Violin

Violin

Violinen har rigtigt længe været et yderst populært instrument, og ses af mange som ”kongen” af alle instrumenter.

Se udvalget af violiner

Det kan være svært at finde ud af hvilket instrument, man skal købe. Så det vil jeg hjælpe dig med her på siden.

Jeg har nemlig studeret musikvidenskab og har i mange år undervist i violin. Jeg har testet over 100 forskellige violiner og vil nu vise dig de 5 bedste.

Bedst i test: De 5 testvindere

Vi har testet mere end 100 forskellige violiner. Testen er foretaget af en professionel violinist, som har studeret musikvidenskab og som underviser i instrumentet. Nu er vi klar til at vise dig resultatet.

Den bedste violin til begyndere
Den bedste violin til begyndere
Hvis du er nybegynder, så er denne Arvada 180 violin et perfekt valg. Den har en fantastisk klang, er nem at spille på og koster ikke en bondegård. Bedre og billigere bliver det ikke. Der medfølger både violin, transportkasse, violinbue og harpiks.
799 DKK
Den bedste violin til erfarne
Den bedste violin til erfarne
Her får du en violin af virkelig høj kvalitet. Det er igen en violin fra Arvada. Violinen er udført med et dæk i gran, og bunden samt siderne er udført i ahorn. Klangen og lyden er helt fantastisk. Hvis du har spillet violin i nogle år, så skal du købe denne. Der medfølger både violin, transportkasse, violinbue, harpiks, nodebog, skulderstøtte og stemmer.
1129 DKK
Den bedste violin til eksperter
Den bedste violin til eksperter
Hvis du har spillet violin i mange år, så skal du overveje denne violin. Kvaliteten er helt i top, og du kan få den til en lav pris. Materialevalget er fantastisk og det samme gælder violinens lyd og klang. Der medfølger både violin, transportkasse, violinbue og harpiks.
1799 DKK
Den bedste børneviolin
Den bedste børneviolin
Denne violin er perfekt til barnet. Det er en 1/4-størrelses violin og er derfor over dobbelt så lille som en almindelig violin. Der medfølger både violin, transportkasse, violinbue og harpiks.
699 DKK
Den bedste el-violin
Den bedste el-violin
Denne el-violin vandt vores test, fordi dens lyd er sublim. Den kan selvfølgelig tilsluttes forstærker, musikanlæg eller sanganlæg. Der medfølger både bue, kabel, hovedtelefoner, batteri og harpiks.
1799 DKK

Hvad er en violin?

Der har igennem tiderne været yderst meget prestige forbundet med det at spille violin. Og som sagt er violinen utrolig kendt. Det er af denne grund nok heller ikke tilfældigt, at violinen er det instrument efter klaveret, som der er skrevet allermest noder (og dermed musik) til. Violinen er et strygestrenginstrument med 4 strenge, som modsat f.eks. guitaren er stemt i kvinter. Hhv. G, D1, A1 og E2. A-strengen er det man kalder for kammertonen, og det er også derfor at soloviolinisten blandt andet bruges i et symfoniorkester, til at stemme de andre instrumenter ud fra. Violinen er del af strygerfamilien (som også består af viola eller bratsch, cello og kontrabas) og er sopraninstrumentet indenfor denne familie. Ordet violin stammer fra italiensk, hvor det betyder et lille strengeinstrument, hvilket også giver fin mening med tanke på størrelsen af instrumentet, samt hvordan den stemmer. Violinen er typisk forbundet med den klassiske musik, men det er en skrøne at tro, at den kun kan bruges til dette. Der er også en lang og stolt tradition indenfor violinmusik i jazzen, folkemusik og den symfoniske rockmusik. Trods violinen er til stede ved begge dele, har den meget forskellige roller og traditioner.

Violin historie

Violinen som vi kender den i dag, er et meget gammelt instrument. Den blev opfundet i Italien omkring år 1550 og blev videreudviklet igennem de næste cirka 200 år til det vi kender den som i dag. Det var særligt violinbyggere såsom Andrea Amati, Nicolo Amati, Antonius Stradivarius og Giuseppe Guarneri som var pionererne indenfor udviklingen af bygningen af disse instrumenter. Nogle af deres violiner eksisterer stadig den dag i dag, og er af mange set som de bedste violiner i verden. Mange mener, at ingen siden er kommet i nærheden af at skabe en så godt klingende og spilbar violin. Disse violiner kan koste mange millioner kroner.

Siden da har violinerne dog også ændret sig. Det mest nævneværdige er for at kunne spille store koncertsale op (violinen er et akustisk instrument). De er så at sige blevet udviklet yderligere, alt efter hvad behovet har været. De tidligste strengeinstrumenter som man kender til, blev anslået. Det vil sige, at de blev spillet med fingrene. Disse instrumenter mener man stammer fra Centralasien, fra lande såsom Mongoliet. Violiner bliver derimod slået af, ved at en bue spiller på strengene. På buen sidder nogle hestehår, som stryger imod violinens strenge. Dette kunne også give anledning til at tro, at denne teknik stammer fra Mongoliet, da mongolerne var kendt som et rytterfolk, hvor hesten spillede en central rolle. Det er altså de instrumenter fra Centralasien som har spredt sig. Og da de igennem vigtige handels ruter er kommet til Europa, har de yderligere udviklet sig, til det vi i dag kender som violinen.

