øvet. Der er mange moderne numre, men også klassikere som fx Blackbird af The Beatles. Når du har færdiggjort alle 3 bøger i Spil Guitar serien, kan du kalde dig en komplet guitarist.
250 DKK
Elementær Blues
Elementær Blues
Denne bog henvender sig til nybegynderen, der vil starte med at spille blues. Du lærer alle de basale teknikker, og du lærer alt inden for blues. Fx lærer du blues teknikker som slide-over, mute, vibrato, shuffle vrid og plektre spil.
250 DKK

Lidt om guitar noder

Hvis du vil spille i band sammen med andre, skal du også kunne læse noder og have styr på musikteori. Ellers bliver det svært for dig. Noder skal derfor slet ikke ses som en form for snob klub indenfor musik. Det skal ses som et hjælpemiddel til at gøre livet nemmere for os. Noder er trods alt musikkens svar på skriftsproget. Og allesammen ved, hvor vigtigt og brugbart det er at kunne skrive korrekt, så modtageren forstår dig. Guitar noder er et fantastisk værktøj til netop at gøre dette. Faktisk har vi to forskellige systemer, vi kan bruge til guitar.

Så hvis man synes klassiske noder er for svære, er der faktisk også opfundet et andet system. – Som alternativ til de klassiske noder til guitar. Det er et endnu mere simpelt system set i forhold til nodesystemet.

Typer af guitar noder

Hvis man vil spille efter noder til guitar er der to muligheder. Den første er det klassiske nodesystem, som principmæssigt er ens for alle instrumenter. Den anden mulighed er tabs. Det klassiske nodesystem har sine fordele og ulemper i forhold til det andet system, nemlig tabs.

Et nodesystem er typisk mere vanskeligt at blive god til og komfortabel med. Der er også nogle flere regler. På et klaver kan en tone fra et nodesystem kun spilles et sted på klaveret, men på guitaren, som typisk har seks strenge, vil man kunne finde de fleste toner flere steder på guitaren. Dette har den ulempe, at man ud fra nodesystemet ikke kan være sikker på, hvor man skal spille det ellers så fint og deltaljeret beskrevet stykke musik. Det betyder så, at guitaristen selv skal til at være kreativ. Her skal man enten gå efter sin første indskydelse og så solidt gå efter det, eller prøve forskellige positioner af og gøre op med sig selv hvilken position som er mest behagelig og/eller mest praktisk og logisk. Desuden er et nodesystem også fantastisk i og med at det er ens for alle instrumenter i dets grundform. Dette betyder at du kan notere en ide ned fra guitaren på noder. Derefter kan du få en violin til at spille det for dig uden problemer. Som den klassiske stereotyp siger, er det korrekt at klassiske guitarister og jazz guitarister oftest spiller efter noder. Men her handler det mest af alt mere om tradition (og muligheden for at de andre musikere også kan læse det), end en decideret snob klub. Vi kan garantere for at stort set alle klassiske guitarister og jazz guitarister også kan spille efter tabs.

Tabs derimod består af et system med 6 linjer eller flere (som altid svarer til guitarens antal strenge). Ideen bag det er ret simpel: Du skriver fra venstre til højre ligesom når vi læser, og så skriver du et tal i en linje. Dette svarer så til hvilket bånd du skal spille på hvilken streng. Ser du derfor at der står 2 på linje nummer 2 fra oven, så betyder det at du skal spille tonen som findes på andet bånd på den næst-lyseste streng (b-strengen). Tabs (eller rettere tablature) er kendt siden 1500-tallet i Europa. Fordelen ved tabs systemet er derfor at det er nemt at visualisere og navigere rundt på gribebrættet på guitaren. Det du ser på papiret er faktisk også det ”mønster” som skal spilles på guitaren. Derved bliver man ikke nogensinde i tvivl om hvilken position man skal spille tonen i, som på almindelige noder. Simpelthen fordi det eksplicit står beskrevet præcis, hvor du skal spille det.

