Uanset hvilket slags keyboard du er på udkig efter, så vil du her på siden få et godt overblik og masser af informationer om instrumentet. Jeg vil nederst på siden vise dig de 5 bedste keyboards. Men først vil jeg give dig viden om instrumentet.
Mit navn er Mads, og jeg har gennem de sidste mange år undervist i klaver og keyboard. Derudover underviser jeg også i elektronisk musik. Jeg har gennem årene indsamlet en masse viden og erfaring, som jeg vil dele med dig her på siden.
Jeg vil komme omkring alle de typer keyboards, der findes. Derudover vil jeg fortælle dig, hvad du bør lægge vægt på ved køb af et keyboard. Og sidst men ikke mindst har jeg fundet nogle af markedets bedste keyboards, som jeg vil introducere dig for.
Bedst i test: De 5 bedste keyboards
For at gøre valget at keyboard endnu nemmere, har jeg fundet et keyboard af hver type. Fælles for dem alle er, at de er blandt markedets bedste i skrivende stund. Du finder dem herunder:








Klik her for at se udvalget af keyboards
Standard funktioner
Inden vi går videre til forklaringer om de enkelte typer keyboards, vil jeg gennemgå keyboardets mest almindelige funktioner. Jeg vil anbefale dig at få styr på funktionerne først. Herefter kan du læse videre om de forskellige typer. Når først du har funktionerne på plads, har du også lettere ved at forstå, hvad der gør typerne unikke.
Antal af tangenter: der er stor forskel på, hvor mange tangenter keyboards er udstyret med. Faktisk strækker antallet af tangenter sig fra 25 og helt op til 88. Når du skal vælge, hvor mange tangenter dit keyboard skal indeholde, skal du tage udgangspunkt i den musik, du kommer til at spille – og hvilket niveau du spiller på. Hvis du spiller elektronisk musik, har du ikke brug for ret mange tangenter, men hvis du skal spille klassisk musik, så bør du som minimum have 76 tangenter.
Tangent modstand/Action: når du begynder at kigge nærmere på keyboards, vil du opleve at der er forskel på tangenternes modstand. Vægtede (Weightet), semi-vægtede tangenter og hammertangenter minder meget om dem du finder på et traditionelt klaver. Der findes også synth tangenter, som ingen modstand har. Synth tangenter bruges ofte til elektronisk musik. Hvis du er vant til at spille på et almindeligt klaver bør du altså vælge et keyboard med vægtede eller semi-vægtede tangenter. – Og muligvis med hammertangenter hvis du vil have en helt ægte “klaver-føling”. Hvis du derimod spiller hurtige leads, bør du vælge synth tangenter.
Anslagsfølsomhed/Velocity sensitivity: det er en fed evne, som man er begyndt at integrere i nye keyboards. Det er en evne, som gør, at keyboardet kan identificere, hvor hårdt eller let du trykker på tangenten. Og alt efter hvor hård eller let du trykker, vil keyboardet udsende en lyd, som passer til trykket.
Polyfoni/Polyphony: fortæller hvor mange lyde keyboardet kan producere på samme tid. Keyboards med en omfangsrig polyfoni kan levere så mange lyde, at man kan efterligne et helt orkester.
Multitimbrality: fortæller hvor mange forskellige lyde et keyboard kan producere på samme tid. For eksempel trommelyde, strengelyde og klaverlyde. Multitimbrality er ikke det samme som polyfoni.
MIDI kompatibilitet: betyder at keyboardet kan tilsluttes en computer og derved overføre de lyde, der bliver spillet på keyboardet, over til computeren. Næsten alle keyboards er MIDI kompatible.
Sequencer: kort fortalt er det en software, som kan optage MIDI musikdata og overføre det i en sekvens, som kan bruges på computeren.
Arpeggiator: en funktion som skaber et mønster af noder. Det fungerer således, at man spiller en akkord. Ud fra de noder som akkorden indeholder, vil arpeggiatoren lave et mønster af noderne. Denne funktion findes for det meste kun på synthesizers.
Sampler: et optagelsesudstyr som gør det muligt at optage små stykker lyd, hvorefter det kan blive afspillet i forskellige variationer (tempo og toner). Bruges rigtig meget til produktion af elektronisk musik.
Input/Output: denne funktion gør det muligt at tilslutte keyboardet til eksterne højtalere, mixere og højtalere. Det er altså ikke noget, alle har brug for, men jeg anbefaler alligevel at vælge denne funktion til. For det første fordi at du så har den, hvis du lige pludselig skal bruge funktionen i fremtiden. Hvis du allerede ved, at du skal spille live eller gøre brug af en ekstern højtaler eller mixer – så er denne funktion selvfølgelig nødvendig.
