Synthesizer

synthesizerEn synthesizer er et must-have musikinstrument, hvis du laver elektronisk musik. Synthesizeren har utrolig meget at byde på, og af den grund er instrumentet også blevet meget populært. Ikke kun inden for de elektroniske musikgenrer. – Instrumentet bruges idag inden for stort set alle genrer.

Se udvalget af synthesizers

På denne side vil jeg gøre dig klogere på instrumentet. Jeg vil komme med forklaringer, tips, tricks, og sidst men ikke mindst har jeg fundet markedets bedste synthesizers, som jeg vil dele med dig. Lad os komme igang!

Bedst i test: De 3 bedste synthesizers

Jeg har udvalgt 3 synthesizers efter en omfattende test af mere end 80 forskellige produkter. Testvinderne er nogle af verdens bedste synthesizers, og derudover er prisen utrolig lav. Jeg kan varmt anbefale disse instrumenter:

Uno Synth IK Multimedia
Uno Synth IK Multimedia
Super fed og moderne synthesizer fra IK Multimedia. Der er tale om en synthesizer med 100 forindstillede lyde, hvoraf 80 er programmerbare - dette giver mange muligheder i forbindelse med musikproduktion. Synthesizeren er udstyret med 27 tangenter og 13 valgbare skalaer. Der er også indbygget delay effekt.
1269 DKK
Korg Minilogue synthesizer
Korg Minilogue synthesizer
Endnu en fantastisk synthesizer/vocoder. Denne synthesizer har også 37 tangenter og indbygget digitalt delay. Du kan let tilslutte instrumentet til din computer via USB hvilket er en klar fordel.
3799 DKK
Fantom-7 Roland Synthesizer-workstation
Fantom-7 Roland Synthesizer-workstation
Roland Fantom-7 er den nyeste og bedste synthesizer inden for serien. Du kan skabe alt lige fra vintage til moderne lyd, og kvaliteten er fantastisk. Denne synthesizer er uden tvivl en af verdens bedste.
28.366 DKK

Opbygningen af instrumentet

Først vil jeg lægge ud med at fortælle lidt om instrumentet. For hvad er en synthesizer egentlig, og hvordan er den opbygget?

Synthesizeren er et elektronisk musikinstrument, som i stedet for at spille akustiske lyde, spiller lyde ved at sende elektroniske signaler. Disse signaler ryger derefter ind i din mixer, eller til det sted hvor du optager/recorder. En synthesizer sætter lyde sammen på en måde således, at du kan genskabe dem. Med andre ord giver en synthesizer dig mulighed for at lave et grænseløst antal af elektroniske lyde. Lyde som du, ved brug af traditionelle instrumenter, aldrig vil have mulighed for at lave. Man kan for eksempel bruge en synthesizer til at optage og genskabe instrumentale lyde. Man kan også lave sweeps med de lyde, man har optaget.

Der findes tre måder at fremskabe lyde på: additiv syntese, subtraktiv syntese og FM syntese. I alle tre dele findes der nogle afarter, men denne tekst tager primært udgangspunkt i additiv syntese. Det gør den, da denne lyd er mest udbredt pt.

Hvis vi går videre til selve opbygningen af instrumentet, så skal du forestille dig synthesizeren, som et instrument der indeholder en række forskellige moduler. Man kan altså sige, at synthesizeren indeholder mange andre små “bi-instrumenter” i sig. Og hver af disse moduler har x antal knapper. Disse moduler/bi-instrumenter sammensmelter man til en synthesizer. Når man skal lære at bruge synthesizeren, bør man derfor også starte med et modul ad gangen.

Så overordnet set kan man sige, at synthesizeren består af en række moduler, som kan noget unikt og har deres helt egne funktioner. Synthesizeren kan ved hjælp af modulerne genskabe naturlige lyde. Men vigtigst af alt er, at synthesizerens moduler gør det muligt at skabe unaturlige og overdrevne lyde. Og det er netop det, som kendetegner instrumentet.

Ser vi lidt nærmere på, hvilke komponenter en synthesizer består af, så vil langt de fleste synthesizers kunne betjenes via et keyboard. Teknisk set skal synthesizerens keyboard indeholde følgende, før man anser det for at være en “rigtig” synthesizer:

  • Spændingsstyret forstærker (VCA)
  • Spændingsstyret oscillator (VCO)
  • Envelope-generator (ADSR)
  • Spændingsstyret filter (VCF)

Forskellige typer synthesizers

Overordnet set skelner man mellem 3 typer synthesizers: solo synthesizer, modular synthesizer og polyfon synthesizer. Lad os gå lidt mere i dybden med dem.

Solo synthesizeren kendetegnes blandt andet ved at være monofonisk. Det betyder, at du højst kan arbejde med 1 tone ad gangen. Derudover kan du ikke koble ekstra moduler til synthesizeren. Det betyder også, at producenterne af solo synthesizers udstyrer deres instrumenter med de mest gængse og mest brugte moduler. Ulempen ved denne type er, at der forekommer begrænsninger med hensyn til antallet af moduler. Fordelen er til gengæld, at en solo synthesizer er utrolig brugervenlig. Det gør den også perfekt til live optrædener.

Modular synthesizeren kendetegnes blandt andet ved, at den er sammensat af en række løse moduler. I modsætning til solo synthesizeren har du altså mulighed for at koble diverse moduler til på denne synthesizer. Eksterne moduler tilkobles ved hjælp af jack kabler. Til gengæld kan du kun arbejde med 1 tone ad gangen. Fordelen ved denne type er, at du som musiker har uanede muligheder på grund af de mange moduler, man kan tilkoble synthesizeren. En af ulemperne er til gengæld, at sådan en fætter ikke er billig. – Og derudover er den ikke brugervenlig og svær at anvende til live optrædener.

