En synthesizer åbner for en verden af lyde, og det er vigtigt at finde en, der matcher dine musikalske behov. Uanset om du er til analog varme eller digital præcision, er spilbarhed og funktionalitet nøgleord. Her på Musik247 har vi i samarbejde med Markus Lundqvist testet en række synthesizere for at guide dig til det rette valg. Læs mere om vores anbefalinger herunder.
Vores anbefalede produkter, baseret på grundig analyse og primært eksterne tests, er fra partnere og dermed kan indholdet betragtes som reklame. Forstå partnerskabernes indflydelse her.
Annonce
Vores team består af musikeksperter, herunder uddannede musiklærere, lydteknikere, musikere, producere, og specialister i musikudstyr. Vi har nøje gennemgået, udvalgt og vurderet en lang række populære produkter fra både velkendte og relativt ukendte brands for at skabe en troværdig og komplet undersøgelse. Disse produkter er tilgængelige via vores samarbejdspartnere, som vi henviser til gennem knapper, pristabeller og lignende. Vores produktanbefalinger er baseret på en omfattende evaluering af produktet, men vores partnerskaber kan påvirke udvælgelsen af produkter her på siden.
Vi vurderer og sammenligner produkter baseret på følgende kriterier:
Disse kriterier vejes op mod produktets pris og kvalitet, og vi fremlægger vores subjektive vurderinger og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at bemærke, at vores undersøgelser ikke udgør en rangliste over markedets bedste produkter, men snarere en dybdegående gennemgang.
Vores priser som “Bedste i test”, “Bedste billige”, “Bedste premium”, “Bedste til et specifikt formål” osv. er individuelle vurderinger baseret på vores research og analyse på det givne tidspunkt. Vi anvender de førnævnte kriterier til at hjælpe dig med at træffe det bedste valg ud fra dine behov.
Min baggrund inden for musikproduktion har givet mig mulighed for at arbejde med et væld af forskellige synthesizere, og jeg har en dyb forståelse for, hvad der udgør en kvalitets-synthesizer. For det første er lydkvaliteten afgørende. En god synthesizer skal tilbyde et bredt spektrum af toner og lyde, som kan tilpasses nøjagtigt til den stil, du søger at skabe. Det er også vigtigt, at den har intuitive kontrolmuligheder, så du let kan forme og ændre lydene. Komforten ved brugen, i dette tilfælde brugerfladen, er ligeledes vigtig, da du sandsynligvis vil tilbringe mange timer med at eksperimentere og skabe musik.
På denne side vil vi kigge nærmere på, hvad en synthesizer kan tilbyde. Vi skal undersøge tekniske aspekter såsom oscillatorer, filtre, hylstre og modulationer, samt betydningen af bølgeformer og polyfoni. Materialevalg og byggekvalitet er også vigtige faktorer, da de kan påvirke både lyden og holdbarheden af instrumentet. Vi vil se på forskellen mellem analoge og digitale synthesizere og på, hvordan hybridmodeller kan tilbyde det bedste fra begge verdener. Vi vil også diskutere fordele og ulemper ved modulære systemer i forhold til allround instrumenter. Alt det du finder her, er baseret på min personlige erfaring samt indsigt fra andre musikproducenter, tekniske analyser og brugeranmeldelser.
Først vil jeg lægge ud med at fortælle lidt om instrumentet. For hvad er en synthesizer egentlig, og hvordan er den opbygget?
Synthesizeren er et elektronisk musikinstrument, som i stedet for at spille akustiske lyde, spiller lyde ved at sende elektroniske signaler. Disse signaler ryger derefter ind i din mixer, eller til det sted hvor du optager/recorder. En synthesizer sætter lyde sammen på en måde således, at du kan genskabe dem. Med andre ord giver en synthesizer dig mulighed for at lave et grænseløst antal af elektroniske lyde. Lyde som du, ved brug af traditionelle instrumenter, aldrig vil have mulighed for at lave. Man kan for eksempel bruge en synthesizer til at optage og genskabe instrumentale lyde. Man kan også lave sweeps med de lyde, man har optaget.
Der findes tre måder at fremskabe lyde på: additiv syntese, subtraktiv syntese og FM syntese. I alle tre dele findes der nogle afarter, men denne tekst tager primært udgangspunkt i additiv syntese. Det gør den, da denne lyd er mest udbredt pt.
