Begynder guitar

Santana begynder guitar

Det kan være en jungle at kaste sig ud i at finde sin første rigtige begynder guitar. Det forstår vi udmærket, og vi har selv været der. Forhåbentlig kan denne guide give en god ide til, hvor og hvordan man kaster sig ud i det for første gang.

Se udvalget af begynder guitarer

En guitar er ikke blot en guitar. Der er mange forskellige typer. Og ligeledes næsten utallige måder, hvorpå man kan bruge de forskellige typer af guitarer. Skal man kaste sig ud i en spansk, western eller elguitar? Og hvad er egentlig forskellen?

Der er mange valg at tage, men det er samtidig også det, som gør det sjovt. Ved at have alle disse valg, har vi et meget større udvalg, og vi kan allerede fra start være sikker på, at vi finder noget, som falder i vores smag.

Begynder guitar testresultater

Hvilken guitar til nybegynder er bedst? Det fik vi svar på i vores test, hvor vi prøvede over 55 forskellige guitarer. Her kan du se vores favorit begynder guitarer:

Begynder spansk guitar til voksen
Begynder spansk guitar til voksen
Her får du en lækker spansk guitar fra det anerkendte mærke Santana. Prisen er meget lav, og kvaliteten er høj. Det er en guitar, du sagtens kan udvikle dig med. Vi anbefaler alle nybegyndere at købe en spansk guitar, hvis man ikke er 100% sikker på, hvilken genre musik man vil spille.
999 DKK
Begynder spansk børneguitar
Begynder spansk børneguitar
Det nytter ikke noget at købe en voksenguitar til dit barn. Barnet bliver nødt til at have en børneguitar, der er mindre i størrelsen. Dette er en virkelg god 3/4 guitar med en fantastisk klang og lækre materialer.
999 DKK
Begynder el-guitar
Begynder el-guitar
Hvis du gerne vil starte ud med at spille på en el-guitar, så anbefaler vi denne fra Chateau. Guitaren var helt klart den bedste blandt de el-guitarer, vi har testet. Den er nem at spille på, er bygget af solide materialer og har en fed lyd. Derudover medfølger plektre, rem, kabel, forstærker og gigbag.
1.499 DKK
Begynder western-guitar
Begynder western-guitar
Vi kan kun anbefale denne western guitar fra Sant Guitars. Den har et super lækkert design, den fedeste lyd og er bygget af holdbare materialer. Det er en guitar, der holder i mange år.
998 DKK

Hvad skal jeg forvente af min første guitar?

Du skal ikke være så bange når du skal have din første begynder guitar. Inden man har lært at spille godt på instrumentet, så kan dine fingre ikke for alvor endnu mærke, om det er et fantastisk godt instrument eller ej du sidder med. Dette er en klar fordel. Det er også klart, at jo bedre du bliver, jo mere kræsen og krævende bliver du. Men ved din første gang er det ikke lyden, der bliver din første prioritet, men derimod spilbarhed og sikringen af, at det instrument du sidder med føles godt, og giver dig blod på tanden til at fortsætte med at udvikle dig på guitaren. Der er dog nogle få ting, som det kan være en god ide at gøre op med sig selv, inden man køber sin første begynder guitar.

Så hvad skal vi kigge efter på en begynder guitar? Det første og måske vigtigste er størrelsen. Der findes guitarer i forskellige størrelser, som kan købes i alle fysiske og online forretninger. Der er den normale fuldstørrelse guitar, som selvfølgelig også er den, der er størst udvalg af. Derudover findes der også ½ størrelse og ¾ størrelse. Disse to typer henvender sig til børn, da de er mindre end de normale guitarer, og derved kan børns arme og fingre bedre nå og tage grebene (også selvom kunstneren Ed Sheeran faktisk spiller på en af disse ”børneguitarer”). Det er dog ikke alle børn, som har brug for mindre størrelse guitarer, så derfor er det en god ide lige at prøve det an, og se hvad der virker mest naturligt. I sidste ende skal man på et tidspunkt have en fuldstørrelse. Så hvis det er den der føles bedst fra start, så er der ikke nogen grund til at købe en børnestørrelse. Voksne skal som udgangspunkt altså gå efter en guitar i almindelig størrelse. Der er ikke rigtigt nogle fordele ved mindre størrelser guitar end, at de er praktiske hvis man ikke selv er særligt stor, hvilket er gældende for mange børn. En mindre guitar har ikke ligeså stor og fyldig en lyd som en almindelig guitar, og det er yderst sjældent, at folk rent faktisk foretrækker lyden af sådan en fremfor en fuldstørrelse.