Oplagring/Storage: her taler man både om intern og ekstern lagring. Intern lagring gør det muligt at optage musik på keyboardet, og ekstern oplagring gør det muligt at overføre musik – f.eks. til et USB stik.
Metronom: en funktion som hjælper dig med at holde takten, til den musik du spiller. Hvis du skal købe en ekstern metronom, så skal du ofte af med et par hundrede kroner. Af den grund er det super, hvis denne funktion findes i keyboardet.
Transponering: hjælper dig med at få din musik ned i en passende toneart. Forestil dig at du sidder og synger til en sang, som bare ikke passer til din stemme. Med denne funktion kan du gå ind og sætte det, du spiller, i en toneart, som passer til din stemme.
Nu har vi været alle de gængse funktioner igennem, og som du nok kan se, er der en helt del, som du skal have styr på. Du kan altid bruge denne liste af funktioner som opslag. Husk også på at jo flere funktioner du vælger til, des dyrere bliver keyboardet også.
Forskellige typer keyboards
Det næste jeg vil fortælle dig om, er de forskellige typer keyboards, der findes. For selvom du måske tænker, at der da kun findes et slags keyboard – så må jeg desværre fortælle, at det ikke hænger sådan sammen.
Der findes nemlig både keyboards, som bruges til at producere elektronisk musik, der findes keyboards som bruges til decideret indspilning, og så findes der traditionelle keyboards, som bruges til at spille helt almindelig musik på.
Synthesizer
Synthesizeren er et elektronisk musikinstrument. Overordnet set bruges instrumentet til at lave helt unikke lyde, som altså ikke kan udvikles på andre måder. Synthesizeren indeholder nogle lydfiltre og effekter, som man kan “lege”med. – Og det er disse, som man skaber lyde og musik ud fra. Det er faktisk også muligt selv at programmere lyde ved hjælp af waveforms.
Synthesizeren er blandt andet udstyret med et klaviatur men indeholder også rigtig mange andre funktioner.
Som du nok kan høre på det hele, så bruges synthesizeren for det meste til at producere elektronisk musik, som f.eks. techno og house. Men synthesizeren er blevet et kendt musikinstrument, som idag bliver brugt i rigtig mange forskellige musikgenrer.
Når du skal ud at købe en synthesizer, så vil jeg anbefale dig at definere dine behov. Få styr på hvilken slags musik du gerne vil producere. På den måde vil du få det meget nemmere ved at vælge lydfiltre og effekter. Der er nemlig stor forskel på disse lydfiltre og effekter. Nogle er velegnet til hiphop, andre rock og nogle techno.
Keyboard workstation
Har du planer om selv at skulle komponere, optage og producere din musik, så bør du overveje en workstation. En workstation sammensmelter alle 3 ovenstående scenarier.
En workstation giver dig normalt mange forskellige optage-funktioner. For eksempel optagelse af lyd, optagelse af intern harddisk, optagelse af flere kanaler og indbygget CD brænder. Antallet af funktioner afhænger selvfølgelig af, hvilket keyboard du vælger.
Hvis du tager din musik meget seriøst og har brug for at kunne lave, redigere, optage og færdiggøre sange, så vil en workstation være et oplagt valg.
Jeg anbefaler en workstation til: erfarne sangskrivere og erfarne producere
Jeg anbefaler ikke en workstation til: nybegyndere og erfarne musikere som ikke får brug for keyboardets muligheder.
Når du kigger på workstations, så synes jeg, at der er en række faktorer, du skal vægte meget højt.
Først og fremmest er det vigtigt, at dit keyboard tilbyder polyfoni nok til, at du uden besvær kan producere og afspille de antal passager, du vil. Så med andre ord skal dit keyboard kunne håndtere mange lydspor på samme tid. Hvis keyboardet kan det, vil du have mulighed for at producere virkelig god og avanceret musik.
Næste vigtige led ved valg af workstation er lydeffekterne. En workstation skal kunne bruges til at producere alle genrer musik. – Og det ved producenterne også godt. Derfor plejer de at fylde keyboardene op med et kæmpe udvalg af lydeffekter. Når du køber din workstation, skal du derfor være sikker på, at keyboardet har de lydeffekter, du skal bruge.