Hvis vi går videre til selve opbygningen af instrumentet, så skal du forestille dig synthesizeren, som et instrument der indeholder en række forskellige moduler. Man kan altså sige, at synthesizeren indeholder mange andre små “bi-instrumenter” i sig. Og hver af disse moduler har x antal knapper. Disse moduler/bi-instrumenter sammensmelter man til en synthesizer. Når man skal lære at bruge synthesizeren, bør man derfor også starte med et modul ad gangen.
Så overordnet set kan man sige, at synthesizeren består af en række moduler, som kan noget unikt og har deres helt egne funktioner. Synthesizeren kan ved hjælp af modulerne genskabe naturlige lyde. Men vigtigst af alt er, at synthesizerens moduler gør det muligt at skabe unaturlige og overdrevne lyde. Og det er netop det, som kendetegner instrumentet.
Ser vi lidt nærmere på, hvilke komponenter en synthesizer består af, så vil langt de fleste synthesizers kunne betjenes via et keyboard. Teknisk set skal synthesizerens keyboard indeholde følgende, før man anser det for at være en “rigtig” synthesizer:
Overordnet set skelner man mellem 3 typer synthesizers: solo synthesizer, modular synthesizer og polyfon synthesizer. Lad os gå lidt mere i dybden med dem.
Solo synthesizeren kendetegnes blandt andet ved at være monofonisk. Det betyder, at du højst kan arbejde med 1 tone ad gangen. Derudover kan du ikke koble ekstra moduler til synthesizeren. Det betyder også, at producenterne af solo synthesizers udstyrer deres instrumenter med de mest gængse og mest brugte moduler. Ulempen ved denne type er, at der forekommer begrænsninger med hensyn til antallet af moduler. Fordelen er til gengæld, at en solo synthesizer er utrolig brugervenlig. Det gør den også perfekt til live optrædener.
Modular synthesizeren kendetegnes blandt andet ved, at den er sammensat af en række løse moduler. I modsætning til solo synthesizeren har du altså mulighed for at koble diverse moduler til på denne synthesizer. Eksterne moduler tilkobles ved hjælp af jack kabler. Til gengæld kan du kun arbejde med 1 tone ad gangen. Fordelen ved denne type er, at du som musiker har uanede muligheder på grund af de mange moduler, man kan tilkoble synthesizeren. En af ulemperne er til gengæld, at sådan en fætter ikke er billig. – Og derudover er den ikke brugervenlig og svær at anvende til live optrædener.
Polyfon synthesizeren kendetegnes blandt andet ved, at man kan arbejde med flere toner ad gangen. Derudover er denne type bygget op omkring nogle monofoniske synthesizers, som allesammen er samlet på selve instrumentet. Man har altså her mulighed for at kontrollere flere monofoniske synthesizere på en gang. Det gør gør instrumentet lettere at anvende. Den polyfoniske synthesizer er i rivende udvikling, og det er med god grund. Blandt fordele kan muligheden for at arbejde med flere toner ad gangen nævnes. En anden klar fordel er også, at det hele er samlet på et panel. Sidst men ikke mindst er det også værd at nævne, at disse synthesizers har et væld af funktioner, hvilket skaber værdi når man performer live.
Jeg anbefaler alle og enhver at købe en polyfon synthesizer, da den kun har fordele.
Når du skal vælge synthesizer, mener jeg, at der er en række forhold, du bør overveje. Lad os se lidt nærmere på dem:
Det er altafgørende, at du har styr på, hvilke funktioner din kommende synthesizer er udstyret med. I min optik findes der 2 “must-have-funktioner”:
Det er klart, at jo flere funktioner du har behov for, des flere penge må du også forvente at hive op ad lommen.
Ser vi på priserne, så er det ikke en hemmelighed, at de varierer meget. – Og det er blandt andet antallet af funktioner, der går ind og påvirker prisen. Men prisen afhænger også af, hvilken type synthesizer der er tale om, og hvilket mærke instrumentet er fra.
Priserne varierer fra cirka 1000 kroner og helt op til 30.000 kroner. Det betyder også, at du bør gøre op med dig selv, hvor mange penge du har lyst til at bruge på en synthesizer. Hvis du blot vil prøve kræfter med instrumentet, bør du starte stille og roligt ud, men hvis synthesizeren er dit et-og-alt, så er prisen ikke nødvendigvis afgørende for dit valg.
Jeg har haft med branchen at gøre i knap 15 år, og jeg har derfor en del erfaring – heriblandt hvilke mærker, der “rykker”, og hvilke der slet ikke bør eksistere. Herunder vil jeg komme nærmere på de mærker, som jeg til hver en tid kan anbefale.
