Mange føler sig fascineret af strenginstrumenter. Guitaren er nok det mest kendte strengeinstrument. Går man med ønsket om at spille et anderledes strengeinstrument, så er en mandolin et godt valg
Mandolinen har eksisteret siden 1800-tallet, og har været brugt til alt fra rock og country, til jazz og klassisk musik. Instrument har en meget karakteristisk lyd, som man skal kunne lide, hvis man vil spille på instrumentet. Hvis man har spillet violin, vil man have en fordel, da instrumenterne er stemmet på samme måde.
Mandolinen er temmelig lille, hvilket gør det let at transportere. Så hvis du er vild med strengeinstrumenter, så giv mandolinen en chance!
Testvindere: De 3 bedste mandoliner
Hvis du vil have nemt ved at vælge mandolin, så kig med her. Jeg har nemlig udvalgt nogle af markedets bedste mandoliner herunder. Du slipper altså for selv at skulle tage stilling til, hvilken mandolin du bør købe. Det kan nemlig være svært, hvis man ikke ved ret meget om instrumentet.



Instrumentets historie
Den moderne mandolin blev opfundet i Italien. Igennem flere hundrede år havde italienerne været kendte for deres lutter og lut-byggere. Men også den klassiske musik var meget populær i Italien. I det 17.- og 18. århundrede udviklede lutten sig. Det foregik i den italienske by Napoli, hvor instrument byggere havde videreudviklet lutten og var kommet frem til et resultat, som næsten var helt identisk, med de mandoliner vi kender i dag.
Der findes overordnet tre forskellige slags mandoliner. Og den første mandolin nogensinde, var ”round-backed” (som også er den mest normale. Også kaldt rund-rygget). Instrumentet blev bygget i Napoli. Her startede det ud med at være et klassisk instrument, og hurtigt begyndte datidens klassiske komponister at komponere musik for mandoliner. Det var nemt for dem, da mandolinen er stemt som en violin, og derfor kunne enhver violinist i princippet skrive musik til mandolinen. Også selvom man ikke var i stand til at spille på den. Her kan Antonio Vivaldi, som nok er mest kendt for hans “4 årstider”, nævnes.
Efterhånden som tiden er gået, og rytmisk musik til dels har taget mere over en den klassiske musik, er mandolinen naturligvis også begyndt at blive brugt i disse genrer. Særligt i folkemusik og i den amerikanske genre, Blue Grass, har mandolinen en utroligt vigtig rolle som rytmeinstrument. I takt med at mandolinen fik stor popularitet i den amerikanske og italienske folkemusik, begyndte man også i England og Irland at tage den til sig i starten af 1900-tallet. Derfor ser man oftest mandolinen i irske folkeorkestre. Og til Saint Patrick’s Day i Danmark, Irland og resten af verden bliver mandolinen brugt meget.
Instrumentets opbygning
Da mandolinen nedstammer fra lutten, har den mange fællestræk. Også med guitaren, banjoen og violinen har den mange ligheder, og det betyder, at violinister og guitarister også ofte, uden større besvær, er i stand til at spille på en mandolin som 2. instrument. I forhold til selve konstruktionen minder den om en blanding mellem guitaren og violinen.
Først og fremmest består en mandolin af en krop. Kroppen er det store stykke træ, hvorpå der er fræset lydhuller ud. Der er typisk to lydhuller, og disse er næsten altid f-formet. Det kan dog variere alt efter model, fabrikant samt hvilken type og årgang mandolinen er. På kroppen kan der også nogle gange været et stort hul i midten ligesom på en guitar. Det ses sjældent, men hullet i midten har samme funktion som f-hullerne. Nemlig at skabe resonans. – Og alle disse typer huller kaldes da også for lyd huller eller resonans huller. Deres funktion er at forstærke vibrationerne fra strengene, så de nemmere kan høres. Mandoliner er traditionelt akustiske instrumenter, men det er også muligt at købe elektriske.