Din workstation skal også være kompatibel med computeren. På den måde kan du hurtigt synkronisere dit keyboard med dine computerprogrammer. Hvis du køber en ny workstation, vil den med sikkerhed tilbyde en form for kompatibilitet. Enten i form af USB eller MIDI forbindelse. Der findes også mere avancerede workstations, som kan tilsluttes via internettet.
Sidst men ikke mindst bør du overveje, om dit keyboard skal kunne optage andre instrumenter. Hvis du for eksempel gerne vil optage noget musik på din guitar, så bør du købe en workstation, der har inputs.
Arranger keyboard
Nu kommer vi så til et keyboard, som på mange måder minder om en workstation. – Og så alligevel ikke helt. Du kan faktisk se en workstation som et “studie” og et arranger keyboard som en “hjælper”.
Et arranger keyboard er et transportabelt keyboard, som indeholder et sæt af lydeffekter. Derudover har keyboardet også nogle funktioner, som er beregnet til sangskriveren. Arranger keyboardet bruges derfor for det meste af solister, da instrumentet kan fungere som et “band” under optrædener.
Keyboardet har mange forskellige lydeffekter, men antallet er noget mere begrænset i forhold til en workstation. Keyboardet har dog de mest brugte lydeffekter, som f.eks. klaver, trommer, blæsere, horn og guitar.
Så for at få det på det rene: et arranger keyboard fungerer primært som et “band”, som sangskriveren kan bruge under koncerter. En af de mest nyttige funktioner består i, at man spiller sine akkorder på keyboardet, hvorefter keyboardet gentager det. Man kan så selv bestemme hvilken lydeffekt, der skal bruges til at spille rundgangen.
Traditionelt/Transportabelt keyboard
Et transportabelt keyboard er den mest kendte type. Og hvorfor så det? Jo, det er ofte det første keyboard, man køber, når man skal starte med at spille klaver/keyboard.
Det transportable keyboard har et fint udvalg af funktioner og indeholder de vigtigste lydeffekter. Derudover har keyboardet også ofte mange hjælpe-funktioner. Det kan for eksempel være, at tangenterne er navngivet med nodenavne.
Mange af disse keyboards kan også forbindes med computeren. På den måde kan du overføre lyde til og fra computeren, og du kan gemme din musik.
Hvis du er nybegynder eller har spillet keyboard/klaver i få år, så er et transportabelt keyboard det bedste valg.
MIDI keyboard
Et MIDI keyboard er et instrument, som primært bruges til at producere elektronisk musik. Selve keyboardet har ingen lyde. Keyboardet fungerer altså kun som et tastatur. Derfor er det nødsaget til at blive tilkoblet en computer eller en lydboks, før det kan udsende lyde.
MIDI keyboardet findes i to forskellige varianter. Den ene har tangenter, og den anden har trommepads. Antallet af tangenter varierer fra 25 og helt op til 88. Dog er det mest almindeligt, at et MIDI keyboard har omkring 40-60 tangenter.
Valg af keyboard
Nu da vi har været samtlige typer af keyboards igennem, vil jeg fortælle dig lidt mere om, hvad du bør være opmærksom på ved valg af keyboard. På den måde vil du undgå at blive snydt eller at købe et keyboard af dårlig kvalitet.
Klik her for at se udvalget af keyboards
Funktioner
Vi har allerede været omkring keyboardets funktioner, og af den grund vil jeg ikke rode mere rundt i det. Du skal bare vide, at antallet af funktioner, du bør vælge, afhænger af dit niveau, hvilke mål du har, og hvor meget du er villig til at give for keyboardet. Hvis du aldrig har spillet klaver før, og blot vil lære at spille klaver. – Så bare glem alle funktionerne. Køb et keyboard til en overkommelig pris og glem alle detaljerne. Længere nede på siden kan du se nogle keyboards, jeg anbefaler.
Display
Personligt synes jeg, det er vigtigt med et display. Displayet viser blandt andet, hvilke lydeffekter man bruger, hvilke tangenter man trykker på (inklusiv navnene på tangenterne), og hvilket tempo metronomen er sat til.
Der er forskel på, hvor stort displayet er, og hvor mange knapper der er til hver funktion. Billige keyboards vil ofte have et mindre eller intet display. Derudover vil billige keyboards ikke have knapper til hver funktion. Det vil i stedet for fungere således, at du skal holde to knapper nede på samme gang for at aktivere eller deaktivere funktionen.
Her er det noget lettere med de lidt dyrere keyboards, som har knapper til hver enkelt funktion, og som har et stort display.