Roland: Roland, som de fleste musikkyndige kender til, blev etableret tilbage i 1972. Den japanske virksomhed har sidenhen domineret musikbranchen og har altid været bannerfører for synthesizeren og elektronisk musik. Allerede året efter etableringen af virksomheden udgav de deres første synthesizer, SH-1000. Idag sælger Roland nogle af verdens bedste synthesizers. Deres instrumenter er af god kvalitet og sælges til acceptable priser.
Korg: Korg er også et japansk mærke, som dog tog sin start i 1963. Det, der er specielt ved Korg, er, at de lavede den første japanske synthesizer, navngivet Doncamatic. Korg har sammen med Roland været med til at udvikle instrumentet, og begge parter udvikler idag verdens bedste synthesizers. Korg´s synthesizers er altid at fantastisk kvalitet, har mange funktioner og giver dig uanede muligheder for at skabe musik. Derudover er priserne meget lave i forhold til, hvad du får for pengene.
For at kunne forstå synthesizerens historie og oprindelse, så bliver vi nødt til først at kigge nærmere på den generelle historie om elektroniske musikinstrumenter.
Vi skal faktisk helt tilbage til 1897, hvor vi første gang blev introduceret til synthesizeren. Eller – synthesizer kan man nok ikke helt kalde det for. Det var nærmere et elektronisk musikinstrument, som Thaddeus Cahills havde udviklet. Monstrummet vejede hele 200 tons, og instrumentet skulle bringe baggrundsmusik. Tilsyneladende var man på daværende tidspunkt ikke klar til sådan et instrument. Det betød, at vi først i 1920 fik et nyt bud på et elektronisk intstrument. Denne gang udviklet af Leon Theremin. Instrumentet hed “æterofon”, og det var startskuddet på en udbredelse og videreudvikling af elektroniske musikinstrumenter.
Den første musiker, der lavede musik udelukkende ved hjælp af en synthesizer, var Karlheinz Stockhausen. Karlheinz har desuden sammen med andre pionerer, i samarbejde med Kraftwerk, være med til at bestemme hvordan elektronisk musik lyder – selvom det selvfølgelig er blevet rafineret en hel del siden starten.
Først i 1963 fik vi verdens første kommercielle synthesizer at se, og i 1964 blev den legendariske “moog” lanceret. “moog” var uden tvivl synthesizerens musikalske gennembrud, og siden da er det gået stærkt.
De digitale synthesizere toppede i 1980´erne, og herefter begyndte markedets producenter at implementere synthesizeren i et utal af elektroniske instrumenter. Idag finder du for eksempel mange keyboards, der indeholder elementer, som oprindeligt er synthesizerens.
Er du usikker på, hvordan du vælger din første synthesizer? Denne video understreger vigtigheden af det rette valg, når du skal anskaffe din første synthesizer for at sikre, at du træffer en beslutning, som matcher dine musikalske behov og ambitioner. Videoen er skabt af kyndige eksperter inden for elektronisk musik og tilbyder en omfattende vejledning i udvælgelsen af synthesizere med praktiske råd. Her får du alt, hvad du skal vide for at skabe den lyd, du drømmer om. Klik herunder for at se videoen.
En synthesizer er et elektronisk instrument, der skaber lyd ved at manipulere elektriske signaler og bølgeformer. De er yderst alsidige og kan generere en bred vifte af lyde, fra imiterede instrumenter til unikke effekter.
Vores eksperter har testet forskellige modeller, og vi fremhæver de bedste synthesizere på markedet her på siden. Vi baserer vores vurdering på lydkvalitet, brugervenlighed, funktionalitet og pris.
Vi tester synthesizere baseret på lydens alsidighed og autenticitet, brugerfladen, de fysiske materialer, holdbarhed, og ekstra funktioner som arpeggiatorer, sequencere og tilslutningsmuligheder.
Det rette valg af synthesizer afhænger af dit niveau og hvad du ønsker at opnå musikalsk. Vi vejleder dig gennem de vigtigste overvejelser såsom type af synthesizer, polyfoni, interface og integrationsmuligheder med andet udstyr.
Analoge synthesizere bruger analog signalbehandling for at generere lyde, hvilket ofte resulterer i varme, klassiske toner. Digitale synthesizere bruger digitalt genererede lydbølger og tilbyder ofte mere alsidighed og komplekse lydfunktioner.
