Banjo

Banjo

Banjoen kommer i mange forskellige variationer. Der findes mange forskellige typer af banjoer, men de mest normale er den 4-strengede, den 5-strengede og tilmed den 6-strengede udgave.

Se udvalget af banjoer

Uanset om du er begynder eller erfaren, er det ikke nemt at købe et nyt instrument. For hvordan kan man vide, hvilken banjo, der er bedst?

Jeg har studeret musikvidenskab og har i mange år undervist i banjospil. Jeg har testet over 100 forskellige banjoer og vil nu vise dig de 3 bedste.

Bedst i test: De 3 testvindere

Jeg har testet mere end 100 forskellige banjoer. Jeg er en professionel musiker og har i mange år undervist i instrumentet. Lad os se på resultaterne – her kommer de 3 bedste instrumenter.

Den bedste 4-strenget banjo
Den bedste 4-strenget banjo
Denne banjo fra Tanglewood var overlegen i vores test. Den ligger i mellemprisklassen, men instrumentet lyder meget bedre end man kunne forvente. Vi er meget overrasket over banjoen, og vil anbefale den til alle uanset niveau. Hvis du aldrig har spillet banjo før, anbefaler vi at købe en 4-strenget banjo.
2567 DKK
Den bedste 5-strenget banjo
Den bedste 5-strenget banjo
Denne 5-strenget banjo fra Tanglewood er fænomenal. Den har 18 skindstrammere og lyder fantastisk, når man spiller på den. Materialevalget er i top, og prisen er presset i bund. Jeg forstår ikke helt, hvordan man kan lave så god en banjo, til så lav en pris. Klart vores vinder i denne kategori!
2.595 DKK
Den bedste 6-strenget banjo
Den bedste 6-strenget banjo
Igen er Tanglewood vinderen af kategorien. Denne model har en suveræn lyd og sparkede alle konkurrenter hjem i seng. Banjoen har en super klang og er udført i lys ahorn. Bedre bliver det ikke.
2567 DKK

Hvad er en banjo?

Banjoen er et strengeinstrument som består af en rund træ- eller metalramme med et skind som er spændt ud. Næsten ligesom en tromme. Dertil er påsat en hals, hvorpå fingrene placeres. Banjoen er blevet brugt til et hav af forskellige stilarter inden for musikkens verden. Banjoen er et af de instrumenter, som musikere siden tidernes morgen har gjort venskabeligt grin med. Trods al fjolleriet, har banjoen dog rigtigt meget at byde på. Særligt i USA har den stor betydning indenfor den amerikanske folkemusik. Særligt i blues musikken og bluegrass har banjoen en helt central rolle, og er et af de vigtigste instrumenter i de forskellige konstellationer. Banjoen har en meget særskilt lyd, som gør den helt unik i forhold til de andre instrumenter. Dette er blevet udnyttet til fulde igennem tiderne, hvor også musikere der normalt ikke har spillet banjo har taget den til sig, for at skabe et helt unikt lydbillede som kun banjoen kan det.

Banjo historie

Den moderne banjo stammer fra instrumenter som har været brugt i Caribien siden det 17. århundrede af slaverne fra Vestafrika. De første nedskrevne kilder fra banjoen i Nordamerika stammer tilbage fra det 18. århundrede og instrument blev mere og mere populært og tilgængeligt i løbet af den anden halvdel af det 19. århundrede. Hvor navnet stammer fra, er man ikke helt sikker på, men man mener at det kunne stamme fra det Kimbunduske ord mbanza,som er et afrikansk instrument lavet efter model på den portugisiske banza. Navnet kan også stamme fra den afro-caribiske dans banya som inkorporerer flere elementer fra den afroamerikanske kultur.

Mange afrikanske instrumenter, ligesom banjoen, består af en krop af dyreskind. Mest nævneværdigt er koraen. De afrikanske instrumenter adskiller sig dog fra den moderne vestlige banjo ved, at de ikke havde et gribebræt med bånd og stemmeskruer. Banjoer med gribebræt og stemmeskruer kan dateres helt tilbage til det 17. århundredes Caribien. I løbet af det 18. og tidlige 19. århundrede havde instrumentet mange forskellige navne, inden det kom til at hedde en banjo som vi kender det i dag.

Tidlige banjoer var dog ikke lavet ud af dyreskind, men derimod at store frugter. Herunder kan nævnes udhulede græskar, og med et solidt stykke træ som hals på banjoen. De havde mange forskellige typer, med ligeså mange forskellige antal strenge, men typisk med mindst én drone streng. Det tidligste foto vi kender til af en slave som spiller banjo, havde som motiv en banjo med 4 strenge, med den fjerde strenge værende kortere end de andre.