Polyfon synthesizeren kendetegnes blandt andet ved, at man kan arbejde med flere toner ad gangen. Derudover er denne type bygget op omkring nogle monofoniske synthesizers, som allesammen er samlet på selve instrumentet. Man har altså her mulighed for at kontrollere flere monofoniske synthesizere på en gang. Det gør gør instrumentet lettere at anvende. Den polyfoniske synthesizer er i rivende udvikling, og det er med god grund. Blandt fordele kan muligheden for at arbejde med flere toner ad gangen nævnes. En anden klar fordel er også, at det hele er samlet på et panel. Sidst men ikke mindst er det også værd at nævne, at disse synthesizers har et væld af funktioner, hvilket skaber værdi når man performer live.

Jeg anbefaler alle og enhver at købe en polyfon synthesizer, da den kun har fordele.

Valg af synthesizer

Når du skal vælge synthesizer, mener jeg, at der er en række forhold, du bør overveje. Lad os se lidt nærmere på dem:

Funktioner

Det er altafgørende, at du har styr på, hvilke funktioner din kommende synthesizer er udstyret med. I min optik findes der 2 “must-have-funktioner”:

  • MIDI implementering
  • Memory

Det er klart, at jo flere funktioner du har behov for, des flere penge må du også forvente at hive op ad lommen.

Pris

Ser vi på priserne, så er det ikke en hemmelighed, at de varierer meget. – Og det er blandt andet antallet af funktioner, der går ind og påvirker prisen. Men prisen afhænger også af, hvilken type synthesizer der er tale om, og hvilket mærke instrumentet er fra.

Priserne varierer fra cirka 1000 kroner og helt op til 30.000 kroner. Det betyder også, at du bør gøre op med dig selv, hvor mange penge du har lyst til at bruge på en synthesizer. Hvis du blot vil prøve kræfter med instrumentet, bør du starte stille og roligt ud, men hvis synthesizeren er dit et-og-alt, så er prisen ikke nødvendigvis afgørende for dit valg.

Mærker

Jeg har haft med branchen at gøre i knap 15 år, og jeg har derfor en del erfaring – heriblandt hvilke mærker, der “rykker”, og hvilke der slet ikke bør eksistere. Herunder vil jeg komme nærmere på de mærker, som jeg til hver en tid kan anbefale.

Roland: Roland, som de fleste musikkyndige kender til, blev etableret tilbage i 1972. Den japanske virksomhed har sidenhen domineret musikbranchen og har altid været bannerfører for synthesizeren og elektronisk musik. Allerede året efter etableringen af virksomheden udgav de deres første synthesizer, SH-1000. Idag sælger Roland nogle af verdens bedste synthesizers. Deres instrumenter er af god kvalitet og sælges til acceptable priser.

Korg: Korg er også et japansk mærke, som dog tog sin start i 1963. Det, der er specielt ved Korg, er, at de lavede den første japanske synthesizer, navngivet Doncamatic. Korg har sammen med Roland været med til at udvikle instrumentet, og begge parter udvikler idag verdens bedste synthesizers. Korg´s synthesizers er altid at fantastisk kvalitet, har mange funktioner og giver dig uanede muligheder for at skabe musik. Derudover er priserne meget lave i forhold til, hvad du får for pengene.

Historien bag instrumentet

For at kunne forstå synthesizerens historie og oprindelse, så bliver vi nødt til først at kigge nærmere på den generelle historie om elektroniske musikinstrumenter.

Vi skal faktisk helt tilbage til 1897, hvor vi første gang blev introduceret til synthesizeren. Eller – synthesizer kan man nok ikke helt kalde det for. Det var nærmere et elektronisk musikinstrument, som Thaddeus Cahills havde udviklet. Monstrummet vejede hele 200 tons, og instrumentet skulle bringe baggrundsmusik. Tilsyneladende var man på daværende tidspunkt ikke klar til sådan et instrument. Det betød, at vi først i 1920 fik et nyt bud på et elektronisk intstrument. Denne gang udviklet af Leon Theremin. Instrumentet hed “æterofon”, og det var startskuddet på en udbredelse og videreudvikling af elektroniske musikinstrumenter.

Den første musiker, der lavede musik udelukkende ved hjælp af en synthesizer, var Karlheinz Stockhausen. Karlheinz har desuden sammen med andre pionerer, i samarbejde med Kraftwerk, være med til at bestemme hvordan elektronisk musik lyder – selvom det selvfølgelig er blevet rafineret en hel del siden starten.

Først i 1963 fik vi verdens første kommercielle synthesizer at se, og i 1964 blev den legendariske “moog” lanceret. “moog” var uden tvivl synthesizerens musikalske gennembrud, og siden da er det gået stærkt.

De digitale synthesizere toppede i 1980´erne, og herefter begyndte markedets producenter at implementere synthesizeren i et utal af elektroniske instrumenter. Idag finder du for eksempel mange keyboards, der indeholder elementer, som oprindeligt er synthesizerens.

Vejledning/Hjælp

Som altid er du mere end velkommen til at komme med kritik, spørgsmål og kommentarer. Du kan enten vælge at kommentere her på siden. Du kan også kontakte os via mail eller livechat.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Logo