Hernæst er det en rigtig god ide at gøre op med sig selv, hvilken form for musik man vil spille. Rigtigt mange menneskers første guitar, er faktisk er en western guitar. Det er lidt sjovt, da det faktisk er westernguitarer, der er de sværeste at spille på som begynder. Derimod vil det være en god ide, om ikke andet at overveje, en spansk guitar (klassisk guitar) eller en elguitar som begynder guitar. Hvorfor nu det? En spansk guitars nederste tre strenge er af nylon og ikke af metal. Dette gør, at de er nemmere at trykke ned, og derfor nemmere at spille på. En elguitar har udelukkende metal strenge ligesom en westernguitar, men på en elguitar er strengene tyndere, og de sidder tættere på gribebrættet end på en western. Dette gør, at der ikke er nær så meget modstand fra strengene, og som ligeledes gør at en elguitar er nemmere at spille på en end western. Det er vigtigt at huske på, at man som udgangspunkt spiller præcis på samme måde på alle typer guitarer (også selvom der er nogle få meget specifikke teknikker på hver type af guitar). Dette betyder, at når man for eksempel har fået noget spilleerfaring, hård hud på fingrene eller lignende, så kan man nemt skifte til en ny guitar enten af samme type, eller en anden. Af selv samme grund ser man også ufatteligt mange guitarister have adskillige guitar og forskellige slags.

Valg af begynder guitar

Som tidligere nævnt er det rigtigt vigtigt at gøre op med sig selv, hvilken form for musik man ønsker at spille, når man skal vælge sin første guitar. Hvis det blot generelt handler om at lære at spille guitar, så vil vi klart anbefale at ens første køb bliver en spansk guitar, som også bliver kaldt en klassisk guitar, eller en elguitar. En spansk er lettere at gå til, da man i princippet ikke behøver nogen forstærkning. Den har et lydhul i sig, og er hul indeni, hvilket gør, at den ræsonnerer og at man kan høre lyden. Det kan du ikke på samme måde med en elguitar, og der kræver det, at du også har en form for forstærkning. Dette betyder altså også, at hvis du, som mange, godt kunne tænke dig at spille guitar, for at kunne spille og synge med venner til for eksempel en bålfest, så er den spanske måske et rigtigt godt valg for dig, da den lyder af meget i sig selv, og er let at transportere, uden at skulle bekymre sig om forstærker og kabler. Dog med en elguitar har du mange flere muligheder for at lave lyde. Her kan du igennem forstærkeren have en ”clean” (ren) lyd, eller en distorted (”rock-lyden”) lyd og meget, meget mere, hvorimod en spansk guitar (eller western) som udgangspunkt kun har sin egen lyd. Det skal dog siges, at der helt naturligt er meget mere lyd i en western guitar, som også er grunden til at mange vælger sådan en til at starte med. Der er selvfølgelig ingen som siger, at du ikke kan dette, men du skal være opmærksom på at den er sværere og hårdere for fingrene at starte på. Men hvis du er afklaret med det, og det ikke er noget problem, så kan du selvfølgelig også starte dit guitarspil på en westernguitar.

Pris

Herefter skal man naturligvis kigge på prisen. En meget god tommelfingerregel er, at en pris på tusind til to tusinde kroner er yderst acceptabelt for en begynder guitar. Herved er det naturligvis ikke den allerbedste kvalitet i verden, men samtidig er det også et tilpas højt beløb, som sikrer, at de værste uspillelige guitarer bliver sorteret fra. Derfra kan man også overveje at kigge brugt. Det er klart at jo flere penge du har at give af, jo bedre en guitar kan du købe, men hvis det er din begynder guitar, så er det måske også værd at overveje hvor mange penge du reelt har lyst til at bruge, da en guitar falder cirka med 50 % fra det sekund den forlader forretningen. Hvis man vælger at kigge brugt, kan man derfor typisk få det til lidt under halv pris, og derved behøver ens første guitar altså ikke at koste en bondegård. Man kan hurtigt komme godt fra land mod guitarens fantastiske verden. Nogle mærker som kan være gode at kigge efter i dette prisleje kunne inden for elguitarer være Washburn, (Fender) Squire, Yamaha, brugt Fender Mexico. Indenfor westernguitarer kunne det være Yamaha, Sigma og Santana og indenfor spanske guitarer kunne det være Cordoba og Ibanez.

