Western guitar

western guitarHvis vi mikser en spansk guitar med en el-guitar, får vi en western guitar. Det vi også kalder en halvakustisk guitar. Western guitaren skiller sig ud ved at kunne bruges med og uden guitarforstærker. Det er en klar fordel, da du derved både kan bruge den derhjemme og på scenen.

Du kender sikkert til musikere som Ed Sheeran, Jack Johnson, Christopher, Mads Langer, Tim Christensen mv. Alle disse personer bruger ofte/altid denne type guitar.

Se udvalget af western-guitarer

Siden du er havnet her på siden, er du enten på udkig efter en western guitar eller interesseret i guitaren. Hvis du vil vide mere om instrumentet, skal du bare blive hængende! Jeg vil gå i dybden med instrumentet, og ise dig de guitarer, som jeg mener er bedst. Lad os komme igang!

Testvindere: De 3 bedste western guitarer

Jeg vil gerne hjælpe dig på vej. Så herunder har jeg fundet nogle af markedets bedste western guitarer frem. De har allesammen en fantastisk klang, og du får rigtig meget for pengene.

Western guitar til begynder
Western guitar til begynder
Uden tvivl det bedste valg hvis du er nybegynder/let-øvet og vil have en billig guitar. Denne guitar er fra Sant Guitars, og den er mærkets bedst sælgende western guitar. Guitaren lyder fantastisk, og designet er virkelig lækkert.
1099 DKK
Western guitar til øvet
Western guitar til øvet
Hvis du har et større budget, vil jeg anbefale denne Yamaha FS-TA, som er en full-size western guitar. Guitaren er meget alsidig og kan derfor bruges til alle genrer. Du får ikke nogen bedre guitar til den pris!
4802 DKK
Western guitar til ekspert
Western guitar til ekspert
Hvis du er på udkig efter det bedste af det bedste, så er denne Gibson L-00 guitar en overvejelse værd. Der findes ikke ret mange western guitarer, der er bedre end denne. Guitarens klang/lyd er sublim, og kvaliteten findes ikke bedre.
19.490 DKK
Halvakustisk spansk guitar
Halvakustisk spansk guitar
Super lækker klassisk guitar fra Sant Guitars med en flot og fyldig lyd. Guitaren har flotte bindinger rundt om kroppen og halsen. Uden tvivl en af markedets bedste billige guitarer.
899 DKK

Klik her for at se udvalget af western guitarer og halvakustiske guitarer

Hvad er en western guitar?

Kort forklaret er en western guitar, en akustisk guitar, hvorpå man har integreret en pickup og en indgang til et jack-kabel. Derudover har westernguitaren også stålstrenge i modsætning til den spanske guitars nylonstrenge.

Men lad os se lidt nærmere på western guitaren og dens kendetegn.

Western guitarens design minder meget om den elektriske guitar. Ser vi på guitarens krop, ligger forskellen dog i, at western guitaren har en hollow-body. Det betyder, at der er resonans-rum inde i guitaren. En elektrisk guitar har i stedet en solid-body, hvor der ikke er nogen resonans-rum.

Langt de fleste western guitarer har en piezoelektrisk pickup. Denne pickup gengiver den rene lyd af en akustisk guitar. Dertil har guitaren også en forforstærker, som forstærker signalet videre til hoved-pickuppen.

Western guitaren er næsten altid udstyret med en preamp, som gør det muligt at styre volumen, toner og andre former for lydindstillinger. Ofte er det muligt at ændre på “brilliance”, “treble”, “mid”, “bas” og “volume”. Disse indstillinger virker selvfølelig, når guitaren er koblet op til en forstærker. Lydindstillingerne vil ikke have nogen effekt på guitaren, hvis du spiller uden forstærker.

Western guitaren bruges stort set inden for alle genrer. Lige fra country, pop og til soul og blues. Guitarerne fås i forskellige former. De mest kendte er jumbo, mini (rejseguitar), dreadnought, concert og auditorium. Rigtig mange personer køber desuden en western guitar som deres første begynder guitar.

Instrumentets historie

Vi skal faktisk ikke ret langt tilbage i historien, før vi støder på den halvakustiske guitar. Allerede i 1910´erne eksperimenterede man med at putte telefonsendere ind i violiner og banjoer – for at forstærke lyden. Man har endda fundet patenter på disse undersøgelser.