Mange moderne synthesizere kan tilsluttes direkte til en computer via USB eller MIDI for at udvide musikproduktionsmulighederne. Dette gør det nemt at optage, redigere og integrere synthesizerlyde i digitale musikprojekter.
Jeg har foretaget en omhyggelig vurdering af synthesizere for at kunne præsentere dig for den mest pålidelige information. Hos Musik247 stræber vi altid efter at levere vurderinger, der er så præcise og informative som muligt. Min research inkluderer data fra anerkendte musikudstyrstest, faglige anmeldelser, tekniske specifikationslister, musikproducenters erfaringer og brugerfeedback. Nedenfor finder du de kilder, jeg har anvendt:
Sound On Sound er et førende internationalt magasin dedikeret til musikproduktion, lydteknik og teknologi, som startede i 1985. Magasinet er kendt for dets dybdegående anmeldelser, tekniske vejledninger og interviews med branchens eksperter, hvilket gør det til en kanon god kilde for både amatører og professionelle inden for musikverdenen.
Sound On Sound’s omfattende artikler om musikudstyr og -software er en vigtig ressource for os, da vi bruger dem til at supplere vores eget indhold med. Dette er med til at give vores læsere en bredere og mere detaljeret analyse og undersøgelse af de seneste tendenser og produkter. Magasinets fokus på kvalitet sikrer, at informationerne er både troværdige og nyttige.
Besøg dem her.
MusicRadar er et førende globalt online medie dedikeret til musikere, producenter og musikentusiaster. Det blev etableret i 2007 og er idag et samlingspunkt for alt, der vedrører musikinstrumenter, udstyr, nyheder, anmeldelser og dybdegående vejledninger.
MusicRadar skiller sig ud med sin analytiske og faglige tilgang til tests og anmeldelser af det seneste musikudstyr (lige fra guitarer til studieudstyr). De er gode til at nørde i specs uden, at det bliver svært at forstå for nybegyndere, og så er de bare hamrende dygtige til at evaluere produkter.
Vi har brugt deres bedømmelser og indhold som en væsentlig inspirationskilde og som et supplement til vores egne tests og vurderinger. Derved får du som læser adgang til kvalificeret og pålidelig information om musikudstyr.
Besøg deres hjemmeside her.
MusicTech er et førende medie inden for musikproduktion, teknologi og innovation, der har rødder dybt forankret i musikindustrien. Siden sin etablering har MusicTech dedikeret sig til at dække de seneste nyheder, anmeldelser og vejledninger inden for musikteknologi, fra software og hardware til studieudstyr og -instrumenter.
Vi læner os ofte opad MusicTech for at hente dybdegående indsigt i det seneste udstyr, tendenser og teknikker i musikbranchen. Deres detaljerede anmeldelser og velskrevne artikler er en god måde at supplere og forbedre vores egne anmeldelser.
Besøg deres hjemmeside her.
Sound Technology Ltd er en stor distributør og leverandør af musikudstyr og -instrumenter, som har været i branchen siden 1978. Virksomhedens kerneopgave er at levere kvalitetsudstyr til musikere og lydteknikere, hvilket spænder fra professionelle lydsystemer til musikinstrumenter og studieudstyr.
Vi anvender ofte deres produktinformationer, analyser og tekniske specifikationer, når vi selv foretager undersøgelser eller tester produkter. Det underbygger gør vores analyser og gør, at vores indhold fremstår soleklart og samtidig også troværdigt. Besøg deres hjemmeside her.
Prime Sound er en førende platform inden for musikudstyr og instrumenter, som tilbyder dybdegående anmeldelser, vejledninger og information om det seneste inden for musikbranchen. Den blev etableret med målet om at hjælpe musikere, producere og lydfolk med at træffe informerede valg ved køb af musikudstyr.
Vi anvender først og fremmest Prime Sounds grundige og detaljerede anmeldelser som en kilde til viden og inspiration til vores eget indhold. Deres ekspertise og bedømmelser giver en ekstra dimension til vores tests og gør det muligt for os at levere endnu mere værdifuld information til dig som læser.
Det sikrer, at de anbefalinger og råd, du finder hos os, er baseret på solid og troværdig information.
Vi bruger cookies til at tilpasse vores indhold og annoncer, til at vise dig funktioner til sociale medier og til at analysere vores trafik. Vi deler også oplysninger om din brug af vores hjemmeside med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med andre oplysninger, du har givet dem, eller som de har indsamlet fra din brug af deres tjenester.