For enden af kroppen sidder det man kalder en bridge (bro). Heri sættes starten af strengene fast. Strengene løber så op ad halsen og gribebrættet, for til slut at spændes fast i stemmeskruerne. Det er derfor broen og stemmeskruerne, der er med til at holde strengene i spænd, samt sørge for at der rent faktisk kan spilles på instrumentet. Som den sidste del på kroppen har vi en lille skrue. Denne skrue er sat fast, så musikeren kan tilslutte sin rem for komfort. Traditionelt har der ikke været nogen skrue, og musikerne sad tidligere på en stol eller spillede med den i hånden. En mandolin er nemlig ikke særligt tung, og man kan sagtens spille med den uden ekstra støtte i form af en rem. Dog kan det være upraktisk, hvis man nyder at løbe rundt på en scene.
Påsat på kroppen, enten ved hjælp af skruer, søm eller lim, sidder halsen. Halsen er et langt stykke træ, hvorpå de forskellige bånd sidder. Det er her, musikeren placerer sine fingre for at fremtvinge forskellige toner. Mandolinens hals er længere end violinens, men meget kortere end guitarens. Der er altid monteret et stykke tyndt træ på halsen. Det kalder man for gribebrættet, som er mere fint og skrøbeligt. Inde i gribebrættet er metal stænger sat ned i riller i træet. Disse kaldes for bånd, og deres funktion er at ændre den valgte tone. Det foregår ved, at musikeren trykker strengen ned på disse bånd. Når en streng er trykket ned på et af disse bånd, så forkortes eller forlænges strengen. Jo kortere en streng er, desto højere bliver tonen. Og modsat – jo længere strengen er, jo dybere bliver tonen. Det er derfor ikke muligt at fremtvinge en dybere tone, end den tone man spiller, hvis man slår på en streng uden at placere sine fingre nogen steder.
Både krop og hals kan være lavet af mange forskellige træsorter, og valget af træsort er en større videnskab. Når det kommer til valg af træ til instrumenter (uanset hvilket instrument), så ahænger det af den lyd, man ønsker. Lyd er noget subjektivt, og derfor er det op til den enkelte musiker, hvad man foretrækker. Der findes dog nogle træsorter, som er mere populære end andre. Og når vi snakker mandoliner, er de mest brugte træsorter rosentræ, teak og lindetræ.
Fabrikanterne er blevet dårligere og dårligere til at vælge de bedste træsorter. I gamle dage blev alle instrumenter lavet så perfekt som muligt. Men faktum er, at stort set alle instrumenter idag bliver lavet på samlebånd. Dette betyder (desværre), at mange fabrikanter køber billigere træ for at skabe større profit. I gamle dage var det et stort og respekteret håndværk at lave instrumenter, men det har desværre ændret sig over tiden. Når det er sagt, så er der mange instrumenter, som delvist er produceret på samlebånd. Derudover findes der selvfølgelig stadig instrumentbyggere og producenter, som laver håndlavede instrumenter.
Den sidste store del på mandolinen finder vi øverst på halsen. Her har vi nemlig hovedet. Hovedet og halsen er adskilt af det, som hedder sadlen. I sadlen sidder strengene fastspændt, så de ikke rykker rundt, når der spilles på instrumentet. På hovedet sidder strengenes ende fast, og herfra spændes eller løsnes strengene. Typisk er hovedet også flot dekoreret, og særligt mandoliner plejer at præget af smukke dekorationer og lignende.
En mandolin har typisk 8 strenge. Nogle gange også 10 eller 12, men 8 er uden tvivl det mest normale. Selvom der er 8 strenge, skal de nærmere ses som 4. Dette skyldes, at strengene sidder i par. De sidder så tæt, at de næsten er umulige at spille hver for sig. I disse par er begge strenge stemt unisont. Det vil sige, at de to strenge er stemt på præcis samme måde, stemt til den præcis samme tone, og det skaber en helt unik lyd. Modsat guitaren er mandolinen stemt i det, som hedder kvinter og ikke i kvarter ligesom på en guitar. En violin er også stemt i kvinter og er faktisk stemt på præcis samme måde. Strengene hedder (dybest til højest): G, D, A, E.