I 1920´erne begyndte fritidsmusikere at eksperimentere med at sætte karbon mikrofoner fast til strengeholderen. Det virkede dog ikke, da det gav et ret dårligt signal. Men disse eksperimenter var interessante, fordi det også var muligt spille på guitaren uden en forstærker. Det var først i 1940´erne, at hollow-body guitarer (på det tidspunkt jazzguitarer) begyndte at blive produceret med en integreret pickup. Men på det tidspunkt var western guitaren endnu ikke opfundet. Mange siger, at det var Ovation Guitar Company, der opfandte den første rigtige western guitar – nogle årtier senere.

De seneste år er western guitarens popularitet steget markant. Også blandt musikere. Man ser flere og flere musikere skyde frem, som alene spiller på en halvakustisk guitar. De mest kendte musikere får endda produceret deres egen serie af westernguitarer, som vi andre så kan købe. Netop det har også været med til at vække interessen for instrumentet. Eksempelvis har Ed Sheeran indgået et samarbejde med C.F. Martin & CO. – om at lave en X signatur model af Martins LX1E mini-guitar. Guitaren blev revet væk i løbet af ingen tid, og samarbejdet har derfor været en kæmpe succes. En stor del af overskuddet har Ed Sheeran desuden valgt at donere til hospices i England. Du kan høre lidt mere om Ed Sheerans guitar herunder:


Sungha Jung, en sydkoreansk musiker der har specialiseret sig i fingerspil, har også et samarbejde med Lakewood Guitars. Også her har de lavet en signatur model af deres Grand Concert guitar. Denne guitar koster dog langt mere (ca. 25.000 kroner) end Ed Sheerans (6000 kroner).

Western guitarens anatomi og funktioner

Jeg vil ikke forklare, hvad guitarens dele hedder. Det kan du nemlig få forklaret inde på denne side. I stedet for vil jeg gå i dybden med guitarens dele og funktioner – og forklare hvordan de påvirker klangen/lyden. Jeg vil desuden også forklare, hvordan den halvakustiske guitar skiller sig ud fra andre guitarer.

Grundlæggende er der 4 designmæssige faktorer, som går ind og påvirker guitarens lyd: kropsformen & guitar-delenes udformning, træsorter, kroppens indre støtte og cutaway/non-cutaway.

Kroppens størrelse og guitarens samlede størrelse har stor indflydelse på guitarens lyd og klang. Den mest simple måde at skelne mellem størrelser, er ved at kigge på guitarens samlede størrelse. Her skelner vi faktisk mellem small, medium, large og en børnestørrelse. Jo mindre guitaren er, des mere kontrolleret lyd vil du få. Jo større guitaren er, des højere lyd og mere low-end.

De træsorter der bruges til guitarens top, bund og sider, har allerstørst indflydelse på lyden. Og hvorfor så det? Det skyldes, at tonerne og lydene bliver skabt i guitarens krop. Træsorternes fysiske egenskaber (f.eks. stivhed og tæthed) påvirker derfor tonen. Alle træsorter har deres egne, unikke fysiske egenskaber. Det betyder også, at de har deres egne grader af bas, mellemtone, diskant og sustain. Instrumentmagere kan derfor sammenlignes med kokke. De skal nemlig stå for at sammensætte træsorterne, så de får den ønskede tone.

Ser vi på kroppens indre støtte, så taler vi her om, hvordan kroppens bund og top er konstrueret. Støtten skal både sikre, at guitaren kan holde til strengenes spænding. Og så skal den optimere måden, hvorpå vibrationerne fra strengene bevæger sig op til hovedet og ned igennem lydhullet.

cutaway på western guitar

Cutaway på western guitar

Cutaway er en udformning af guitarens krop. Man har simpelthen skåret noget af den øvre krop væk. Det ses altid i kroppens højre side. Årsagen til at man laver et cutaway, er fordi, det derved bliver nemmere at spille på de bånd, som er placeret tættest ved lydhullet. Guitarer med et cutaway får dog også et mindre tonetab. Men vi snakker om et minimalt tab. Og hvorfor sker der så et tonetab? Simpelthen fordi klangbundens areal og luftarealet i kroppen reduceres. Det betyder, at den øvre højre del ikke vibrere ret meget, og derfor mistes noget tone. Hvis du har brug for at spille mange høje toner, så køb en guitar med cutaway. Tonetabet er minimalt samtidig med, at det bliver betydeligt lettere at spille høje toner. Fordelene ved et cutaway opvejer altså ulemperne. Men hvis du ikke har planer om at spille ret langt op ad halsen, så synes jeg, du skal vælge et non-cutaway.