En anden smart ide bag tabs er også, at man ikke behøver at fortælle hvilken toneart sangen går i. Ved almindelige noder skal man huske at fortælle, om der er krydser eller b’er. Dette er fordi vi selv skal lave for eksempel tonen a om til ab. Det er her vores eget ansvar, men det er tabs fuldstændig ligeglad med. Den fortæller os bare fra start af, at vi skal spille et ab i stedet for a. Dette sparer en for utroligt meget tid medmindre man er en utroligt garvet node-læser. Tabs er derfor meget basalt og meget nemt at gå til. Trods at nodesystemet er opfundet for let at kunne gengive musik, så er ideen med tabs faktisk at gøre det endnu lettere. Og det betyder også, at rigtigt mange har meget nemmere ved at spille prima vista (at spille direkte fra bladet) ud fra tabs end ud fra noder.

Tabs systemet er dog ikke uden mangler. Typisk kan tabs nemt skrives fra en computer uden en form for noterings program. Dette betyder at når folk har noteret en sang ned. Så kan vi se, hvad der skal spilles og hvor vi skal spille det. Men rent rytmemæssigt har vi faktisk ingen ide. Derfor skal guitaristen selv kende nummeret så godt, så han ved hvornår han skal spille de noterede toner. Dette er modsat på et nodesystem. På nodesystemet kan man faktisk se rytmen. Så i princippet kan man spille en sang perfekt uden nogensinde at have hørt den, ved at spille efter noder.

Næsten 90 % af alle de tabs man finder på nettet har netop disse mangler. Men i nyere tid er der kommet nye noteringsprogrammer, som er af så høj standard og så veludviklede at man nu også kan lave rytmer sammen med tabsne. Det noteres på samme måde som ved de klassiske noder. Man har linjer og bjælker ovenover tonen som i nodesystemet er en prik, og som i tabs systemet er et tal. Desuden kan tabs ikke spilles af eksempelvis et klaver. Tabs bliver udelukkende brugt af strengeinstrumenter, og de klassiske strenginstrumenter er undtaget. Det vil sige at det kun er guitarister, bassister, mandolinister med flere som kan, og er vant til at benytte sig af dette system. Det betyder også, at hvis du skal skrive guitar musik ned, så andre kan læse det, og de ikke spiller et rytmisk strenginstrument. Så er det dobbelt arbejde at notere det som tabs. Fordi du altid vil komme til at genskrive det som almindelige noder. Det kan man selvfølgelig godt, og der findes også software som kan notere begge dele på samme tid, hvilket gør livet noget nemmere. Det kunne være programmet GuitarPro.

Hvornår bruger man noder til guitar?

Guitar noder og/eller tabs kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Vi har allerede gjort opmærksom på brugen i forhold til at give sin musik videre til andre, således at de kan spille det, mens mindst ligeså brugbart og normalt er det, at bruge det til at spille de sange man altid har villet lære.

Man skal huske på at noder ikke kun er et fantastisk redskab til at spille komplicerede og kendte sange. Det er også meget normalt at se i instruktionsvideoer og bøger. Disse bøger og videoer kan hjælpe begynderen godt på vej til at lære at spille sit instrument. Mange sider med tabs giver desuden musikeren mulighed for at downloade filen til et noteringsprogram. Dette program kan afspille filen samtidig med, at man ser tabsne bevæge sig i rigtig rækkefølge. Dette er en gamechanger i forhold til øvning. Det betyder at man nu, hvis man er i tvivl om præcist hvordan et stykke lyder, kan genspille sangen. Hertil kommer naturligvis også, at man nu har mulighed for at ændre tempoet på sangen. Derved har man rig mulighed for at øve et hurtigt ’lick’ i forskellige tempi. Det gør at man langsomt men sikkert kan arbejde sig op i tempo.