Særligt den arabiske rebec har været til stor inspiration for violinbyggerne. Den ældste violin vi i dag kender til, blev lavet i år 1555. Tidligere har man også dokumentation på violiner, men disse havde kun 3 strenge. Den moderne violin har 4, og derfor var udgaven fra år 1555 den første af sin slags. Den blev hurtigt meget populær blandt folk i alle samfundslag, og i år 1560 bestilte den franske kong Charles IX 24 eksemplarer. Den ældste eksisterende violin i verden, er en af disse 24 violiner, som blev bygget i år 1560. I slutningen af 1700-tallet ændredes formen og krumningen af violinen igen. Dette skete for de fleste ældre instrumenter. Dog har man siden da efterstræbt at komme tilbage til de gamle violiners form, da det ses som det ypperste inden for klang.

Violinens opbygning

En almindelig violin er bygget op omkring en topplade i gran (også kaldet dækket), sider, bagplade, hals og et hoved af ahorn. Dertil også en hagestøtte, som er placeret på bunden af violinen, som sikrer, at musikeren kan hvile sin hage under spil, uden ubehag.

Halsen kan være i forskellige materialer, men er oftest lavet i ahorn. Bagpå er den ulakeret, hvilket betyder, at musikeren nemmere kan spille, uden at der skabes friktion. På billigere violiner er det ofte et stykke billigere træ disse er lavet af. Ibenholt er en favorit når det kommer til violinbygning. Dette er fordi ibenholt er et utroligt hårdt materiale. På denne måde er violinen meget standhaftigt i forhold til slitage, og den kan derfor holde til de knobs, der helt automatisk vil komme over årene.

Modsat eksempelvis guitarer, er hele violinen sat sammen med lim, som er lavet på dyrehud. Ideen bag dette er, at det kan opløses, da det er vandbaseret. Dette er meget smart, når en violin skal repareres, da man derved kan skille violinen ad, uden at ødelægge træet. En svagere lim bruges til de dele, man oftere skifter og/eller tager af. Sadlen kunne være et eksempel på netop dette. Stolen er et lille stykke der ofte er af ahorn. Dette stykke er meget præcist skåret, og fungerer som nederste kontaktpunkt for strengenes vibrationslængde. Herfra overfører vibrationerne fra strengene til selve violin kroppen. Inden under stolen finder man stemmestokken. Både denne og stolen er modsat de andre dele ikke limet fast, men sidder derimod i spænd. Stemmestokken overfører svingninger fra dækket til bagpladen, og den er uhyre vigtig for instrumentets klang.

De fleste violiner er typisk bygget af den samme mængde træ, men der kan alligevel forekomme forskelle. Violinbyggeri er så utroligt fin en kunst, at selv en lille millimeters afvigelse har stor betydning for lyden af instrumentet. Af selv samme grund er det så godt som umuligt at lave to violiner, som lyder ens. Det er altså en meget fin kvalitet og kunst at bygge en violin, som på ingen måde er simpel. Der findes også el-violiner, som typisk er bygget ud af kulfiber i stedet for træ. Dette gør den også lettere, og giver den en meget anden type klang end de akustiske. Derudover for at gøre den elektrisk, er der også tilkoblet et pick-up system, som fanger strengenes vibrationer, og videresender dem som elektrisk signal, til enten en forstærker, eller til et musikanlæg. Man kan dog også montere en lille mikrofon på akustiske violiner, hvis man har brug for, at lyden forøges.

Spilleteknik

En normal violin er en højrehåndsviolin. Dette vil sige at buen holdes i højre hånd, og violinen placeres på venstre skulder (eventuelt med hjælp af en skulderstøtte), og venstre hånd spiller på strengene. Der findes også venstrehånds violiner, men de er typisk meget dyrere. Er man helt begynder anbefales det at spille på en højrehåndsviolin. Også selvom man er venstrehåndet. Man kan sagtens tilvænne sig det – særligt når man er helt på instrumentet. For at spille på violinen har man to muligheder. Enten stryger man strengene med buen. Dette kaldes for arco. Eller også vælger man at knipse strengene med fingrene. Dette kaldes for pizzicato.

Modsat f.eks. en guitar, så har en violin ingen bånd. Dette betyder at det er svært at intonere på en violin i forhold til en guitar. Det kræver derfor mange timers øvelse at lære, hvor man præcist skal sætte fingrene på violinen, så man er sikker på, at man får en helt ren og korrekt tone. På et tidspunkt har violinisten gjort det så mange gange (og fejlet), at hun/han helt intuitivt tager den korrekte tone. Begyndere brugere typisk tapestykker for at hjælpe, men der går som regel ikke længe, inden det er overflødigt.