Det specielle ved en halvakustisk guitar er netop, at den er udstyret med en pickup. Det giver dig mulighed for at sætte den til et PA anlæg og nyde den forstærkede lyd af guitaren. Men pickuppen er også god at have, hvis du skal optage dit guitarspil. Så slipper du for at indspille din guitar på en ekstern mikrofon. Og selvom du ikke har brug for en guitar med pickup lige nu, så er det stadig værd at overveje en guitar med pickup. Du ved aldrig, hvornår du får brug for den.

Derudover er der 3 andre fordele ved at have en western guitar med pickup:

 • Du har mulighed for at ændre på guitarens lyd: nogle halvakustiske guitarer er udstyret med det, som vi kalder for en onboard preamp. Du har altså mulighed for at styre tonen og andre lydindstillinger – direkte på din guitar. Denne funktion er meget nyttig, da du derved kan tilpasse din guitars lyd, til den musik du spiller.
 • Du kan tilføje lydeffekter via forstærker: du har yderligere mulighed for at tilføje andre lydeffekter som eksempelvis delay og reverb. Det giver nogle helt andre dimensioner i dit guitarspil. Disse effekter finder du dog ikke på din onboard preamp, men på guitarforstærkeren.
 • Du kan nemt bestemme volumen: hvis du spiller sammen med andre, har I lettere ved at finde det perfekte lyd-setup. To af mine venner spiller ofte små koncerter sammen. Den ene spiller guitar, og den anden spiller mandolin. Mandolinens akustiske version overdøver dog western guitarens akustiske version. Derfor har de stor glæde af at kunne balancere volumen ved hjælp af guitarens indbyggede pickup.

Forskellige typer halvakustiske guitarer

Grundlæggende skelner vi mellem to typer af guitarer. Nemlig western guitaren og den halvakustiske spanske guitar. Begge ord vil i daglig tale dække over det samme, men der er faktisk nogle klare forskelle.

Western guitar: westernguitaren kendetegnes ved at have stålstrenge, hvilket er med til at give en metallisk lyd. Derudover er valget af træsort også forskellig i forhold til en halvakustisk spansk guitar. Årsagen til det er, at der er forskel på den lyd, man ønsker. Western guitarens stemmeskruesystem er ofte også af andre materialer (ofte krom). Sidst men ikke mindst finder du altid inlays på en western guitar. Western guitaren findes både med og uden pickup.

Halvakustisk spansk guitar: den halvakustiske spanske guitar kendetegnes ved at have nylonstrenge, hvilket kræver en lavere spænding og giver en blød tone. Med nylonstrenge kan du ikke få din musik til at lyde ret rocket, men du har gode muligheder for at få musikken til at lyde romantisk. Nylonstrenge passer derfor perfekt til klassisk musik, jazz og latin. På en halvakustisk spansk guitar ønsker man også en anden lyd, og derfor er valget af træsort anderledes. Stemmeskruerne er ofte af plastik, og halsen er bredere end western guitarens. Derudover finder du sjældent inlays på denne guitar.

Valg af westernguitar

Udvalget af guitarer er enormt, og det er derfor svært at skille skidt fra kanel. Specielt for nybegynderen, som ikke har nogen erfaring. Valget af guitar er meget vigtigt, da man giver op efter kort tid, hvis man ikke har det rigtige instrument.

I det følgende gennemgår vi de vigtigste områder ved valg af western guitar og halvakustisk guitar. Efter du har læst afsnittet, vil du vide hvilken guitar, der passer til dig.

Hvilken guitarist er du?

Allerførst skal du tage stilling til, hvilken slags guitarist du er. Den guitar du køber skal helst passe til din spillestil og dine præferencer. Både i forhold til lyd og design. Hvis du er nybegynder eller aldrig har spillet guitar før. Så skal du ikke være bekymret. Du skal bare prøve at tænke over, hvad der vil passe bedst til dig.