Der er også flere standard notations programmer, som kan dette. Men i og med tabs programmer primært henvender sig til guitarister, synes der at være lagt større fokus på at bruge programmerne som øve-redskab og ikke kun som noteringsprogram mere, end i de klassiske nodeprogrammer såsom Sibelius og Finale.

Der er derudover også et kæmpe marked for at dele filer. Der er mange bands, som skriver deres sange ned i et program for at sende ideer rundt til bandmedlemmerne. For eksempel GuitarPro. På den måde kan man faktisk skrive sange og komme med ideer. Også selvom man ikke er til stede i det samme lokale. Man ser også tit at disse tabs bliver sat til salg efter en ny plade. Så har fans har mulighed for at købe dem, og spille præcis det samme som deres idoler. Dette er utroligt smart, da man når man køber guitar noder oftest køber en transskribering af et nummer fra en person som er dygtig til at aflytte, men som aldrig har kendt bandet personligt, og dette kan betyde at der nogle gange er fejl i noder. Guitarister er desuden også utroligt flinke til at sende deres egne noder til andre, enten fordi folk har interesse i dem eller for at få kritik på deres musik.

Mulighederne er uendelige og der er mange gode grunde til at sætte sig ind i stoffet, og lære om hvordan man bruger, læser og skriver noder eller tabs. Jo mere man bruger guitar noder og tabs jo bedre bliver man også, og det er i sidste ende en meget vigtig egenskab for musikere at være dygtig til at læse og notere noder. Hvis man en dag kommer så langt at man også vil studere musik på sit instrument, så kommer man heller ikke uden om at skulle lære omkring noder, og så er det jo bare super fedt at være forberedt på forhånd og kunne det. Desuden betyder det, at man kan læse guitar noder (de almindelige) også, at man ville have nemmere ved at lære sig selv endnu et instrument da nodesystemet er det samme for alle instrumenter.

Hvor finder jeg guitar noder?

Den bedste måde at finde guitar noder på er at købe dem fra en dansk webshop. Øverst på siden har vi vist vores favorit guitar bøger. Så scroll op, hvis du vil finde nogle gode guitar noder.

Der er heldigvis i dag fantastisk mange muligheder for at komme i besiddelse af noder og tabs til guitar. Man kan vælge at gå ned i sin lokale musikforretning og se hvilket udvalg de har. Desuden findes der i Danmark også flere forskellige niche nodeforretninger, som har et endnu større udvalg. Dog med internettets store indtræden i vores moderne samfund er stort set samtlige noder og tabs på alle kendte sange også på nettet. De klassiske komponister som har været død i mere end 70 år, har ikke længere copyright på deres musik, så noder til disse kan downloades gratis på eksempelvis imslp.org og mere moderne kunstnere kan findes på diverse online nodeforretninger (se øverst på siden hvilke nodebøger vi anbefaler til guitar).

Dog er det næsten umuligt at finde guitar noder på moderne musik gratis på nettet, og derfor kan det være smart at lede efter tabs. På sider såsom ultimate-guitar.com har man mulighed for gratis at finde GuitarPro filer, helt almindelige tabs og akkorder til stort set alle kendte sange helt gratis. De har en aftale med rettighedshaverne, og det betyder, at man er velkommen til at bruge løs så længe det er til eget brug såsom øvning. Der er altså ingen undskyldning for ikke at komme i gang og for at få lært en masse sange. Som et sidste alternativ hvis man hurtigt og gratis vil kaste sig ud i at lære guitar noder, så kan de lokale biblioteker også anbefales. Mange ved faktisk ikke engang at de eksisterer, men alle biblioteker i Danmark har kæmpe samlinger af noder og tabs. Dette er både specifikke bands og sange, men også mere generelt som begynderbøger, jazzbøger eller lignende. Der er virkeligt meget guld at finde på bibliotekerne, og så er det altid rart at have et fysisk eksemplar i hånden man kan bladre i. Ofte kan man netop her også finde nodebøger som ellers er udgået, og derved skabe sig adgang til materiale som ellers ville have været umuligt at finde.

Logo