Den fem-strengede banjo blev gjort populær af Joel Walker Sweeney. Selvom Robert McAlpin Williamson er den første dokumenterede banjo spiller i 1830erne, så blev Sweeney den første hvide mand til at optræde live med banjoen. Hans version af instrumentet bestod af den klassiske tromme-agtige krop, lavede af dyreskind, og havde 4 fuld længde strenge, samt en femte, som var kortere end de andre. Denne nye banjo blev stemt d’, G, d, f#, a, men i 1890erne havde man transponeret standard stemningen om til g’, c, g, b, d’.

Banjoerne blev introduceret i Storbritannien af Sweeneys orkester i 1840erne og blev hurtigt meget populære. Banjoen var et helt centralt instrument for slaverne i Caribien, hvor mange lærte at spille instrumentet. Slaverne underviste hinanden, og fandt trøst og fællesskab i at spille instrumentet.

Banjoens opbygning

Den moderne banjo kommer i et hav af former. Dette inkluderer både den 4-strengede og den 5-strengede version. Også en 6-strenget variant som er stemt og spillet på som en guitar har vundet popularitet, da man som guitarist allerede kan gå i gang med at spille på instrumentet, uden at skulle tilvænne sig og lære nye tunings.

Uanset hvilken type man spiller på, så er banjo spil karakteriseret ved hurtig arpeggio spil (hvor man spiller en akkorder tone efter tone), også selvom der findes mange andre spilleteknikker.

Kroppen eller ”the pot” på en moderne banjo består typisk af en cirkulær plade. Denne er typisk lavet ud af træ, selvom metal også tidligere blev brugt til fremstillingen af det. Dertil på pladen et spændt skind a la på en tromme. Traditionelt set var skindet lavet af dyreskind, men nu til dags er det ofte lavet af forskellige syntetiske materialer. Dertil har de fleste moderne banjoer også en metal ”tone ring” konstruktion, hvilket hjælper med til at tydeliggøre tonen, og gengive lyden. Mange ældre banjoer har dog ikke sådan en. En banjo bliver typisk stemt med stemmehoveder (som på for eksempel en violin) eller af en tandhjuls mekanisme. Dette adskiller sig fra stemmeskruerne på en guitar.

Bånd er i den moderne tid helt normalt og klart det mest sete på banjoer siden anden halvdel af det 19. århundrede. Tidligere havde banjoer dog ikke bånd, og man kan stadig købe båndløse banjoer. På denne måde kan musikere der ønsker at gøre brug af glissando, spille kvarttoner, og ligeledes gengive følelsen og lyden af tidligere spillemåder, tilfredsstilles.

Strengene er lavet af viklet metal ligesom på en guitar. Normalt er den fjerde streng viklet med enten stål eller bronze-fosfor legering. Nogle banjospillere foretrækker dog deres strenge i enten nylon eller tarmstrenge, for at opnå en mere flad og traditionel og gammeldags lyd.

Nogle banjoer er også åben bagpå kroppen (open-back banjo) og eller har en resonatorplade. Dette er for at skubbe banjoens lyd fremad, hvilket skaber en naturlig lydforøgelse af instrumentet. Denne type banjo bliver ofte brug i bluegrass musik, selvom resonator banjoer også bliver spillet på af musikere inden for andre genrer. Nogle gange bliver de også brugt som en erstatning til en forstærker, når der bliver spillet på store spillesteder. Open-back banjoer har generelt en dybere tone og vejer mindre end banjoer med en resonatorplade. Ligeledes er de også ofte sat anderledes op, hvor man typisk set en meget højere ratio mellem strengen og gribebrættet.

Der findes dog også videreudviklinger af de moderne banjoer. En af disse er mandolinbanjoen. Den har ligesom en mandolin 8 strenge. Det er 4 par af to strenge, som sidder tæt på hinanden, og som er stemt ligesom en mandolin. På denne måde kan man få en følelse af mandolin, men med banjoens karakteristiske træk. Også banjo ukulelen kan nævnes. Oftest har de kroppen fra en klassisk banjo, men med et hoved fra det andet instrument. De er som udgangspunkt stemt efter det andet instrument, banjoen imiterer.

Spilleteknik

En helt essentiel teknik indenfor banjospillet, og nok også det mange forbinder med lyden af banjo, er brugen af droner. En drone er én fast tone, som hele tiden spille i ”hullet” mellem to toner. På den måde har man en melodi som konstant ”forstyrres” af en enkelt tone. Dette giver den karakteristiske banjolyd, som mange forbinder med instrumentet.

Særligt inden for bluegrass musik, er denne teknik yderst anvendt, trods det ikke kun er gældende for denne genre inden for banjomusikken. En anden helt essentiel teknik er brugen af ”rolls”. Her spiller man i virkeligheden en akkord, men brudt op enten opadgående eller nedadgående, hvor hver tone fra akkorden spilles efter hinanden. Når alle toner fra akkorden så er spillet, gentages denne teknik. Det er også det man kalder for arpeggios.