Lyd
Hvis du er nybegynder, vil du sandsynligvis ikke lægge ret stor vægt på lydkvaliteten i begyndelsen. Men tro mig – efter et par måneder kan du blive meget irriteret over lydkvaliteten, hvis den ikke er tilfredsstillende.
Jeg vil derfor komme med lidt mere information omkring dette.
Først og fremmest kan man sige, at det er højtalerens effekt, som afgører, hvor højt keyboardet kan spille. Herunder kan du se, hvor mange watt dit keyboards højtalere skal have:
- 2 X 6W egner sig til mindre værelser
- 2 X 12W egner sig til en lille stue eller et værelse
- 2 X 20W egner sig til en almindelig stue
- 2 X 40W egner sig til mindre koncerter
Hvis du vil være sikker på, at lydkvaliteten er i orden, så kan du længere nede på siden, se de keyboards, som jeg anbefaler. Lydkvaliteten på disse keyboards fås ikke bedre.
Pris
Prisen spiller for langt de fleste en betydelig rolle, og derfor vil jeg gennemgå, hvad der bestemmer prisen på et keyboard:
- Lydkvalitet: når du køber et dyrt keyboard, vil det næsten altid have en bedre lydkvalitet i forhold til et billigt keyboard. Jo højere prisen er, des mere tid er der blevet anvendt på teknikken bag lydkvaliteten. Det er dog vigtigt at nævne, at lydkvaliteten på keyboards ikke varierer lige så meget som på et elklaver eller et almindeligt klaver.
- Funktioner: som allerede nævnt vil antallet af funktioner få prisen til at stige. Der er dog nogle funktioner, som betyder mere for prisen, end andre gør. Optagefunktionen, metronomen, displayet og polyfoni er nogle funktioner, som betyder meget for prisen. Du bør derfor gøre op med dig selv, hvilke du har brug for.
- Tangenter: vægtning og anslagsfølsomhed er også noget, som har afgørende indflydelse på prisen.
Mærker
Nedenfor har jeg udvalgt 3 mærker, som efter min mening, producerer markedets bedste keyboards.
Casio: Casio er en japansk virksomhed, som har eksisteret siden 1946. Casio har i mange år solgt keyboards, og jeg vil til enhver tid kunne anbefale et Casio keyboard. Kvaliteten er virkelig god samtidig med, at prisen er acceptabel. Jeg synes specielt, at deres transportable keyboards og el-klaverer er værd at bide mærke i.
Korg: Korg er også en japansk virksomhed. Korg har dog “kun” eksisteret siden 1963. Virksomheden har specialiseret sig i at udvikle elektroniske musikinstrumenter, heriblandt keyboards. Korgs arranger keyboards og workstations er blandt verdens bedste.
Yamaha: siden 1887 har Yamaha produceret musikinstrumenter, og idag er virksomheden blandt verdens førende producenter inden for branchen. Yamaha producerer et væld af instrumenter, men dog er deres keyboards og klaverer mest kendt.
Spørgsmål og kommentarer
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du kan skrive en kommentar herunder, og du har også mulighed for at kontakte os via e-mail og livechat.
Til slut vil jeg ønske dig al mulig held og lykke med køb af keyboardet.
Vi er en nybegynder og en ret lidt øvet klaverspiller. Vi ønsker at kunne spille klaverlyd med vægtede tangenter og også orgel-lyd med følsomme tangenter. Vi overvejer at købe en brugt keyboard. Vi har ikke brug for trommer, optagelsesmulighed m.v.
Hvad foreslår du?
Venligst Anne Balleby
Hej Anne,
Man kan sagtens købe et brugt klaver, hvis du kender til modellen og kan spotte eventuelle mangler. Det mest sikre er altid at købe et nyt klaver.
Vores søn bliver snart student og i den anledning vil vi gerne forære ham et keyboard.
Han er nybegynder på klaver/keyboard, men har været hurtig til at lære at spille andre instrumenter.
Han spiller primært rock gerne den progressive art. Han komponerer ikke selv endnu.
Han bruger sin computer, når han spiller.
Har du et forslag til et egnet keyboard med god lyd?
Mvh. Anne og Casper
Hej,
Mange tak for jeres spørgsmål. I og med jeres søn primært spiller rock, synes jeg, at et keyboard vil være bedst at købe. Jeg kan varmt anbefale Yamaha PSR-EW400 (det kan købes her), som han både kan have gavn af nu og i fremtiden. Keyboardet har en fin pris og ekstremt mange funktioner hvilket betyder, at han sagtens kan bruge det, når han bliver bedre. Der kan f.eks. tilsluttes audio og MIDI.
Held og lykke med købet!