Første spørgsmål du skal give til dig selv er: hvordan spiller du guitar? Spiller du fingerspil, akkorder, med plektre eller måske lidt af det hele? Når du har svaret på det, finder du ud af, om din guitar skal kunne lidt af det hele (western guitar), eller om den f.eks. kun skal bruges til at spille klassisk musik (halvakustisk spansk guitar).

Nu til et andet spørgsmål: Når du spiller fingerspil og akkorder på guitaren. Spiller du så blidt/lavt, hårdt/højt eller midt imellem?

Hvis du spiller blidt/lavt, skal du have fat i en guitar med en lille krop. En lille krop kræver nemlig mindre energi for at skabe lyd. Det vil også betyde, at du kan spille højere i forhold til en guitar med en stor krop.

Hvis du spiller hårdt/højt, skal du have fat i en full-body størrelse, da guitaren derved ikke vil blive påvirket så meget af dit hårde spil.

Hvis du spiller midt imellen, skal du have fat i en guitar med en krop i mellemstørrelse. Eventuelt med et cutaway da det vil tage lidt af tonen.

Det næste spørgsmål du skal tage stilling til er: Hvor spiller du guitar, og hvilken genre spiller du?

Du skal vælge en guitar med en lille eller mellemstørrelse krop, hvis du spiller derhjemme (evt. i sofaen, sengen). Eller også hvis du spiller country/blues eller fingerspil.

Du skal vælge en guitar med en stor krop, hvis du vil spille med vennerne eller på scener. Eller også hvis du flatpicker eller spiller rock.

Har du nogle ønsker til hvordan din guitar skal lyde? For eksempel i forhold til volume, varme, sustain (hvor lang tid lyden bevares). Jo større kroppen er, des mere bas, volume og sustain vil du få. Jo mindre kroppen er, des mere klar og fokuseret vil lyden blive.

Synger du samtidig med du spiller guitar? I så fald gælder det om at finde en guitar, der passer til din stemme. Eksempelvis er palisander (rosewood) træsorten ofte bedst til sang, fordi den har en mellemtone, der matcher menneskets stemme.

Du burde nu være bedre rustet til at vælge guitar. Inden vi går videre, vil jeg lige fortælle dig om 4 tips, som kendetegner en god guitar:

 • Den forbliver i stemning
 • Det er nemt at spille akkorder med din venstre hånd, på halsen
 • Alle tonerne på guitaren er klare og tydelige. De skal ikke skratte eller være utydelige
 • Guitaren giver en fornuftig mængde volume og sustain

Hvor gammel er du? Hvis du skal købe en western guitar til dit barn, så skal du købe en børneguitar. Disse guitarer er mindre end en voksenguitar, og er derfor nemmere at spille på.

Mærker

Det er svært at finde ud af hvilke fabrikanter, der laver gode guitarer. Desværre har der været en tendens til at guitarer af meget lav kvalitet, er begyndt at fylde mere og mere i de danske musikforretninger. Herunder har jeg lavet en liste af de producenter, der er til at stole på. Og som altid sælger guitarer af god kvalitet:

 • A&L Guitars
 • C.F. Martin & CO.
 • Ibanez – jeg er selv en glad ejer af en AW3000CE western guitar
 • Lakewood Guitars
 • Norman Guitars
 • Santana
 • Sigma Guitars (ejet af C.F. Martin & CO.)
 • Tanglewood
 • Taylor
 • Yamaha

Jeg vil slutte dette kapitel af med at give dig et råd: brug så mange penge som muligt på din guitar. Og ja, som nybegynder kan det virke vildt at bruge flere tusinde kroner på en guitar. Men hvis du køber en god guitar, så vil du opleve følgende:

 • Når du spiller på guitaren, vil det lyde godt. Også selvom det bare er standard akkorder
 • Det vil være nemt og sjovt at spille på guitaren
 • Du vil hurtigt blive bedre

Og husk på at du altid kan sælge guitaren brugt! Der findes både DBA, GulogGratis og facebook grupper. Dér kan du hurtigt få den solgt igen.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Logo