Clawhammer er en anden yderst normal banjoteknik. Her spiller man en akkord, hvor man først slår bas tonen an, derefter spiller hele akkorden og til sidst den højeste tone. På denne måde skaber man en dynamisk gennemgang af akkordtonerne, hvor de hver især får en form for melodisk rolle. Det var typisk denne teknik som de afrikanske slaver brugte, da de spillede på deres versioner af banjoen, som de havde medbragt på rejsen fra Afrika til Amerika. Mange andre teknikker er udviklet ud fra denne, som ses som hele udgangspunktet for teknikkerne indenfor banjospillet. Den teknik er så karakteristisk for banjoens lyd, at de andre teknikker ikke kan undgå at implementere elementer af den. I hvert fald så længe, man gerne vil bevare de karakteristika banjoen besidder.

Banjospillere benytter sig også ofte af fingreplektre. Et normalt plektrum holdes i hånden, hvorimod et fingerplekter er fastspændt på fingeren. Ofte har banjospillere et sådan plektrum på i hvert fald tommelfingeren, men man ser også de har det på alle fingre på den hånd de slår an med.

Derudover gør banjospillerne også brug af de gængse teknikker, som man også bruger på lignende strenginstrumenter såsom særligt guitaren. Her kan nævnes hammer ons, pull offs, legato, staccato, fingerspil og meget, meget mere. Se evt. guitarteknikker for mere.

Valg af banjo

Når man skal ud og købe sig sin første banjo er der nogle punkter, hvor det er smart at gøre op med sig selv hvad man har brug for.

Først og fremmest er det smart at tænke over hvilken type banjo man ønsker at erhverve sig. Er det en 4-strenget, 5-strenget eller 6-strenget? Hvis man i forvejen er guitarist, er den 6-strengede banjo nok et meget godt bud, da den stemmer og spilles på, på samme måde som man er vant til på guitaren. På denne måde kræver det minimal tilvænning, inden man for alvor er i gang med at spille på banjoen, og på den måde kommer man hurtigt i gang med at lære instrumentet at kende. Kommer man ikke fra en guitar verden, så anbefaler vi, at man kigger på en 4- eller 5-strenget banjo.

Den 5-strengede giver klart flere muligheder på den lange bane, da man har en ekstra streng at gøre godt med. Dette kan dog også godt forvirre mange nybegyndere, og være lidt intimiderende. Derfor er en udmærket alternativ løsning, at man starter på en 4-strenget banjo. Ved at starte på denne, starter man på den type der er nemmest at tilgå som helt nybegynder. Har man flair for det, og synes man at det er sjovt, så kan man altid senere hen investere i en 5-strenget, og give sig i kast med den ekstra streng. Derfor er den 4-strengede en rigtig god mulighed – også for at sørge for at motivationen bliver holdt i top i starten, og man ikke mister lysten, da det at lære et instrument, godt kan virke uoverskueligt til tider.

Når man har gjort op med sig selv, hvilken type banjo man ønsker sig, skal man ud og finde selve instrumentet. Når det kommer til banjoer, vil vi til hver en tid anbefale at man køber brugt. Her får man altså meget mere instrument for pengene, da et instrument som banjoen cirka falder med 50 % i værdi i det øjeblik, at den forlader musikforretningen.

Banjoer kan også tit findes til en rigtig fin pris brugt, da mange har banjoer liggende som de aldrig har spillet på, og som de blot ønsker at skille sig af med. Hvad vigtigt dog er, er at alt på banjoen er i orden. Er skindet i stykker? Mangler det nye strenge? Disse kan forholdsvis nemt og billigt skiftes, men hvis halsen for eksempel har været knækket og ikke er blevet repareret ordentligt, kan det have fatale konsekvenser.

Vi anbefaler derfor at man tager en ven eller bekendt med, som ikke er ny inden for banjoverden. På den måde kan han eller hun tjekke instrumentet igennem for eventuelle fejl og mangler, så I er sikre på, at I kommer hjem, med et ordentligt instrument. Er dette ikke en mulighed, er der også altid muligheden for at købe en banjo fra ny fra en musikforretning. Her kan man også få en fin vejledning med fra medarbejderen, hvis man skulle have nogle spørgsmål. Husk at vi her hos Musik 24/7 tilbyder gratis rådgivning til valg af instrument. Så benyt dig endelig af den mulighed.

Nye instrumenter er dyrere end brugte, men til gengæld kan du være helt sikker på at instrumentet er i orden. Ofte tilbyder forretninger (det gør webshops også) også at sætte instrumentet op til dig efter køb. Således at den bliver justeret præcis sådan som du selv føler føles bedst. Man må derfor gøre op med sig selv, om man vil købe brugt og potentielt gøre en god handel, eller bruge lidt flere penge og være sikker på at det hele spiller lige fra starten af.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Logo