Hej Kasper
Jeg er helt nybegynder og vil super gerne være ejer af et rigtigt klaver, men grundet pladsmangel så er dette ikke muligt pt. Jeg har kigget mange gange rundt, og når man er ny i branchen er det svært at finde det helt rette. Jeg vil rigtig gerne have lidt vægt i tangenterne, der ud over ville det være fantastisk hvis man kunne sætte et headset til, så man ikke forstyrrer hele opgangen, da øvetiderne ikke altid kommer til at ligge om dagen.
Jeg har kigget på Yamaha PSR-E253 som du anbefalede. Hvis man måske skulle hoppe en prisklasse op, hvad ville så være et godt bud? Personligt har jeg kigget på Yamaha PSR-EW400.
Er det det værd at gå lidt op i pris, og hvor meget for man ud af at bevæge sig fra 1000-2000kr klasse og op i 3000-4000kr klassen? og hvad er dit bedste bud i begge klasser?
Hilsen Jimmie
Hej Jimmie,
Tak for dit spørgsmål. EW400 har flere funktioner, som er brugbare, hvis du skal performe live. For eksempel nem PA kobling og lignende. Jeg vil anbefale dig at kigge på et Yamaha P-45 (der er et link længere oppe på siden).
Jeg er på udkig efter et keyboard til vores familie. Vi spiller primært klassisk musik, så det skal kunne tages med på ferier osv. Min store dreng vil også gerne bruge det i sit band. Kan se du anbefaler minimum
78 tangenter til klassisk musik – vi tænker umiddelbart at et arrangere keyboard lyder til at dække vores behov. Kan du hjælpe?
Kh katrine
Hej Katrine,
Til jeres behov vil et arranger keyboard være fint. Et traditionelt transportabelt keyboard vil også være et godt valg.
Jeg savner musikken på mine gamle dage(+75).Har tidligere spillet rytmeguitar på amatør basis i et swing band, men måtte stoppe på grund af små gigt knuder i nogle fingre. Har stadig en god fornemmelse for musik. Kunne et keyboard være noget for mig
vh
gunnar
Hej Gunnar,
Tak for din besked. Dejligt at høre, at interessen for musik stadig holder ved. Et keyboard kunne helt sikkert være noget for dig. Det er ikke lige så hårdt for fingrene, som på guitar. Så det synes jeg du skal prøve at kaste dig ud i. Du kan se de modeller vi anbefaler her på siden.
Hej Casper,
jeg er mega nybegynder og er i dilemma mellem din yamaha psr e263 og en casio ct-x700…hvad vil du anbefale?
Mange tak
Venlig hilsen
Moreno
Hej Moreno, jeg ville kort fortalt vælge casio ct-x700
Hej Kasper
Min datter på snart 9 år ønsker sig et klaver eller keyboard
Desværre har jeg ikke mulighed for et klaver som hun spiller på hos sin far og vil give hende et keyboard
Har kigget på det keyboard I har der hedder Ringway CK62
Vil du mene det er et godt køb til hende?
Vh
Henriette
Hej Henriette,
Jeg synes du skal kigge på Yamaha PSR-E263. Det er et virkelig fint keyboard til begyndere og let-øvede.
Hej Kasper
tak for et godt indlæg nu har jeg læst alt det som du skriver.
jeg er helt nybegynder.
jeg er 70 år er blevet syg og kan ikke gå mere.
så jeg vil gerne bruge tiden lidt på om jeg kunne lære og spile på keyboard.???
jeg har set en som hedder :brugte Bontempi PM 694 yamaha PSR -295 yamaha YPT-210
ny: yamaha EZ-220
tak mvh arne
Hej Arne,
tak for din kommentar. Yamaha EZ-220 er et virkelig godt nybegynder klaver. Det kan jeg anbefale.
Hej Kasper
Min datter er begyndt til klaver og elsker det. Vi har ikke plads til et klaver. Hvad kan vi købe af keyboard som minder meste som et klaver.
Hilsen Jette
Hej Jette,
Tag et kig på vores artikel og test af elklaverer. Det vil være et perfekt valg, da elklaveret minder om et almindeligt klaver, men fylder mindre: https://musik247.dk/elklaver/
Hvilket keyboard skal jeg vælge til et barn som skal lære at spille klassiske børne sange efter klaver bog
Hej Ulla, vores testvinder vil være et godt bud. Derudover kan du overveje at kigge på et elklaver i stedet for et keyboard. Det vil passe lidt bedre hvis dit barn i højere grad vil spille klassisk musik på sigt.