Valg af mandolin
Ligesom når man er ude og købe violiner, så kan det godt være en lidt speciel fremgangsmåde, der skal til, når man skal ud og investere i en mandolin. Mandoliner kan også købes brugt. Nogle mener, at gamle mandoliner lyder bedre. Men vær opmærksom på, at det er IKKE alle gamle mandoliner, som lyder godt. Det er helt korrekt, at der er nogle gamle mandoliner, som er de bedste i verden. Men mandoliner der er så gode, er også ekstremt dyre, så de er højst sandsynligt ude af billedet. Og særligt hvis du er nybegynder. Det første råd er derfor lad være med at tænke på mandolinens alder. Særligt som nybegynder betyder dette intet.
Noget af det vigtigste når man skal ud og investere i ens første instrument, er, at få det mellem hænderne. Det vil sige, at man skal tage sig tid til at sætte sig ned med instrumentet og blive fortrolig med det. Brug nogle timer på at spille lidt på den – også selvom du måske slet ikke har lært at spille endnu. Læg mærke til hvordan den føles. Det rette instrument skal altid føles godt at have i hånden, uanset hvilken type instrument det er. Dernæst skal du gøre op med dig selv, om den lyder godt. Et instrument som man skal spille og øve mange timer på, skal naturligvis også lyde godt. De to råd er de allervigtigste man kan give, uanset hvilket instrument der skal købes. Når det er sagt, er det ikke nødvendigt at prøve din mandolin før køb. Der findes mange online anmeldelser af instrumenter, og jeg vil længere nede på siden anbefale dig nogle super gode mandoliner.
Dernæst kan man overveje, om man vil have nyt eller brugt. Der er både fordele og ulemper ved begge valg. På brugt markedet får man typisk mere for pengene, og udvalget er som regel også større – i hvert fald inden for Danmarks grænser, hvor vi stadig ikke har kæmpe musikforretninger. Problemet ved brugt markedet er dog, at du ikke har garanti, og du ikke ved, hvordan instrumentet er blevet behandlet før. Hvis du køber din mandolin i en musikforretning, får du garanti på instrumentet og ofte også en gratis justering af instrumentet efter køb. Ofte skal brugte instrumenter justeres efter køb, og det koster penge. Derfor er det ikke altid, man sparer ved at købe brugt. Jeg vil derfor altid anbefale nybegyndere at købe sin mandolin som ny i en musikbutik.
Noget andet man skal overveje, er hvor mange penge, man vil bruge på sit instrument. Der er instrumenter i alle prisklasser. Er man overbevist om, at man gerne vil spille meget, og øve sig mange timer på instrumentet? Så er pengene måske givet godt ud, og man skal derfor ikke være så bange for at betale lidt mere, da det giver godt igen i sidste ende. Skal man derimod eksempelvis købe instrumentet til sin 8-årige niece (der lige er begyndt at spille mandolin), som har fødselsdag lige rundt om hjørnet. Ja, så skal man nok være mere påpasselig. Særligt med små/mindre børn er der stor risiko for, at interessen hurtigt aftager – hvis den nogensinde har eksisteret. Derfor vil det være synd at købe en ny mandolin til mange tusinde, for så at sælge den igen med et tab. Man siger, at fra det sekund man træder ud af musikforretningen, så falder instrumentets værdi med 50 %.
Vigtigst af alt er, at du køber en mandolin af god kvalitet. Lysten forsvinder hurtigt, hvis instrumentet ikke er behageligt og komfortabelt at spille på. Kvalitet behøver ikke at koste ret meget. Du kan få nogle meget fine mandoliner for omkring 1000-2000 kroner. Særligt Tanglewood laver nogle af verdens bedste instrumenter. Se hvad jeg anbefaler længere nede på siden.
Mandolinstrenge
Der findes selvfølgelig mange forskellige mandolinstrenge. Tykkelse og kvalitet variere alt efter mærke og pris. Jeg vil ikke gå mere i dybden, men jeg vil alligevel fortælle, hvilke mærker du bør kigge efter:
- Curt Mangan
- Martin
- Ernie Ball