En god ide kan dog være at tage ned i sin lokale musikforretning eller kigge brugt efter sit nye instrument. Her vil der altid være mulighed for at prøve guitarerne og få en snak med den ansvarlige for guitaren. Det fantastiske ved netop dette er, at du får mulighed for at prøve en masse forskellige guitarer, som alle er forskellige – også selvom du kan støde ind i flere guitarer af samme model, men som lyder helt anderledes. Det kan ikke understreges hvor vigtigt det er, at en begynder guitar føles rigtig. Når du sidder med guitaren, skal du ikke være i tvivl selv. Den skal føles naturlig at sidde med, og føles som ”smør”, når du bevæger fingrene over gribebrættet. Derudover er det også vigtigt, at du kan lide lyden af den, og også hvordan den ser ud. At handle guitarer er meget ligesom at spise – man spiser også med øjnene! Alt dette har du altså mulighed for at prøve dig frem med ved din lokale musikforretning.

Andre valg ved køb af sin første guitar

Når man køber sin første begynder guitar, skal man huske, at der er nogle få ting ekstra som er vigtige at købe med. Først og fremmest er det vigtigt med et sæt nye strenge. Køber man brugt, kan det ofte være længe siden at strengene sidst er blevet skiftet. Køber man sin nye guitar i en musikforretning, så er det vigtigt at lægge mærke til, om guitaren har stået fremme, eller den kommer helt ny fra kassen. Hvis den har stået fremme, er det en god ide at bede dem skifte strengene, da mange har brugt den før, og strengene derfor er døde. Dette vil sige, at der ikke er meget klang i strengene længere, og det tager en stor del af oplevelsen ved at spille guitar. Mere end man tror.

Når du så har sikret dig, at du har friske strenge på guitaren, så er det også vigtigt at få fat i en tuner, så du kan stemme din guitar rigtigt. Der findes forskellige typer. Clip-on, som kan sætter på hovedet af guitaren, ”den klassiske”, som du har på skødet og så fortæller den dig hvordan din guitar stemmer, evt. igennem et jackkabel fra guitar til tuner. Hvilken type du vælger er faktisk ikke så vigtigt, men det er vigtigt at du skaffer dig en tuner sådan, at du er sikker på at komme godt fra start. Grunden til at det er vigtigt at ens guitar stemmer er, at folk ellers spiller skævt af hinanden. Det svarer lidt til at du snakker dansk til en, som snakker engelsk. Selvom I gør begge dele helt rigtigt, så vil det aldrig lyde helt godt fordi I ikke har et fælles sprog. Det er det samme som sker, hvis to guitarer ikke stemmer med hinanden.

Hvis du skal være en rigtig rockstjerne, så er det også vigtigt at få en guitar rem sådan, at du kan stå op at spille guitar. Også selvom du ikke spiller live, så er det en god øvelse at øve guitar stående op, da man på den måde vænner sig til fornemmelsen af at stå op og spille. Før eller siden kommer du nemlig ud for at stå op og spille – uanset om det er hjemme i lejligheden, foran bålet med venner, eller til en stor koncert.

Hvis du spiller elguitar, så husk at skaffe et jack kabel (instrument-kabel), og en guitarforstærker, da der ikke er meget lyd i elguitaren selv. Der er mange forskellige muligheder også indenfor kabler og forstærkere, men typisk er guitarforretningernes egne mærker indenfor kabler forholdsvis billige og af overraskende god kvalitet. De kan i den grad anbefales. Ellers så er mærker som DiMarzio og Fender også gode bud, men noget dyrere. Inden for forstærkere kan særligt en Boss Katana, som har taget verdenen med storm, anbefales som begynder forstærker til en elguitar.

Derudover kan det også være en utroligt god ide at købe en instruktionsvideo eller lignende, som kan hjælpe en i gang med at blive dygtig til at spille guitar, hvis man ikke har en privat lærer af en art. Til allersidst skal du have fat i en gigbag eller en hardcase, sådan så du kan transportere dit nyerhvervede instrument. Derudover er der kun en ting tilbage, og det er at komme i gang med at fyre den af på dit nye instrument, og nyde at musikkens verden er for os alle!

Logo