Vibrato er en af de mest almindelige teknikker indenfor violin-spil. Det er en teknik, hvor man kombinerer venstre hånd og arm. Violinisten vibrerer let i arm og hånden, og derved bevæger fingerspidsen sig let og elegant fra side til side. Dette resulterer i, at tonen ændrer sig en ganske lille smule. Typisk vibreres der nedad, da den menneskelige hørelse altid hører den højeste tone som værende meloditone. Det vil derfor lyde falsk, hvis man vibrerer opad. Som udgangspunkt er klassiske musikere oplært med, at man altid skal lave vibrato ved lange toner. Dette kan skabe problemer, når de skal spille stilarter, hvor vibrato ikke er nær så fremtrædende – dette kunne f.eks. være i folkemusik.

Overtoner er en anden teknik, som violinister kan benytte sig af. Normalt trykkes strenge ned for at fremtvinge en tone. Ved overtoner, som det også antydes ved navnet, trykker musikeren let ovenpå strengen uden at trykke ned. Dette kan ikke gøres over alt på gribebrættet, men kun særlige steder. Disse steder lærer violinisten at kende. Det er de såkaldte svingnings punkter. Halverer man strengen vil en overtone lyde en oktav over strengens grundtone. En bestemt type af ”fløjteagtig overtone” kaldes for en flageolet, og er ofte blevet benyttet som en musikalsk gimmick i mange klassiske stykker.

Violinister er også meget kendt for at være ypperlige til at læse noder. De læser noder efter g-nøglen, og det er en fast del af den musikalske undervisning på violin, at man lærer dette. Der er flere grunde til dette. Først og fremmest er det for det mest basale: at vide hvilke toner man skal slå an. Men der er meget mere omkring noder. Noderne forklarer også musikeren, hvordan han eller hun skal spille tonerne. Det vil naturligvis betyde rytmik, men også dynamik. Alt efter hvilken dynamik der skal spilles efter, så bruger violinisten forskellige teknikker. Det kan være der skal spilles svagere eller kraftigere. Det kan være det skal være legato eller staccato. Der er simpelthen et hav af muligheder. Og særligt indenfor den klassiske musik er der tradition for, at man er meget tro mod den originale komponists tanker og følelser bag værket. Det er man i mindre grad inden for den rytmiske musik. Af samme grund står nodelæsningen ikke nær så stærkt inden for den rytmiske musik i forhold til den klassiske.

Valg af violin

Først og fremmest: Når man skal ud og købe sin første violin, skal man være opmærksom på størrelsen. Børn skal typisk have en børne størrelse, hvilket vil sige en ¼ eller ½ størrelse violin. En god måde at afgøre det på, er ved at gå ned i ens lokale musikforretning, og prøve de forskellige størrelser. Der er ikke en bestemt størrelse til en bestemt alder – det kommer helt an på personens statur og bygning. Dog vil fordelingen normalt være at 1/8-størrelse passer til børn fra 3-5 år, 1/4-størrelse passer til børn fra 6-7 år, 1/2-størrelse passer til børn fra 8-9 år, 3/4-størrelse passer til børn fra 9-13 år. Folk over 18 skal dog som udgangspunkt altid have en fuldstørrelses violin – og børn over 13 år plejer også at bruge voksenstørrelse.

Når dette så er afgjort, er det næste skridt at få købt selve violinen. Her skal man overveje hvad det er man søger, og indenfor hvilket budget? Skal den bruges som hobby, eller har man måske en forventning om at violinspillet skal være mere seriøst? Typisk vælger folk en akustisk violin, men en el-violin er bestemt også en mulighed, hvis man er mere til f.eks. rockmusik.

Ofte er folk meget tøvende med at købe ældre instrumenter. Det skal man dog ikke være når det kommer til violiner. Der er bygget så mange violiner igennem tiderne, at man kan få et hav af ældre violiner til få penge. Mange synes faktisk også, at ældre violiner er bedre end nye. Dette er fordi de har haft en masse år til at blive spillet til. Træet har ligeledes fået lov til at sætte sig, og violinen har så at sige ”fundet sin endelige form”. Det farlige ved ældre violiner er til gengæld at de er gamle. Der kan have været reparationer, mangler og lignende som skal efterses af en tekniker. Dette koster også i sidste ende, men kan være en god investering, som samtidig også vil betyde at man har et overtruffet instrument til billigere penge end en ny. Er man bange for at gå denne vej, kan man naturligvis også gå ud og købe nyt.

Husk på at vi tilbyder gratis hjælp og rådgivning. Du kan kontakte os over mail, chat eller skrive en kommentar.

Ligeledes skal man også huske at købe en violinbue samt harpiks til buen. Uden disse redskaber kan man altså ikke spille på violinen. Derefter er der kun tilbage at prøve instrumentet, og så forhåbentlig få fundet sig sit drømme instrument, og komme i gang med violinspillet!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Logo